Főoldal > DIÉTA > Gondold magad soványra!

Gondold magad soványra!

akaraterődiétafogyásfogyókúragondolatönbizalomönismeretzsírégetés
0

Írta:

Már a sokadik fogyókúrát próbálod ki, mégsem tudsz lefogyni? Talán a gondolataiddal van a gond. Ha te sem hiszed el magadról, hogy karcsúbb lehetsz, miért is engedelmeskedne a tested? Hiszen tudod: a fogyás is fejben dől el.

Vizualizáld az álomalakot!

Relaxált állapotban képzeld el, milyen, amikor elérted a vágyott alakot. Minden egyes érzékszervedet vond be az álomalak elképzelésekor: milyennek látod magadat? Milyen illatod van? Milyen a bőröd tapintása? Milyen ízt érzel a szádban? Milyen hangokat hallasz magad körül? Minél részletesebben elképzeled a célt, annál jobb. Az agyunk ugyanis nem tud különbséget tenni a megtörtént és a csak elképzelt dolgok között. Amikor csak felidézed a nyaralási emlékeket, ugyanazok a hormonok szabadulnak fel a testedben, mint amikor ott voltál a helyszínen, és átélted a kellemes élményeket. Ha tehát rendszeresen vizualizálod magad vékonyan, az agyad „készpénznek” veszi. Egy idő után teljes mértékben el fogod hinni, hogy képes vagy lefogyni, ami a testi folyamataidra is hatással lesz – hiszen az energiáidat a fogyásra tudod fordítani ahelyett, hogy szoronganál, és azon agyalnál, miért nem vagy még vékony.

Tűzd ki a pontos célt!

Nem elég, ha annyit mondasz, szeretnél karcsúbb lenni. Ha nem tűzöl ki pontos célt, hogyan is tudnál tenni érte bármit? Fontos, hogy ne külső elvárásoknak akarj megfelelni, hanem azt fogalmazd meg, amit te szeretnél. Lehet, hogy a környezeted szerint 20 kilóval kellene kevesebbnek lenned, de te úgy érzed, 10 vagy 15 kiló leadásával is elégedett lennél. Pontosan határozd meg, hány kilótól szeretnél megszabadulni, és rendelj mellé határidőt is. Ezzel adsz magadnak egy jó adag pluszmotivációt. Például „2016. június 1-jére 10 kilót fogok leadni.” Tedd azt is hozzá, hogy hogyan fogod ezt elérni: mit fogsz tenni érte és milyen gyakran. Például „hetente háromszor edzeni fogok, és mindennap betartom a diétát.” A konkrétan megfogalmazott célt tedd ki magadnak jól látható helyre, hogy mindennap találkozz vele, vagy írd be a telefonodba, és állíts be emlékeztetőt. Ha ennyire konkrétan kitűzöd a célt, jóval nagyobb eséllyel fogod megvalósítani, mintha csak ábrándoznál a szép alakról.

Előre találd ki, mit fogsz tenni, ha jön a sóvárgás!

Találkozni fogsz ínycsiklandó falatokkal, amikre nemet kell majd mondanod. Az is előfordulhat, hogy minden ok nélkül rád tör az édességvágy. Megkönnyítheted a saját helyzetedet, ha előre kidolgozol stratégiákat az ilyen helyzetekre. Például gondold végig, milyen egészséges nasikkal tudnád magad kényeztetni, ha jön a holtpont. Ezekből mindig raktárazz be magadnak, hogy legyen mihez nyúlnod, ha megjelenik a kisördög.

41992687 - beautiful slim body of a woman in lingerie

Készíts magadnak motivációs plakátot!

Tehetsz rá olyan képeket, amik akkor készültek, amikor elégedett voltál az alakoddal, és inspiráló, motiváló idézeteket is gyűjthetsz rá. Ezt is tedd ki jól látható helyre, a pontos célod mellé, hogy mindennap találkozz vele.

