Főoldal > PSZICHÉ > Téged is behálózott a virtualitás?

Téged is behálózott a virtualitás?

előnyfüggőséginternetkommunikációmegelőzés
0

Írta: and

Villogó zöld jelecskék „Ha „felköltözöl” az internetre, elhanyagolod valódi életedet, társas kötődéseidet és ezeket kizárólag a neten keresztül éled meg, kapcsolataid előbb-utóbb virtuálissá válnak” – mondja Futaki Lilla pszichológus. „Az érzelmek legfontosabb alapja a személyes kapcsolódás, amelyet ez a kommunikációs forma leszűkít. Az ember emocionális szükségletei, kommunikáció és elfogadás iránti igénye az érintésen, a pillantáson […]

Villogó zöld jelecskék

„Ha „felköltözöl” az internetre, elhanyagolod valódi életedet, társas kötődéseidet és ezeket kizárólag a neten keresztül éled meg, kapcsolataid előbb-utóbb virtuálissá válnak” – mondja Futaki Lilla pszichológus. „Az érzelmek legfontosabb alapja a személyes kapcsolódás, amelyet ez a kommunikációs forma leszűkít. Az ember emocionális szükségletei, kommunikáció és elfogadás iránti igénye az érintésen, a pillantáson és a hangsúlyon keresztül válik teljessé.”

Serdülőkorban a csetelés a társas kapcsolattartás egy fontos eszköze. A serdülő a kortárs közeg felé kezd fordulni, és egy pillanatra sem akar tőlük elszakadni. Amennyiben nem megy más tevékenységek rovására, mindez a tinédzser évek egészséges velejárója.

technikacikk.jpg ()„Ablak”- beszélgetések

„A teljes értékű kommunikációhoz szükséges a metakommunikáció is” – vélekedik szakértőnk. „Ha valaki a neten „elérhető”, nem egyenlő azzal, ha a szemedbe néz, és azt tudatja: jó veled. Az ablakba írt szövegek ugyan érzelmeket keltenek benned, de nem adják meg hozzá a valódi lelki tartalmat. Pusztán arról van szó, hogy olvasol egy szöveget a dobozban, amitől elindul a fantáziád, ám a kommunikációs partner valójában nem elérhető, hisz nincs jelen.”

Az internetes kommunikáció világában sok minden valóságosnak tűnik, pl. “beszélgetünk hajnalig”, pedig valójában egy ablakba írunk szövegeket, amely egy igazi beszélgetéshez képest személytelen kommunikáció. Van előnye és hátránya is. Sokkal könnyebb pl. gyorsan dolgokat, időpontokat, leckét megbeszélni, viszont teret enged a fantázia szárnyalásának, de arról, hogy mi a valóság, nem árul el sokat, így megalapozza a félreértéseket is.

virtual.jpg ()Alkalmazd tudatosan az előnyöket!

„A neten sokkal könnyebben és gyorsabban lehet megbeszélni programokat, a fényképek kapcsán kialakulhatnak írásbeli párbeszédek, amelyek erősíthetik az összetartozás érzését. Probléma akkor keletkezik – vélekedik szakértőnk – ha ezek átveszik a helyét a személyes találkozásoknak.”

A háló segítségével könnyebben felkutathatod a régi osztálytársakat, a csoporttársakat, és ez segíthet abban, hogy ápold a kapcsolatokat múltad szereplőivel. A régi barátságok felidézése otthonossá teheti az életedet – emlékeket gyűjthetsz azokból az időkből, amikor ők még az életed részei voltak. Akkor is hasznos a net, ha nincs lehetőség találkozni, mert így akkor is tarthatjátok a kapcsolatot, amikor ez a körülmények miatt lehetetlen lenne.

Arra használd a közösségi oldalakat, amire valók!

Sokan az internetes kapcsolódással igyekeznek pótolni a valódi kapcsolataikban elszenvedett hiányokat, hiszen a hálón keresztül kevesebb információ derül ki róluk. Egy látszólag jótékony álarc mögé bújhatnak, ami elfedi a hibákat. A valóság azonban az, hogy nincsenek hibák, csak emberi kapcsolatok, ahol megnyilvánulunk jól, rosszul, és ez másoknak vagy tetszik, vagy nem. Természetesen a fényképekből, profil-bejegyzésekből álló cyber-identitás mögé elbújni sokkal könnyebb, mint vállalni a valós, esetleg nem tökéletes képet.

A különféle ismerőskereső, közösségi portálok látszólag kommunikációs igényeket elégítenek ki, egyfajta instant kapcsolódást jelentenek. „Gyors, könnyen elérhető, emberekkel kapcsolatos információkat, pletykákat szolgáltatnak– fűzi hozzá szakértőnk – ám valójában a kapcsolódási igény nem teljesedik ki, mivel mellőz mindenfajta személyes benyomást.”

Az emberi kommunikáció jelentős százaléka a testbeszéd, a gesztusok, a mimika, ezekből juthatunk fontos információhoz, ám ha csak írásban kommunikálunk, sokkal kevesebb információt árulunk el magunkról, mint akár egy pillantással.

Ismerd fel időben a függőséget!

Amennyiben a szabadidő döntő többségét a számítógéped előtt töltöd, és szinte kizárólag számítógépes játékokkal szórakoztatod magad, érzelmileg csorbát szenvedhetsz. A személyes találkozókból származó energia hiánya lelki problémákat okozhat, mivel érzelmi életed minősége túlnyomórészt kapcsolataid minőségén múlik.

A túlzott internethasználat függőséghez vezethet, amely kialakulásának több tényezője van. Például elhanyagolod mindennapi teljesítményeidet, kapcsolataidat és a korábban kedvelt tevékenységeidet felcseréled virtuálisra. Lehet, hogy feszültté, dühössé válsz, ha nem szörfözhetsz a hálón, és szinte egész nap arra gondolsz, mikor ülhetsz a gép elé. Az is előfordulhat – a szenvedélybetegekhez hasonlóan – hogy növeled a napi adagot, egyre több időt netezel, elzárkózol, vagy figyelmen kívül hagysz minden mást.

„Ezek a szakaszok felváltva, vagy vegyesen is jelentkezhetnek” – tájékoztat Futaki Lilla. „Fontos tudnod, hogy ez egy tünet, amely valamilyen fennálló lelki problémát jelezhet. A virtuális világ olyan, mint egy álomvilág, ahová kis időre el lehet bújni a problémák elől, ám sokszor azonban nem segít ezek tologatása.”

Fedezd fel az igazi világot!

A függőség megelőzése úgy történhet, hogy megfigyeled a viselkedésedet. Amennyiben tapasztalod magadon a fenti tüneteket, tegyél kísérletet arra, hogy helyreállítsd magad körül a rendet. Alkalmazd az internetet mértékkel, és igyekezz minél több programot szervezni másokkal. Merülj el egy jó könyvben, élvezd a mozizást, a természetet, a sportolás szépségét, így győztesen léphetsz ki a webes világ karmaiból.

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: www.futakililla.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X