Főoldal > DIÉTA > Jojó stop! Minőségi fogyókúra ősszel

Jojó stop! Minőségi fogyókúra ősszel

diétafogyásfogyókúrahízásmozgástestsúly
0

Írta:

A jojó effektus, vagy ciklikus testtömeg változás minden fogyókúrázó réme, ráadásul nagyon gyakori: 1 év után csak a fogyókúrázók 5%-a képes megtartani az elért testsúlyt. Kevésbé ismert viszont, hogy bizonyos időszakokban nagyobb a hajlam a jojózásra.

Ilyen például a nagy ünnepek, a karácsonyi, illetve húsvéti időszak, amikor sokan felszednek néhány kilót. Nem véletlen, hogy Karácsony után a leggyakoribb újévi fogadalom a fogyás, illetve a klasszikus tavaszi fogyókúrát legtöbben Húsvét után kezdik el. A jojó szempontjából legveszélyesebb, és leghosszabb időszak azonban nem a nagy ünnepek alatt, hanem nyáron veszi kezdetét.
Ennek többek között az az oka, hogy a tavaszi szezonban fogyókúrázók általában türelmetlenebbek, gyorsabban akarnak fogyni, mert kezdődik a bikiniszezon. Ilyenkor kapkodósabb a fogyókúrás módszer kiválasztása, így sokkal több a hibalehetőség, hiszen nem biztos, hogy már az első fogyókúra szalonban megtalálja az ember a számára legoptimálisabb megoldást, és az is kétséges, hogy a munkatársnő diétája, vagy edzésterve másnak is beválik.

A gyorsaság azonban sokszor a minőség rovására megy, a gyorsan kiválasztott fogyókúrás módszerek sokszor nem alkalmasak a tartós fogyás létrehozására. Ráadásul minél kevésbé testre szabott a fogyókúra, minél több áldozatot kíván a betartása, annál nagyobb a pszichés ellenállás, annál inkább vágyik az ember a régi, megszokott életmódjára, vagy legalább egy kis lazulásra.
Nyáron pedig sok alkalom van a lazulásra: a nyaralás, amikor  meg kell kóstolni az ottani finomságokat, a strandolás, ami fagyi, jégkrém, lángos, palacsinta, üdítő nélkül csak nem az igazi, a családi, baráti összejövetelek, grillezések, esküvők, amikor néhány pohár ital is lecsúszik az ételek mellé. Ilyenkor  gyorsan és észrevétlenül gyarapodnak a kilók, ráadásul a lengébb ruhák sem segítenek észrevenni a bajt. A tavaszi gyors fogyókúrának tehát nagyon sokszor gyors nyári visszahízás a vége, amire néha csak akkor derül fény, amikor a hűvösebb napok beköszöntével előkerülnek a testhezállóbb nadrágok, felsők, és kiderül, hogy a tavasszal hordott ruhák már nem jönnek fel.

Ősz a második legnagyobb fogyókúra szezon!

Az ősszel fogyókúrázók a gyors fogyás helyett a minőséget helyezik előtérbe. Alaposan tájékozódnak a fogyókúrás módszerekről, és inkább a személyre szabott megoldásokat választják. Mivel az őszi fogyókúra többnyire a tartós fogyást célozza meg, ezért van idő akár 20-30-40 kiló súlyfelesleg leadására is, vagy több problémás testrész zsírpárnáinak kezelésére.

Miben különbözik az őszi fogyókúra időszak a többitől?

  • Iskolakezdettel szinte új év veszi a kezdetét, ilyenkor könnyebb az új életstílus kialakítása, ráadásul a szülőknek kicsit több az idejük magukra.
  • A tavaszi fogyókúrázók közül sokan nyáron-ősz elején kezdenek jojózni, az őszi, minőségi fogyókúrával le lehet állítani a jojózást, meg lehet előzni a nagyobb súlygyarapodást.
  • Van idő a fogyni vágyó számára legoptimálisabb, személyre szabott módszer kiválasztására. Mivel a szokásrendszer átalakítása nem gyorsan, drasztikus módon megy végbe, ezért van mód az új  szokások automatikussá tételére, tehát egy karcsúsító életstílus kialakítására.
  • Még vannak friss zöldségek, gyümölcsök, ugyanolyan változatosan lehet étkezni, mint nyáron.
  • A hőmérséklet ideális a szabadtéri sportokhoz, kirándulásokhoz, túrázáshoz.
  • Lehet még egy kis barnaságot, és D-vitamint gyűjteni.
  • Segít elkerülni a nagyobb karácsonyi súlygyarapodást.
  • A hideg időben hordott szorosabb ruhadarabok könnyebb kontrollt adnak, jobban lehet érzékelni a hízást, és motiváló tényezőként a fogyást is.
  • A fogyókúrázást össze lehet kötni az őszi szépüléssel, pl. seprűvénák, rozacea eltüntetésére van idő a következő szezonig, a bőr regenerálása, a különféle antiaging kezelések csúcsidőszaka is ilyenkor kezdődik, így a jövő tavaszt már karcsú testtel, kisimult arcvonásokkal, hajszálér tágulat mentesen lehet várni.

Szerző: Dr. Gajdács Ágnes,  a MediFat obezitológus szakorvosa, testsúlygyógyász

Forrás: MediFat, purecom
Fotó: MediFat


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X