Főoldal > PSZICHÉ > Interjútrend 2011 – Miben változtak az állásinterjúk az elmúlt években?

Interjútrend 2011 – Miben változtak az állásinterjúk az elmúlt években?

állásinterjúkiválasztásmunkaadóválság
0

Írta:

A gazdasági racionalitás alaptörvénye mentén kénytelenek reagálni a munkaadók a piaci változásokra, vagyis ha sok a megfelelő jelentkező egy adott pozícióra, legyen az bármilyen szintű, magasabbra kell emelni a kiválasztási küszöböt – mondja Csaposs Noémi a Select Humánerőforrás Kft. ügyvezető igazgatója, aki amellett érvel, hogy természetes, ha az állásinterjú folyamatában is érvényre jut a precízebb, […]

A gazdasági racionalitás alaptörvénye mentén kénytelenek reagálni a munkaadók a piaci változásokra, vagyis ha sok a megfelelő jelentkező egy adott pozícióra, legyen az bármilyen szintű, magasabbra kell emelni a kiválasztási küszöböt – mondja Csaposs Noémi a Select Humánerőforrás Kft. ügyvezető igazgatója, aki amellett érvel, hogy természetes, ha az állásinterjú folyamatában is érvényre jut a precízebb, szigorúbb szűrés gyakorlata.

Gyorsabban, lényegretörően

Lényegesen többen adják be országszerte a jelentkezésüket egy-egy állásra, amivel többletmunkát generálnak, a szintén karcsúsított HR osztályoknak, amire a realitás mentén csak úgy lehet reagálni, ha a kiválasztás első köreit felgyorsítják és egyszerűsítik a kollégák – mondja a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöknője. A régebbi nyugodt, higgadt tempó fordulatszámát megemelkedett, minek eredményeképpen ma a lényeges elemekre fókuszálnak, amely tendencia azt eredményezi, hogy rövidülnek az interjúk és megnő a telefonos lekérdezés aránya és jelentősége.

interjucikk.jpg ()Interjú az éterben

Ma, 2011-ben egyre több munkaadó választja a lehető legköltséghatékonyabb és gyorsabb interjú lehetőséget, amihez csak egy telefonkészülékre van szükség.
Csaposs Noémi arra hívja fel a munkakeresők figyelmét, hogy ami régebben pusztán formalitás volt, az ma akár döntő érv lehet egy pozíció odaítélésében. A beérkezett önéletrajzokban feltüntetett információk alapján kiválasztott jelölteket már nem azért hívják fel, hogy időpontot egyeztessenek velük, hanem azért, hogy a kiválasztás első körét, az előszűrést bonyolítsák le velük, ami jelentős változás az előző évekhez képest.
Érdemes minden jelentkezőnek arra kalkulálni, hogy ha megszólal a telefon, annak tétje van, mégpedig igen komoly. Megfelelő technikákkal telefonon keresztül az ember ugyanúgy kibontható, mint élőben, egy íróasztal mögött, ezért a szakember azt tanácsolja, hogy mindenki legyen őszinte, természetes, mert a mesterkéltség, az álca a telefonkészüléken keresztül is dekódolható.

Forrás: Profession.hu

A cikk folytatását ide kattintva elolvashatod!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X