Főoldal > PSZICHÉ > Ismerd meg a színek erejét!

Ismerd meg a színek erejét!

erőhatásjelentésszín
0

Írta: and

Egyesek megnyugtatnak és ellazítanak, másoktól idegesek, feszültek leszünk. Valamelyik melegséggel tölt el, míg valamelyiktől hidegebbnek érezzük környezetünket. Van, amelyik kellemes emlékeket juttat eszünkbe, míg van, amelyiktől viszolygás tör ránk. Már az ősidők embere is nagy jelentőséget tulajdonított a színeknek, melyek segítettek neki megfogalmazni mindazt, amit még nem ismert. Így lett például a fehér az istenek, […]

Egyesek megnyugtatnak és ellazítanak, másoktól idegesek, feszültek leszünk. Valamelyik melegséggel tölt el, míg valamelyiktől hidegebbnek érezzük környezetünket. Van, amelyik kellemes emlékeket juttat eszünkbe, míg van, amelyiktől viszolygás tör ránk.

Már az ősidők embere is nagy jelentőséget tulajdonított a színeknek, melyek segítettek neki megfogalmazni mindazt, amit még nem ismert. Így lett például a fehér az istenek, szellemek színe, vagy a piros a harc, a veszély, a vér, a szeretet színe.
 

Ma már tudományos tény, hogy a színeknek befolyásoló erejük van, testi-lelki hatásuk, gyógyító erejük pedig közismert. Miért ne fordítanád őket te is a hasznodra?

szinek2.jpg ()

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A ragyogó sárga és az energikus narancs

A sárga a fény, a derű, az ihlet és megvilágosodás színe. A legragyogóbb szín, mely vidámságot és pozitív energiákat sugároz. Ha fakónak és unalmasnak tartod a lakásod, a sárgával egy csapásra felfrissítheted. Így válhat a nappali a kellemes beszélgetések és vidám események színhelyévé, a dolgozószoba pedig kreatív ötletbazárrá.

Az arany a sárga „unokatestvére”. Fényessége az emberfelettire, az istenségre, a gazdagságra utal. Ragyogása, pompája ünneplőbe öltöztet bármit. Nem hiába szeretjük karácsonykor aranyban fürdetni a fát, az étkezőt, na és persze a szívünket.

A narancssárga a vitalitás, az optimizmus, a jókedv, a nyitottság, a pozitivitás színe. Ha nincs önbizalmad és zárkózott, visszahúzódó vagy, szerezz be egy-két narancsszínű kiegészítőt! A változás hamar bekövetkezik.

A forrongó vörös

A szenvedély, a szeretet, az erotika, a tűz színe, mindent felperzsel, de a tomboló energia hamar átcsaphat fortyogó dühbe és agresszióba.

Szenvedélyessége ellenére a hálószobában vétek lenne csak ezt a színt alkalmazni, mert túlfűtöttsége akadályozna az alvásban. Mindig mértékkel használd! A legerősebb szín, így könnyen válhat tolakodóvá.

szinek3.jpg ()A romantikus rózsaszín és a pimasz pink

A rózsaszín a nőiesség, az érzékenység, az odaadás, a meghittség színe. Visszafogottsága a vidéki romantika hangulatát hozza el a mályvákkal és hortenziákkal. A rózsaszín garantáltan ártatlan külsőt kölcsönöz, nem úgy, mint a pink. Harsánysága felpezsdít, a szendeséget egy csipetnyi vagánysággal fűszerezi.

Az értelem és az érzelem színei

A kék a béke, a nyugalom és a biztonság színe, az ész, a ráció megtestesítője. Beszűkíti, összenyomja teret, ráadásul hűvösebb érzetet kelt – viszont a klasszikus fürdőszoba elengedhetetlen színe. A konyhában mázas cserépedények képében mutat jól. Egy csillogó mázzal bevont csuporból még a méz is édesebb.

A lila a spiritualitás, a misztika, a kreativitás színe. Míg a kék csak hideg (néha túlzottan rideg) tud lenni, addig a lila meleg színné is változhat. Talán ettől olyan népszerű. Mindenesetre évek óta hódít, elhozva Provence levenduláit a mindennapokba.

A nyugalom zöldje

A zöld az újjászületés, a harmónia, a remény, a gyógyulás, a természet és a növények színe. Ellazít és megnyugtat, üdévé tesz és fiatalít.
Vedd magad körül növényekkel! A konyhakert növényei táplálékként szolgálnak, a gyógynövények pedig természetes gyógyszerek. Szobanövényeid tisztítják a levegőt és megfigyelheted fejlődésüket is.

Érezted már úgy, hogy üresnek és fakónak tűnik a környezeted? Bágyadt vagy és rossz a kedved? Lehet, hogy csak a színek kérdése az egész. Merj változtatni! Mert ahogy a színtan atyja, Johannes Itten mondaná: „A szín élet. Színek nélkül halott lenne a világ.”


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X