Főoldal > PSZICHÉ > Ahogy alszol, úgy szeretsz!

Ahogy alszol, úgy szeretsz!

alvásalváspozícióerdőnapszéltenger
0

Írta: and

Az alvás titkos nyelve Vannak párok, akik összegömbölyödve alszanak, mások a jóéjt puszi után rögtön hátat fordítanak egymásnak, vagy alvás közben csupán az ujjak érintkeznek. Evany Thomas amerikai alváskutató szerint a különféle alváspozíciók a tudatalattink üzenetei, titkos vágyaink megjelenítői, és egyértelműen elárulják, kik is vagyunk valójában. Lássuk, te melyik csoportba tartozol. Nap típus Ezek a […]

Az alvás titkos nyelve

Vannak párok, akik összegömbölyödve alszanak, mások a jóéjt puszi után rögtön hátat fordítanak egymásnak, vagy alvás közben csupán az ujjak érintkeznek. Evany Thomas amerikai alváskutató szerint a különféle alváspozíciók a tudatalattink üzenetei, titkos vágyaink megjelenítői, és egyértelműen elárulják, kik is vagyunk valójában. Lássuk, te melyik csoportba tartozol.

alvopoz1.jpg ()Nap típus

Ezek a típusú párok hosszabb ideje élnek együtt, és rendkívül szoros lelki kapcsolatban állnak egymással. Leggyakoribb testhelyzetük a kanálpóz, ami a mentális-fizikai összetartozás, a bizalom és a szeretet jele. Alvás közben általában a férfi öleli át hátulról nőt, így jelezve, hogy az mindig számíthat oltalmazására, védelmére. A Nap típus jellemzően érzékeny, romantikus és fontos számára a biztonság érzete.

Szél típus

Az ágyban úgy kapcsolódik a férfi és a nő, mint a puzzle darabok és egymásnak szerves kiegészítői. Jellegzetes alvópóz az ún. „tűzoltó”, amikor a férfi feje a nő ölében pihen, kezeivel átkulcsolja annak lábát. A másik, elsőre talán furcsának hangzó pozitúra neve „vaj és kenyér”, azaz egymáson alvás, amely mögött általában sorszerű, végzetes találkozás áll. Ha a felek szívesen alszanak ebben a formában, biztosak lehetnek abban, hogy szerelmük életük végéig tart.

alvopoz2.jpg ()Tenger típus

Az alvó párok egymás tükörképei, egymásnak háttal alszanak, sokszor popsival, kéz- vagy lábujjakkal érintkeznek, ami különleges és szoros kötelékre utal. A hátat fordító póz nem feszültséget vagy eltávolodást jelent, sokkal inkább mély szeretetről, összetartozásról és kölcsönös bizalomról árulkodik. Noha a felek sok dologban eltérően gondolkodnak, egyben mégis megegyeznek: mindkettőjük számára fontos elem a szabadság, a függetlenség és a kényelmesség. Ha megadják a másiknak a kellő életteret, párkapcsolatuk hosszútávon kiegyensúlyozott, harmonikus és izgalmas lesz.

Erdő típus

„Az Erdő típusúak alkalmazkodó, rugalmas és rendkívül toleráns személyiségek, gyakori közöttük a szemkontaktus és mindig odafigyelnek a másikra” – állítja az alváskutató. Ez az alvópózban úgy jelentkezik, hogy oldalsó fekvésben, teljes összesimulás nélkül egyes testrészek érintkeznek, ami erős és stabil párkapcsolatot tükröz. A köztük lévő ágybéli távolság csupán azt jelenti, hogy már ismerik egymást és bíznak a másikban, az apró érintések pedig megerősítik ezt a tényt.

„Az alvási szokások, az alvó testhelyzetek ugyanúgy sokfélék lehetnek, ahogyan az emberek személyisége és párkapcsolataik is. Alapvetően nem gondolom, hogy messzemenő következtetéseket lehetne levonni egy párkapcsolatra a tekintetben, hogy milyen pozícióban történik maga az alvás” – vélekedik Füredi Krisztián, pszichológus.

Természetesen összebújva, egymásba karjaiban aludni nagyon meghitt és bensőséges dolog, ugyanakkor nem csak az alvásban élhető meg az intimitás. Sokak számára ugyanis elképzelhetetlen, hogy párjukkal szorosan összefonódva aludjanak, mert kellemetlen számukra a testhelyzet. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem szeretik eléggé párjukat, vagy nem keresik a vele való közelséget, hanem egyszerűen jobban szeretnek és kényelmesebben tudnak távolabb aludni a másiktól. Léteznek olyan párok, akik egész éjjel ölelik egymást, és ha külön kell aludniuk, számukra a fizikai távolság a lelki közelség hiányát is jelenti.

Természetesen az alvási testhelyzetekben megjelenhet a párkapcsolat aktuális állapota, jelenlévő konfliktusa. Például azért nem tudnak párjukhoz bújni este, mert úgy érzik, a másik megbántotta őket, ezzel szemben egyesek éppen a testi kapcsolattal – legyen akár összebújás, akár szeretkezés – tudják oldani magukban a feszültséget, a nehéz hangulatot.

„Minden megoldás jó lehet – összegzi a szexuálpszichológus – a lényeg, hogy olyan alvási pózt találjunk, amely mindkettőnk számára kényelmes, nem tolakodóan intim és nem is kellemetlenül távoli.”

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: furedi@furedi.hu

Itt a jó idő, hozd formába magad! Van egy tippünk!

Amikor lankad a libidó…


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X