Képzeld el, ahogy olvad le rólad a zsír!

Nemcsak azt vizualizálhatod, milyen érzés, amikor elérted az álomalakot, hanem a fogyás folyamatát is. Esténként lefekvés előtt, vagy a buszon ülve, relaxált állapotban „bújj bele” a testedbe, lásd a zsírsejteket magad előtt, és képzeld el, ahogy egy kis manó szépen lassan farigcsálja le őket. Köztudott, hogy az agyaddal irányíthatod a fiziológiai folyamataidat – erre épül az agykontroll módszere is. Ha elképzelsz valamit, azzal félig már meg is valósítottad.

Írd össze a negatív hiedelmeidet!

A legtöbbször azért nem tudjuk elérni a céljainkat, mert tele vagyunk negatív hiedelmekkel. Lehet, hogy legbelül te sem tudod elképzelni, hogy le tudsz fogyni, és ilyesmiket gondolsz: „Nehezen fogyok le.” „Ha ránézek egy sütire, már attól is hízok.” „Én ilyen testalkatot örököltem, úgysem tudok ezen változtatni.” Amíg ilyeneket gondolsz, addig saját magadat akadályozod a fogyásban. Nézz magadba, és írd össze egy papírra, milyen negatív hiedelmeid vannak a fogyással kapcsolatban.

Írd át őket pozitív megerősítésekké!

Ahogy a negatív gondolatok hatnak a viselkedésünkre, úgy a pozitívak is. Nincs más dolgod, mint az előbb összegyűjtött hiedelmeket átírni. „Nehezen fogyok le” helyett írd ezt: „Napról napra könnyebben olvadnak le rólam a kilók.” Fontos, hogy jelen időben fogalmazz, és ne szerepeljen a mondatodban negatív töltetű szó („ne” vagy „nem”). Ezeket a pozitív megerősítéseket felmondhatod magadnak diktafonra, és akár mindennap meghallgathatod őket. Így ezek a gondolatok beépülnek a tudatalattidba, és el fogod hinni őket. Az is jó, ha kitűzöd őket a motivációs faladra.

Ünnepeld meg a részsikereket!

Előre írd össze magadnak, mivel fogod megünnepelni, ha leadsz egy-egy kilót. Minden apró sikerért jutalmazd meg magad – akár úgy, hogy elmész ünnepelni a barátaiddal, akár egy apró ajándékkal vagy egy új ruhával. Ha előre gyűjtesz magadnak ötleteket az ünnepléshez, lelkesebb és motiváltabb leszel a megvalósításban.

48201519 - healthy diet. beautiful smiling woman eating fresh organic vegetarian salad in modern kitchen. healthy eating, food and lifestyle concept. health, beauty, dieting concept.

Ha engedtél a kísértésnek, bocsáss meg magadnak!

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy ha egyszer bűnöztek, akkor feladják az egész fogyókúrát, „most már úgyis mindegy” alapon. Pedig nem mindegy! Ha őszintén meg tudsz bocsátani magadnak – hiszen hibázni emberi dolog –, utána újult erővel tudod folytatni a fogyókúrát.

Szeresd magad minden pillanatban!

Fontos, hogy megtanuld elfogadni és szeretni önmagad úgy, ahogy vagy. Akkor is, ha épp 10-20 vagy még több kiló felesleged van. Ha azért fogyózol, mert utálod magadat, a tested érezni fogja, hogy ellenségként tekintesz rá, és nem fog „engedelmeskedni” neked. Először próbálj közelebbi, baráti kapcsolatot kialakítani vele: nézz végig a tükörben a meztelen testeden, és fejezd ki neki a háládat, hogy minden egyes nap szolgál téged. Hogyha megbarátkoztok egymással, sokkal könnyebben tudsz rá pozitívan hatni, és könnyebben beindul a fogyás.

A cikk a Wellness magazinban jelent meg! 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X