Főoldal > EGÉSZSÉG > A stressz és kiégés 10 figyelmeztető jele

A stressz és kiégés 10 figyelmeztető jele

0

Írta:

A tested számtalan úton jelzi, amikor túl sok stressz éri. Ha ezeket a jeleket figyelmen kívül hagyod, a testedet pedig állandóan stressz alatt tartod, annak kiégés vagy súlyos egészségkárosodás lehet a következménye.

Ha a listában szereplő tüneteket tapasztalod, fontos, hogy keress valamilyen stressz-oldó megoldást a saját igényeidnek és életritmusodnak megfelelően.

1. Nehezen ébredsz reggelente

A kortizol, ami a mellékvese terméke és az éberségi szintért felelős hormonok egyike, a túlzott stressz hatására drasztikusan lecsökkenthet, amitől reggel iszonyatosan fáradtnak érzed magad.

2. Eleget aludtál, mégis kimerült vagy

Ha a testednek több pihenésre van szüksége a regenerációhoz és töltődéshez, akkor bizony rettenetesen kimerültnek érzed magad akkor is, ha elvileg elég időt aludtál.

3. Sós ételek után sóvárogsz

A krónikus stressz megborítja az elektrolitok szintjét a szervezetben, amitől folyamatosan sós ételek után fogsz vágyódni.

4. Nehezebben kezeled a stresszes helyzeteket

Ha a szervezetben régóta fennáll a magas stressz-szint, a tolerancia képessége és a később jelentkező stresszes szituációk kezelése látványosan romlik.

5. Szabálytalan menstruációs ciklus és PMS

A stressz-hormonokat a szervezet előbbre sorolja a nemi hormonoknál, ez azt jelenti, hogy a stressz hatására a nemi hormonok egyensúlyának romlásához vezet. Ez szabálytalan ciklust és erős PMS-tüneteket okoz.

6. Gyakori betegeskedés és hosszú gyógyulási idő

A hormonális egyensúlyhoz hasonlóan a stressz befolyásolja az immunrendszer egyensúlyát is, így könnyebben elkaphatsz betegségeket és a felépülési idő is elhúzódhat.

10016490 - businesswoman is lying on the floor at home relaxing

7. Felálláskor megszédülsz

A sós ételek utáni sóvárgás és a felálláskor érzett szédülés szintén az elektrolitok szintjének köszönhető. A krónikus stressz miatt csökken az elektrolitok szintje, ez pedig egyensúlyzavart idéz elő.

8. Nem tudsz gondolkodni

A stressz hatására úgy érezheted, az agyadban szinte köd van, minden zavarossá és furcsává válhat.

9. A koffeinre és cukorra támaszkodsz egész nap

A koffein és a cukor is nagyon megdobja az energiaszintet, de ha úgy érzed, nem tudsz létezni nélkülük, akkor a természetes energiaraktáraid kiürülhettek. Ez a jelenség gyakran a stressz egyik mellékhatása.

10. Vércukorszint ingadozás

Egyszer az energiaszinted nagyon fent van, egyszer pedig nagyon lent. Ez a jelenség a vércukorszint ingadozása miatt tapasztalható, ami a stressz hatására össze-vissza változik, ettől egyszer nagyon energikusnak, kis idő múlva pedig elképesztően fáradtnak érezheted magad.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X