Főoldal > DIÉTA > A leggyakoribb hibák, amit minden fogyókúrázó elkövet

A leggyakoribb hibák, amit minden fogyókúrázó elkövet

diétaétkezésfogyókúrahibakoplalásmozgástáplálkozás
0

Írta:

Ha fogyókúrázol, egész biztosan neked is az a célod, hogy minél előbb látványos eredményt érhess el. Emiatt pedig valószínűleg te is beleesel azokba a hibákba, amik lehet, hogy rövid távon eredményesek lehetnek, ám hosszú távon egész biztosan nem azok, sőt még egészségtelenek is!

Koplalsz

Megdőlt az a tévhit, hogy fogyni csak akkor lehet, ha nem eszel. Ez olyannyira nem igaz, hogy ha le szeretnél dobni néhány kilót, a koplalás tilos, sőt kifejezetten ügyelned kell arra, hogy rendszeresen étkezz. Ez napi minimum 5 adagot jelent, körülbelül 3 órányi szünetekkel. Ha nem eszel, azzal nem csak egészségedet, de mind fizikai, mind mentális teljesítőképességedet is tönkreteszed. Ráadásul a leadott kilók többszörösét szedheted vissza, ha ismét táplálékhoz nyúlsz, úgy kiéhezteted a szervezetedet, az étkezési zavarokról nem is beszélve. Ugye, hogy nem is éri meg?

Aránytalan adagokat fogyasztasz

Ha napközben csak csipegetsz, estére viszont felfalod a hűtőszekrény tartalmat, ugyancsak nem tettél hozzá a súlycsökkentéshez. A fogyókúra lényege ugyanis az, hogy a vércukorszinted ne hagyd túlságosan leesni (tehát ne éhezz), és ne hagyd túlságosan felpumpálni (minőségi ételeket egyél). Ez pedig csak akkor lehetséges, ha a napi kalóriamennyiséget 5 egyenlő arányra osztod el. Lehet, hogy ez ugyanannyi kalóriát jelent, mint az első esetben, de amíg az biztos hízáshoz, ez biztos fogyáshoz fog vezetni.

48712087 - diet and fast food concept. overweight woman standing on weighing scale holding donuts. french fries, hamburger and pizza. unhealthy junk food. dieting, lifestyle. weight loss. obesity. top view

Naponta mérlegelsz

A rutinos diétázók nagyon jól tudják, hogy a mérleg az első idők legnagyobb ellensége. Ha elszántad magad, és végre belevágsz a fogyókúrádba, a legjobb, ha a mérlegedet egy időre kölcsönadod a barátnődnek. Fölösleges naponta ráállni, ráadásul abba a csapdába eshetsz, hogy feladod, hiszen úgysem moccan a mérleg nyelve. Nem azonnal mérhető kilókban az eredmény, a fogyókúra általában a test átalakulásával kezdődik. Ha már többen megjegyezték, hogy szemmel láthatóan karcsúbb vagy, visszakérheted a mérleget, de utána se állj rá hetente egynél többször.

Elfeledkezel a mozgásról

Mondják, a fogyókúra sikere 70-80%-ban a táplálkozáson múlik, a mozgás csak a maradék 20-30%-ban játszik szerepet. Szögezzük le: tényleg vannak olyan emberek, akiknél ez így működik. Csakhogy két egyforma ember nincs, így nem is működhetnek mindenkinél ugyanúgy ezek a megállapítások. Lehet, hogy a te estedben mozgás nélkül soha nem fog súlycsökkenés létrejönni, így hiába minden diéta, nem lesz látható eredmény. De ha mégis igaz a fenti szabály rád, akkor se hanyagold a testmozgást, hiszen eredménye mindenképpen lesz, ráadásul tónusos testre, egészséges szervezetre tehetsz szert, ha rendszeresen sportolsz.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X