Főoldal > PSZICHÉ > Így tedd kellemesebbé a munkában töltött időt

Így tedd kellemesebbé a munkában töltött időt

egészségfőnökmunkamunkaidőmunkatárs
0

Írta: and

1. Tudd meg, hogy mennyi rugalmasságot bír el a munkád. Ha például hétfőn késő estig bent maradsz, akkor péntek délután gyere el korábban. Havonta legalább egyszer dolgozz otthonról, ha van rá lehetőség és a munkáltatód engedi. Sokszor rá sem kérdezünk erre a lehetőségre, pedig a legtöbb helyen megoldható! 2. Ne széken, hanem fitnesz labdán ülj, […]

1. Tudd meg, hogy mennyi rugalmasságot bír el a munkád. Ha például hétfőn késő estig bent maradsz, akkor péntek délután gyere el korábban. Havonta legalább egyszer dolgozz otthonról, ha van rá lehetőség és a munkáltatód engedi. Sokszor rá sem kérdezünk erre a lehetőségre, pedig a legtöbb helyen megoldható!

2. Ne széken, hanem fitnesz labdán ülj, nem fáj majd a hátad és sokkal energikusabb leszel. Nyugodtan szólj a munkáltatódnak, hogy szeretnél egy lasztit, amíg nincs rá igény, nem biztos, hogy beszerzik.

3. Bár a mostani monitorok kevésbé ártanak a szemnek, szakemberek szerint érdemes 45 percenként néhány percre megpihentetni a szemet. Nézz el a monitorról, vagy rövid időre hunyd be a szemed. Óráként pedig állj fel a helyedről, így elkerülheted a hát- és derékfájást.

4. Válassz egy különleges napot, amikor megünnepled magad. Menjetek el piknikezni egy munkatársaddal, vagy induljatok bevásárló körútra. Ha van a közelben kávézó, üljetek be néhány percre, és beszélgessetek, de szigorúan nem munkahelyi témákról.

5. Lélegezz mélyeket, vagy meditálj. Ha éppen pánikrohamot kapsz a főnöködtől vagy a közelgő határidőtől, gondolj arra, hogy meg tudod csinálni. Csukd be a szemed, végy nagy levegőt, tartsd bent, majd fújd ki. Ismételd többször. Ez oldja a stresszt és a szorongást. Közben pedig légy pozitív. Kérdezd meg magadtól, hogy mi a legrosszabb, ami történhet? Kicsúszol a határidőből, vagy kiabál a főnök? Ez mindenkivel megeshet és senki nem halt még bele. Kérj elnézést, és mondd meg, hogy többször nem fordul elő.

6. Ha beteg vagy, maradj otthon! Ha pedig a munkatársad beteg, küldd haza. Nincs is annál rosszabb, mint amikor mások miatt maradunk ki a munkából, vagy alig, hogy meggyógyultunk, máris visszaesünk.

dolgozo2.jpg ()


7. Engedd be a fényt az irodába, szellőztess és nyújtózkodj! A lámpafény rontja a szemet, az elhasznált levegő pedig fáradttá és ingerlékennyé tesz, míg az elgémberedett tagjaink a munkateljesítményt csökkentik. Ezek aprónak tűnő dolgok, de érdemes kipróbálni őket.

8. Ha eljöttél a munkahelyedről, ne a munkára gondolj! Ne azon morfondírozz, hogy mi lesz holnap. Próbálj kikapcsolni: hallgass zenét, sétálj, hívd fel a barátnődet. Munka után egy “másik élet” kezdődik.

9. Merj segítséget kérni. Nem úgy születtünk, hogy mindent tudunk. Attól, hogy kérdezel nem vagy kevesebb, ráadásul, ha te bátran fordulsz másokhoz segítségért, a te segítségedet is előbb kikérik majd, ha egy következő alkalommal más szorul rá.

10. Ne az asztalnál fogyaszd el az ebédedet! Annyi pihenés mindenkinek jár, hogy elmenj egy közeli helyre, ahol ebédelni tudsz. Kiszellőzteted a fejed és másokat sem zavarsz: nem biztos, hogy mindenki szereti a pörkölt illatát “beszippantani” munka közben.

11. Semmilyen munka nem lehet fontosabb, mint saját magad és az egészséged. Ha évek óta nincs szabadidőd, a barátaidat is egy évben egyszer, a családodat is csak ünnepnapokon látod, és lassan bent alszol az irodában – érdemes elgondolkodni a hosszú távú következményeken, persze, ha bele mersz gondolni.

12. Néha gondolkodj el azon, hogy mi szerettél volna lenni gyermekkorodban. És most mit csinálsz? Biztos, hogy ezt akarod? Még nem késő változtatni!

5 megdöbbentő tévhit a dezodorokról

Öveket becsatolni, irány a tenger!

Tippek fogaink egészségének megőrzéséhez

Őrizzük meg egészséges mosolyunkat!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X