Főoldal > PSZICHÉ > Turbózd fel az önbizalmad!

Turbózd fel az önbizalmad!

anyaszerepénképönbecsülésönbizalom
0

Írta:

Boldog mami sorozat 7. rész

Szerzőnk, Bakos Zsuzsi gyermeke születéséig hivatásszerűen számos fórumon népszerűsítette az egészséges életmódot. Ezentúl tanácsadói, edzői és legfőképpen anyai ismereteit latba vetve igyekszik tanácsokkal szolgálni azokban a testet és lelket érintő kérdésekben, amelyek az időhiánnyal küzdő újdonsült anyákat foglalkoztatják. Most ízelítőt kaphatsz abból, hogyan javíts gyorsan és hatékonyan az önértékeléseden!

Szülés után az ember lánya nem ácsorog percekig (hát még órákig) a tükör előtt a hasát csipkedve, vagy azon hezitálva, mit vegyen fel. Aztán egyszer csak mégis elérkezik a nagy leltár ideje, és ki-ki rádöbben, hogy egészen rendben van (ez esetben nem is érdemes tovább olvasnia), vagy éppen arra, hogy odalettek a kötőszövetei, és a régi teste bizonyára elrejtőzött ebben a mostaniban.  Az utóbbi két felismerés még nem egyenlő az önbizalmi pokoljárással, de általában mégiscsak kéz a kézben járnak ők ketten, hiszen újdonsült anyaként viszonylag keveset érintkezünk a külvilág azon részeivel, akiktől korábban önbizalmi visszacsatolásokat vártunk. Mindebben persze életünk párjára is támaszkodhatunk, ám hatása csak abban az esetben van az énképünkre, ha nem rázzuk le folyton azzal, hogy „persze, úgyse mondanád a szemembe, hogy kövér vagyok!”, rosszabb esetben „tudom, hogy már nem is tetszem neked!”.  (A gyenge önértékelésű emberek reflexből elutasítják a nekik címzett dicséreteket.) Szegény férfi meg ott áll leforrázva és el is megy a kedve a bókolástól. Eleve tévúton jársz, ha túlságosan a külső megerősítésekre alapozol, hiszen ezek csak átmenetileg hozhatnak megnyugvást számodra. Az önbizalmadat neked kell táplálnod!

onbizcikk.jpg ()Ha nem érzed a szereped…

Biztos te is ismersz olyan nőket, akik remekül néznek ki, sikeresek a munkájukban, mégis folyton siránkoznak, és a hibákat keresnek önmagukban! Ilyen például az egyébként imádnivaló Flóra is, aki gyermeke születéséig felelős beosztásban dolgozott: „Azt gondoltam, élvezni fogom az otthonlétet, de amint kikerült a karrierem a képből, úgy éreztem, anyaként is kudarcot vallottam. Korábban a munkámért sok elismerést kaptam, ám anyaként nem veregettek nap mint nap hátba, hogy milyen jól csinálom. Úgy éreztem, a kismama szerep túl szűk nekem, kevés emberrel találkozom, kevés inger ér, ezekért a gondolatokért pedig anyaként is leírtam magam. Erre jött még az a 10 kiló felesleg, ami miatt utáltam tükörbe nézni.” Végül Flórából előbújt a motiváltabb énje, és úgy döntött, hogy az anyai énjével összefogásban helyre teszik az önbizalmát. Ebben neki is sokat segítettek az alábbi gyakorlatok.

Önbizalmi gyorstalpaló

1. Alkosd meg lelkesítő énképedet! Ehhez szakíts magadra legalább fél órát, hidd el, a befektetett idő megtérül majd! Teremts nyugodt körülményeket, tegyél fel el meditációs cd-t, és idézd fel, általában hogyan gondolsz önmagadra? Melyek azok a negatív jelzők, amelyeket leggyakrabban használsz önmagadra vonatkozóan? (pl. fáradt, kövér, unalmas, leterhelt, fásult, stb.). Írd fel ezeket egymás alá! Majd találd meg mindegyik jelző pozitív, önmegerősítő párját! (pl. energikus, csinos, friss, lendületes, nyitott, stb.) Adj magadnak mindennap pozitív megerősítéseket, és szorítsd ki tudatosan az önpocskondiázó gondolatokat, hogy ne rombolják önértékelésedet.

