Főoldal > EGÉSZSÉG > 9 dolog, amit száműzz az életedből az egészséged érdekében

9 dolog, amit száműzz az életedből az egészséged érdekében

diétaegészségenergiaétkezésmozgásönbizalomrossz szokásszeretet
0

Írta:

A legtöbben úgy kezdenek neki a fogyókúrának és az egészséges életmódnak, hogy bizonyos dolgokat száműznek az életükből. Nemcsak a fehér lisztre, a cukorra és a gyorsételekre kell gondolni, egyes szokások ugyanúgy felelőssé tehetők az elhízásért. Most megtudhatod, miket érdemes kiiktatni az életedből a karcsú alak és az általános egészség szempontjából.

1. Negatív belső hang

Ne engedd, hogy a belső hang állandóan azt mondogassa, hogy kövér vagy, nem vagy elég, mindent rosszul csinálsz és minden rossz okozója te magad vagy. Beszélnél így a legjobb batátaiddal? Persze, hogy nem. Ne legyél hát önmagad ellensége sem! Felejtsd el a negatív önbeszédet, és koncentrálj az erősségeidre, az eddig elért eredményeidre. Meglátod, ha elfogadóbb vagy magaddal szemben, és hiszel benne, hogy a fogyást is el tudod érni, úgy is lesz.

2. Állandó mérlegelés

Bár a mérlegelés látható, számszerűen mérhető eredménye a fogyókúrának, egyben ellenség is. Ne állj mániákusan a mérlegre minden egyes reggel a fogyásra várva, tanácsolják a dietetikusok is. A fogyásra tett erőfeszítéseid biztosan megtérülnek majd, de nem rögtön másnap reggelre. Ráadásul, ha a diéta mellett erősítő edzéseket is beiktattál, tudnod kell, hogy az izmok nehezebbek, mint a zsír. A számok nem határoznak meg téged!

3. Nemszeretem mozgásformák

A futás remek kardió mozgás, amely többek között átalakítja a test izomzatát, erősíti az immunrendszert, megelőzi a daganatos betegségeket és egyensúlyba hozza az anyagcserét. Azonban nem mindenki szeret futni. Ha olyan mozgást erőltetsz, amit szívből utálsz, az nem igazán fog motiválni, és előbb-utóbb felhagysz vele. Próbáld ki bátran a különböző mozgásformákat, és válaszd ki azt, amelyet szívesen csinálnál hosszú távon is. Ha találsz olyat, amely során átéled a flow-t, nyert ügyed van. Innentől a mozgást már nem kényszernek éled meg, hanem olyan hobbinak, amely mindennél jobban feltölt.

19165073 - beautiful caucasian woman in fitness wear with dumbbells over background

4. Tested utálata

Azért fogyókúrázol és edzel megszállottan, mert utálod a tested? Ez a létező legrosszabb hozzáállás. Az egészséges életmódra való váltás legyen saját tested ünneplése. Tested csodálatos, és ezentúl megérdemli, hogy csak minőségi tápanyagokat kapjon és remek edzéseken vegyen részt. Ha elkezdesz barátként tekinteni rá, akkor nemcsak a várt fogyás indul be, de egészségesebbé válsz, jobb lesz a hangulatod és növekszik az energiaszinted is.

5. Gyűlölt ételek

A kelkáposzta és a matcha tea nagyon egészséges, de ha gyűlölöd az ízüket, inkább hanyagold fogyasztásukat. Ne erőltess magadra semmi csupán azért, mert egészséges vagy a kiválasztott diétád javasolja. Csak olyan étrendet tudsz hosszú távon megtartani, amit szívesen eszel.

6. Tökéletességre törekvés

Nagyszerű, ha követed a célod és minden eszközzel azon vagy, hogy elérd. Azonban a tökéletességre való törekvés egészségtelen. Ne tűzz ki magad elé teljesíthetetlen célokat, amelyek messze állnak a realitástól, mert ez káros a lelki és a fizikai egészségedre is. A tökéletességre való törekvés sokszor nemcsak magunkról szól, hanem arról is, hogy tudatosan vagy tudattalanul meg akarunk felelni mások elvárásainak. Irányítsd az energiád a tökéletesség helyett a fejlődésre, és örülj minden egyes apró sikernek, ami közelebb visz reális célodhoz.

7. Kalóriaszámolás

Hagyd abba az állandó kalóriaszámolgatást, különösen, ha eleve negatív kapcsolatban állsz az étkezésekkel. Az étel nem más, mint üzemanyag. Kalóriákra van szükséged ahhoz, hogy növekedjenek és formásodjanak az izmaid, erősödjenek a csontjaid és megfelelően működjenek a különböző testi funkcióid. Étkezhetsz egészségesen, sőt fogyókúrásan úgy is, hogy nem számolgatsz állandóan. Ha nem kerget az őrületbe a kalóriák nyilvántartása, természetesen nyugodtan csinálhatod, de szentelj figyelmet a makróknak is. Egyáltalán nem mindegy, hogy oszlik meg a fehérje, a szénhidrát és a zsír aránya.

39238958 - slim fitnes young girl with ponytail doing planking exercise indoors at home gymnastics.

8. Stressz

Ha depresszióval vagy szorongással küzdesz, vagy csak hajlamos vagy rástresszelni a dolgokra, egy-egy fogyókúra is negatív hatással lehet az egészségedre. A stressz eleve elhízást, puffadást, bőrproblémákat és rossz közérzetet okoz, de a fogyásra való túlzott igyekezet is könnyen stresszforrássá válhat. Ne aggódd túl a fogyást! Ha változtatsz az életmódodon, úgyis meg lesz az eredménye, de nyilván nem azonnal. Meditálj, hódolj kedvenc hobbidnak vagy keress fel egy pszichológust, ha úgy érzed, túl nagy nyomással jár a fogyókúra.

9. Egészségtelen életkörülmények

Gondold át, hogy mi az oka, amiért nem azt az életet éled, amit szeretnél. Rossz a párkapcsolatod? Kritizálnak vagy negatívak a barátaid? Gyomorgörccsel mész munkába? Ne elhamarkodottan, de tudatosan hagyj el mindent az életedből, ami árt neked. Amíg a körülmények ellened dolgoznak, nem leszel elégedett magaddal sem külsőleg, sem belsőleg. Alakítsd úgy az életed, ahogy az neked megfelelő, ne úgy, ahogy másoknak.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X