Főoldal > DIÉTA > A fogyás 6 titka

A fogyás 6 titka

diétafogyásfogyókúrakalóriasajtvitamin
0

Írta:

Ezekkel a jó tanácsokkal könnyebben fog menni a fogyás!

1. Tervezz előre!

Mi lesz a vacsi? Egy tanulmány szerint, ha előre megtervezzük, hogy mit fogyasztunk egész nap, segít a fogyásban. Valószínűleg azért, mert az éhséged átmeneti csillapítására nem nyúlsz a gyorsételekhez, így nemcsak kalóriát spórolsz, de egészségesebben is étkezel. A kutatás szerint, ha már tudod, hogy mit eszel ebédre, időben el is mész elfogyasztani, nem csak a délutáni órákban, így nem is eszel annyit, mintha mindezt 7- 8 óra elteltével tennéd.

Wellness cafe tipp: Írd le, mit eszel! Egy kutatás szerint, ha folyamatosan vezeted, hogy mit fogyasztasz, az segít a fogyásban. Minél részletesebb a leírás, annál eredményesebb leszel: írd le, hogy mit, mennyit ettél és hány kalóriát tartalmazott az étel, de azt is hozzáteheted, hogy hol ettél.

fogyascikk1.jpg ()

2. Mérj pontosan!

Az egyik legfontosabb dolog, amit meg kell tanulnod: pontosan méretezni az adagokat. Kutatók szerint a legtöbb ember alulbecsüli az elfogyasztott étel mennyiségét, ezzel együtt a bevitt kalória mennyiségét is 20-40 százalékkal.

Néhány egyszerű tipp a pontos méréshez:

– Használd a kezed: egy teáskanálnyi a hüvelykujjad végének a méretével egyenlő, az evőkanálnyi az egész hüvelykujjad mérete, az egy csészényi pedig az az öklöd méretének felel meg.
– Vess össze dolgokat: egy közepes paradicsom és a számítógép egere egyforma nagyságú, egy negyed csészényi adag egy golflabdával egyenlő, míg három 10 deka hús vagy fehérje egy kártyapakli méretével egyenlő.
– Mindenkinek van otthon olyan eszköze, amivel mérni szokott. Meríts ki például egy adag levest, amit meg szoktál enni. Ezt öntsd bele a mérőedénybe, és máris látni fogod, hogy mennyit szedtél. Ha legközelebb mersz a tányérodba, már tudni fogod, hogy mennyit eszel, így nem léped majd túl az adagot.

3. Kiegyensúlyozott diétát kövess!

Amikor csökkented a kalóriákat, csökkented a tápanyagok, vitaminok bevitelét is. Ezért vigyázz arra, hogy egészséges ételeket válassz, hogy ezekhez mindenképpen hozzájusson a szervezeted.

5 tipp a kiegyensúlyozott étrendért:

– teljeskiőrlésű gabonák: tele vannak rosttal, nyomelemekkel és antioxidánsokkal
– zöldségek és gyümölcsök: kevés kalóriát tartalmaznak, de magas a vitamin- és ásványanyag-tartalmuk. Tele vannak antioxidánssal, segítenek a méregtelenítésben és támogatják az immunrendszert.
– sovány fehérje: a fehérjétől tovább érzed teltnek magad, mint a szénhidrátoktól és a zsíroktól. Fogyassz gyakran halat, baromfit és a tofut!
– alacsony zsírtartalmú ételek: a zsírszegény tej, joghurt a szénhidrát és a fehérje megfelelő kombinációja. Ráadásul jó kalciumforrás. A sajtok szintén tartalmaznak kalciumot, de több bennük a kalória.
– egészséges zsírok: a telítetlen zsírsavakban gazdag ételek – mint az avokádó, olívaolaj és dió napi bevitele 4-6 teáskanálnyi kell, hogy legyen.

fogyascikk2.jpg ()

4. Osztozz a remek ételeken!

Nem túl kellemes répán élni, amikor a melletted lévők tányérja roskadozik a finomságoktól. Tanulmányok szerint akkor veszíthetünk többet a súlyunkból, ha mások is azt eszik, amit mi.

Wellness cafe tipp: Készíts valamilyen alacsony kalóriás fogást, és hívj meg másokat is. Az sem kizárt, hogy többeknek is megtetszik az étel és máris hosszabb távon is lesznek partnereid a fogyókúrában.

5. Számolj fel a jojo efektussal!

Eltervezted az étkezésed, tehát elvben minden rendben, de még ez sem biztosíték arra, hogy a fogyás sikeres lesz. Amit ugyanis nem tehetsz, az az, hogy bedobod a töröközőt és mindenfélét össze-vissza eszel. A siker kulcsa az, hogy ne is gondolj a diétára, éld úgy a hétköznapjaid, mintha fogyókúra nem is létezne. Ha ugyanis állandóan erre koncentrálsz, nem fogod élvezni a napjaidat, így sokkal könnyebben térsz majd vissza az egészségtelen ételekhez és/vagy a gyors és drasztikus fogyókúrához.

6. Néha add meg magad!

Szereted a csokit, sőt élsz-halsz érte? Ha azonban fogyókúrázni kezdesz, akkor le kell mondanod róla. A legtöbben mégsem bírják ki édességek nélkül. Sokkal egyszerűbb és hosszútávon kifizetődőbb, ha nem száműzöl az étkezésedből mindent, amit szeretsz, mert akkor hamarabb feladod a diétát. Tehát ha szereted a csokit, egyél egy kicsit. Ha a bort szereted, igyál egy kicsit. A hangsúly a mértéken van. Maximum cserébe egy időre valamit kiveszel a tervből – például a kenyeret.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X