Főoldal > DIÉTA > A fogyás titkos képlete: 80-20

A fogyás titkos képlete: 80-20

diétaenergiaegyensúlyétkezésfogyáskalóriamozgástáplálkozástestmozgás
0

Írta:

Ha valaha is rákerestél, hogy a diéta vagy az edzés fontosabb-e, biztos te is megtaláltad a fogyás képletét: 80% táplálkozás, 20% testmozgás. De vajon min alapul és pontosan mit jelent?

Miért olyan fontos az étkezés?

A fogyás kulcsa egyértelműen a negatív energiaegyensúly. Heti fél kiló fogyáshoz -3500 kalóriadeficitet kell átlagban elérni. Tehát, ha a 80/20 arányt nézzük, körülbelül 750 kalóriát kell elégetni testmozgással, és 3000 kalóriát kell megspórolni alacsony kalóriatartalmú diétával. Ez hetente -3750 kalóriát jelent.

A diéta azért sokkal hatékonyabb, mint a testmozgás, mert könnyebben takaríthatunk meg vele kalóriát. 8-14 km futással hetente fél kilót fogyhatunk, azonban intenzív mozgás hatására a legtöbben éhesebbek lesznek, ezáltal növelik a kalóriabevitelt. Így hiába edzünk rendszeresen, az étkezéssel tönkretehetjük a mozgással elérendő eredményt. Célszerű a diétára helyezni a fókuszt, ha a fogyás a célunk. Csökkenthetjük testsúlyunkat mozgás nélkül (az már más kérdés, hogy mennyire lesz tónusos az alakunk), de megfelelő diéta nélkül, csupán edzéssel nem fogyhatunk.

56191043 - athletic young lady doing workout with weights

Miért fontos ennek ellenére a mozgás is?

Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy felejtsd el a futást vagy a köredzést, és élj csak salátán. Kétségtelen, hogy egyszerűbb 500 kalóriával kevesebbet enni, mint egy edzéssel 500 kalóriát elégetni. Azonban az izzasztó edzés és az egészséges diéta kombinációjával kell a legkevésbé drasztikus változtatásokat bevezetned az életviteledben. Például könnyedén 250 kalóriát megspórolhatsz, ha ebéd után nem fagyizol, 250 kalóriát elégethetsz az edzőteremben egy óra alatt és még -500 kalóriát elkönyvelhetsz, ha kihagyod este a kedvenc koktélod.

A diéta és az edzés a legnyerőbb páros. Fontos, hogy a mozgás alatt ne csak a kardiót érts, végezz erősítő tréningeket is. A mozgás segít a zsírt energiaként felhasználni, a legtöbb kalóriát pedig az izomszövet égeti.

Ne feledd, hogy a szervezet hajlamos tiltakozni a fogyás ellen, amikor hosszabb távra megvonjuk tőle a kalóriákat, amely szinte mindenkinél stagnáláshoz vezet. Az anyagcsere lelassul a fogyás során, amelyet célszerű mozgással felpörgetni, különösen súlyzós edzéssel.

Összegzés: melyik a fontosabb?

Bár a fogyókúra gyorsabb eredményt hoz, sikeres és tartós fogyás csak a diéta és az edzés kombinációjával érhető el. Az étkezés fontosabb, mint a mozgás, de az edzés pörgeti fel a diéta során fellépő stagnálást, és hoz bombaformába.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X