Főoldal > PSZICHÉ > Miért választasz mindig lúzer pasit?

Miért választasz mindig lúzer pasit?

anyaéretlenséglúzerpárválasztáspasirossz fiú
0

Írta: and

Definiáljuk a problémakört! Ha meg akarjuk határozni, milyen a tipikus lúzer, akkor egy olyan pasit képzeljünk magunk elé, aki teljesen el van telve magától és vajmi kevés érdeklődést mutat afelé, hogy mire is van szüksége egy nőnek. Egy ilyen férfi abban a hiszemben él, hogy a negédes hangvétellel és egy-két aprócska bókkal levehet a lábadról, […]

Definiáljuk a problémakört!

Ha meg akarjuk határozni, milyen a tipikus lúzer, akkor egy olyan pasit képzeljünk magunk elé, aki teljesen el van telve magától és vajmi kevés érdeklődést mutat afelé, hogy mire is van szüksége egy nőnek. Egy ilyen férfi abban a hiszemben él, hogy a negédes hangvétellel és egy-két aprócska bókkal levehet a lábadról, és azonnal ledönthet a legközelebb eső ágyba. A randin ódákat zeng arról, mennyire gyönyörű vagy, és hogy milyen szerencsés, hogy találkozhatott veled. Ezek a srácok profi szinten űzik a hiszékeny nők elcsábítását, elvégre nagy gyakorlatot szereztek benne. Persze a lúzerség nem csak e tekintetben nyilvánul meg.

Geist Klára, a Wellness Cafe pszichológus szakértője szerint „a lúzerség, egyfajta sutaság, tutyimutyiság is (ezt a pszichológia nyelvén „én-gyengeségnek” is nevezünk), ezt önbizalomhiánynak, az önérvényesítés kialakulatlanságának, felelősségvállalásra való képtelenségnek vagy éppen mindezeket együttvéve gondoljuk. Ezt okozhatja a személyiség éretlensége, a gyermekkori családból hozott neveltetési hiányok, sérülések.” A társunkat soha nem véletlenszerűen választjuk meg, mindig bizonyos személyiségi és viselkedési jellemzőkkel bíró partner mellett állapodunk meg. 

luzercikk.jpg ()„Ha függőségre törekvő, én-gyenge férfit választ a nő, feltehetőleg gyámolítandó, alárendelődő párt keres, aki felett anyáskodhat, uralkodhat”- véli a szakértő, és azt is hozzáteszi, hogy a lúzereknek egy másik csoportja is megkülönböztethető. „A papírkutya típusú férfi, aki a külvilágban esetlen, behódoló, és önbizalmi gondjait a párkapcsolatban, a nő elnyomásával ellensúlyozza”- fűzi hozzá Geist Klára. Az is közrejátszik a rossz párválasztásban, ha a nő családjában nem volt apa, ilyen körülmények mellett is megtörténhet az, hogy olyan pasit talál, aki gyenge és alig van jelen a kapcsolatban.

A kezdet kezdetén…

A rossz fiúk (akik egy bizonyos szinten lúzerek is) a kapcsolat elején csodálatosak, viszont az idő múltával kevésbé bírják a szerelemmel járó kötöttségeket és egyre nagyobb távolságtartást tanúsítanak a partnerük felé. Néhányuk soha nem hív vissza, van, aki elmulasztja a randikon való megjelenést, megint mások a pénztárcájukat is elfelejtik elővenni az étteremben elköltött vacsora végeztével, így a számla kiegyenlítése végül a nőre hárul. A fő probléma az, hogy vannak nők, akik olyasvalakire vágynak, akinek köszönhetően szépnek érzik magukat, akiről tudják, hogy fontosak lesznek neki vagy pedig olyan a pasit akarnak, aki eddig át nem élt izgalmakat csempész az életükbe, és ennek következtében azt feltételezik róla, hogy jó ember. De mindig kiderül, hogy ezek a férfiak közönyösek, kiszámíthatatlanok ugyanakkor izgalmasak, és ezzel fogják meg a gyengébbik nem képviselőit.

luzercikkketto.jpg ()A másik oldal: a tutyimutyik tábora

Manapság egyre több olyan fiúba botlunk bele, aki úgyszólván egy kicsit pipogya, esetlen, ez pedig a gyerekességnek, a felelősségvállalás teljes mellőzésének, illetve a férfi szerepekkel kapcsolatos problémáknak tulajdonítható. „A rengeteg csonka családban olyan pasik nőnek fel, akik a családi konfliktusok és a törődés, nevelés hiánya miatt éretlenül vagy túl korán kerülnek ki a gyermekkori családból”- állítja a szakértő. Tulajdonképpen jóval később, a párkapcsolatban „nevelődnek fel”, már ha ez egyáltalán megtörténik. Geist Klára szerint „ha nem volt apa a családban, akkor az ilyen pasik nem igazán tudnak férfiként, édesapaként funkcionálni, felelősséget vállalni.” Az éretlenség abban is megmutatkozhat, hogy semmilyen jövőkép nem lebeg az illető szeme előtt, semmilyen célkitűzést nem tud és nem is akar maga elé állítani. A szakértő úgy vélekedik, hogy „addig kell a kapcsolat, amíg az róluk szól, amíg semmit nem várnak el tőlük.”  Felmerülhet bennünk a kérdés, ilyen esetben állhat-e a dolgok hátterében anya-, vagy éppen apakomplexus, de a szakértő úgy gondolja, hogy nem a komplexusokon van a fő hangsúly, hanem a gyerekkorban elszenvedett veszteségeken, a hiányokon, amik azt okozzák, hogy a személyiség egyszerűen képtelen megérni.

Nézd meg az anyját!

A szakértő azt tanácsolja, hogy már az ismerkedéskor érdemes sort keríteni az anyjával való találkozásra, mert ebből sok mindenre fény derülhet. „Ha csüng a mamáján, akkor függő s a partnertől is ezt várja, illetve annyira inog a gyermekkori családi háttér, hogy képtelen a szüleiről leválni és ezért nem tud a felnőtt társ felé elköteleződni.” Ha viszont udvariatlan az édesanyjával, nem úgy beszél vele, ahogy egy anyával illik, akkor ezt tanulta a családban, és ilyen lesz más nővel, a szerelmével is. A szakértő erre az eshetőségre pedig ezt javasolja: „menekülj tőle, ha csak nem vagy mazochista.”

Érd el te is hatékonyabban a célodat, és felejtsd el derekadra tekert strandtörülközőt!

Nincs sem időd, sem energiád a szexre?


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X