Főoldal > PSZICHÉ > Így ne válj a munkád rabjává!

Így ne válj a munkád rabjává!

megszállottmunkamunkamániás
0

Írta: and

Az „elfoglalt vagyok” szindróma egyre több, versenyszférában dolgozó életét keseríti meg. A hétköznapok felpörgetett ütemű robotja után nagyon nehéz pihenő üzemmódba kapcsolni, és nem az irodai történéseken őrlődni. Ismerd fel, ha túlzásba estél! Mindenki arra vágyik, hogy valami olyannal foglalkozhasson, mely örömet, sikerélményeket okoz, hozzájárul a személyes fejlődéséhez és jó esetben még meg is fizetik. […]

Az „elfoglalt vagyok” szindróma egyre több, versenyszférában dolgozó életét keseríti meg. A hétköznapok felpörgetett ütemű robotja után nagyon nehéz pihenő üzemmódba kapcsolni, és nem az irodai történéseken őrlődni.
Ismerd fel, ha túlzásba estél!

Mindenki arra vágyik, hogy valami olyannal foglalkozhasson, mely örömet, sikerélményeket okoz, hozzájárul a személyes fejlődéséhez és jó esetben még meg is fizetik. Ha azonban már a karrier áll a legelső helyen az életedben és a szakmai sikerek oltárán a családoddal, barátokkal töltött időt, netán az egészséged is feláldozod, érdemes átgondolni a fontossági sorrendet.

Ha folyton a tökéletességre törekszel és a szakmai elismerésért hajtasz nap mint nap, könnyen lehet, hogy sokkal rosszabb teljesítményt fogsz nyújtani, mintha kis szüneteket is beiktatnál. Sokszor éppen a leginkább megfelelni vágyók – a stressz és idegesség miatt – azok, akik a legtöbb hibát vétik.

rabcikk1.jpg ()Lassíts!

A munkahelyi elismerésért folytatott túlzott küzdelemnek az okát megkeresve rájöhetsz, mi hiányzik az életedből, amit ezzel kompenzálsz. Sokat segíthet, ha összeírod a hosszú és rövid távú céljaidat: mi az, amit a szakmai kihívások mellett a párkapcsolat, család területén vagy saját boldogságod érdekében el szeretnél érni a közeljövőben. Ezeket végigolvasva könnyebben beláthatod, hogy a karrier mellett még számos fontos terület van az életedben. Ha már nem csak egy dimenzióban gondolkozol, nyugodtabban fogsz tudni nekikezdeni a feladataidnak, amit nemcsak az egészséged, de kollégáid is megköszönnek.

Keress hobbit!

Az amúgy is túlzsúfolt naptáradat látva lehet, hogy őrültségnek tűnik, de egy új elfoglaltság az, amire pont szükséged van. Szociálpszichológusok megfigyelték, hogy azok az emberek, akik több szerepet töltenek be a hétköznapok során, sokkal könnyebben veszik a kudarcokat és egészségesebb önképpel távoznak egy-egy vesztes szituációból. Ha ugyanis a munkád az egyetlen terület, amire igazán koncentrálsz, és csak itt érnek pozitív élmények, sikerek, egy itt bekövetkező kudarc sokkal inkább padlóra küld, mint ami normális lenne. Tehát, ha teheted, keress valami örömet okozó tevékenységet – lehet az sport, valamilyen művészeti tevékenység vagy nyelvtanulás, a lényeg, hogy örömödet leld benne.

rabcikk3.jpg ()Ne vidd haza a munkát!

Tudatosan ügyelj arra, hogy a munkaidő végezetével valóban kilépj a mókuskerékből. A kis rituálék segítségedre lehetnek, sokan lesétálnak egy megállót hazafelé, így szellőztetve ki a fejüket. Nagyon jó ötlet, ha sportolásra adod a fejet egy nehéz nap után, ez szó szerint elűzi a stresszt, de csodákat művelhet egy jó könyv is vagy valamilyen gyógytea lefekvés előtt. A barátokkal való közös program nemcsak ellazít és boldogsággal tölt fel, de egyes kutatások szerint a szeretett emberekkel való időtöltés még az immunrendszert is stimulálja.

Látogass el Sárvárra! – 7 ok, amiért érdemes

Irány Zalakaros – Meríts erőt a természet csodáiból!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X