Főoldal > AKTUÁLIS > Kökény Roland terepfutással kapcsolódik ki

Kökény Roland terepfutással kapcsolódik ki

Dombi RudolfedzésélsportolófutáskajakKökény Rolandolimpiaolimpiai bajnoksportsportolószabadidőSzalai Vivienterepfutás
0

Írta: and

Idén októberben ünnepli 40. születésnapját Kökény Roland. Az olimpiai, világ- és Eur&

Idén októberben ünnepli 40. születésnapját Kökény Roland. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakozó nem csak a vízért rajong, hanem a terepért is. Sőt, mindenért, ami sport, mert így nevelték.

Honnan ismerheted?

Roland már közel harminc éve kajakozott, amikor a csúcsra ért. 2012-ben Dombi Rudolffal kajak kettes, 1000 méteren aranyérmet nyertek a londoni olimpián. Hiába volt már akkor világ- és Európa-bajnok, az olimpiai győzelem mindig más. Roland, a sikereken túl, kisfiús mosolyával és izmos testalkatával is büszkélkedhet.
A tavalyi év előbb egy boldog házasságot, majd egy “szakítást” hozott a sportolónak. Összekötötte életét Szalai Viviennel,- aki több könyv szerzője, illetve a Story magazin főszerkesztője – majd szétváltak párostársával, Dombi Rudolffal.

 Imádja a mozgást!

Pályafutását a Nyíregyházi Vízügy Medosz SE kajak-kenu szakosztályában kezdte, mindössze 7 évesen. Az egyesületet édesapja, Kökény Zoltán irányította, így a sport és kajak szeretetét is édesapjának köszönheti. Először úszni kezdett, majd kajakozni a császárszállási tavon. Végül az utóbbi lett a nagy szerelem. Akkoriban az úttörő olimpia jelentette a megmérettetés első színterét, ahol a kicsiknek versenyszám volt az eszkimó kajak egyes. Erről a hajóról érdemes tudni, hogy még nem volt benne kormányszerkezet, vagyis ha abban valaki megtanult evezni, akkor az már kész volt a versenyekre is. Roland is így kezdte, de a sikerekig hosszú út és kitartás vezetett.

Munkájának gyümölcse 2012-ben érett be, előbb a zágrábi Európa-bajnokságon szerzett aranyérmet Dombi Rudolffal, a kajak kettes 1000 méteresek számába, majd jött a csúcspont: a londoni olimpia, ahol ugyanebben a számban szintén az élen végeztek.

kokenyroland2.jpg ()

A mozgás szeretetét azonban nem csak lapátolás közben élvezi az olimpikon. Mint mondja, a terepfutás szerelmese – hogy a legjobb felszerelésben futhasson, a Salomon és a Suunto szponzorálja! – , és jó pár versenyt már maga mögött tudhat, akár a hobbi, akár a jótékonyság vezérelte. Indult már a K&H éjszakai futáson, vagy a Hungaroring Futófesztiválnak is részvevője volt.

Tudtad róla?

Roland a paleolit étkezés híve. Elsősorban sok zöldséget, gyümölcsöt, húst fogyaszt, és nagyon kevés szénhidrátot eszik. Fehér kenyeret, burgonyát szinte alig eszik, viszont sok magvat fogyaszt, de szerencséjére ezeket imádja is. Akkor érzi fittnek magát, ha nincs telítettség érzése, ezért inkább mindig odafigyel, hogy mikor, mennyit és mit vesz magához, ha éhes.

Fotók: Kökény Roland Facebook oldala


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X