2. Fogalmazd meg, majd képzeld el, hogyan fogsz kinézni az új gondolataid alapján? Képzelj el magadban egy kapcsolót, amit lassan átállítasz az adott viselkedésformára. Figyeld meg, miről veszed észre, hogy ezt a viselkedést sugárzod ki?  A lényeg, hogy arra összpontosíts, amit szeretnél, ne arra, amit nem szeretnél!

3. Válts ki egy kevésbé jó szokást egy építő foglalatosságra! Például sopánkodás vagy felesleges fogadkozás helyett lendülj akcióba és kezdj el mozogni! Ha rendszeresen időt szánsz a testedzésre, egyre többet fogsz bírni, ezek az apró sikerek építeni fogják az önbizalmadat és javítják a közérzetedet!

4. Vizualizálj az elégedettségért! Ha már eleve leírod a napot, amelyen szerinted amúgy sem fog semmi jó történni veled, mindez önbeteljesítő jóslattá válik. Készíts este egy illatos fürdőt, vagy gyújts gyertyákat a hálószobában és szakíts 10 percet a vizualizációra! Helyezkedj el kényelmesen, adj magadnak 1-2 percet arra, hogy valóban el tudj lazulni. Ezt elősegítheted azzal, ha a légzésedre fókuszálsz és kizárod elmédből a külvilágot. Képzeletedben kezd meg a következő napot. Lásd, hogy vidáman ébredsz és lendületesen kezdesz a napi teendőkbe. Egészséges és tápláló reggelit készítesz magadnak és így tovább. Lásd, ahogy laza és pozitív hangulatban éled meg a nap (máskor akár bosszantó) eseményeit. Figyelj a részletekre is! Minél jobban átéled az eseményeket, annál biztosabb, hogy hasonlóan jól sikerül a következő napod!

5. Számoljunk csak! Mikor vettél magadnak utoljára néhány igazán nőies (nem játszótéri-praktikus) ruhadarabot? Ideje a szekrényedben is lomtalanítást végezni, amely közben rég elfeledett holmikra bukkanhatsz. Szánj magadra a nap kezdetén pár percet! Egy élénkítő hatású zuhany, egy szolid smink csodákat tesz! A kinyúlt tréningruhát is cseréld néha csinos és kényelmes otthoni darabokra. Meglátod, máshogy indul majd a napod!

6. Ha úgy érzed, egy helyzet különösen megingatja az önbizalmad, lépj hátra képzeletben és tekints rá a helyzetre távolabbról, külső szemlélőként! Ez segít elszakadnod a negatív érzésektől, és új nézőpontokat adhat.

7. Ne hasonlítgasd magad másokhoz! Azok az emberek, akikre általában irigykedünk, korántsem olyan boldogok, mint amilyennek képzeljük őket. Gyakran hozzájuk költjük a sikert, a gondtalanságot. Ehelyett arra koncentrálj, te mit tudsz tenni és te mennyit változtál! Ha tudatában vagy annak, hogy a kezedben van életed gyeplője, a magabiztosság automatikusan melléd szegődik! Sok sikert!

A korábbi részeket itt olvashatod:

Így küzdd le a falánkságot a terhesség után!

Kebelbarátság – így őrizd meg melleid szépségét szoptatás után!

Gyors és hatékony fitneszprogram kezdő anyáknak

Kell egy kis áramszünet – Tanulj meg lazítani a baba mellett!

Depresszió vagy múló rosszkedv?

Elég jó anya vagy?

A következő részben: Tavasz-para – avagy mindjárt lekerülnek a nagykabátok!

Legyél te is részese a rovatnak! Írd meg, miről olvasnál szívesen a Boldog mami sorozatban! zs.bakos@sanomabp.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X