Főoldal > PSZICHÉ > Így növeld önértékelésed a sztárok segítségével!

Így növeld önértékelésed a sztárok segítségével!

lélekönbizalom
0

Írta: and

Vajon hányszor érzed rosszul magad a bőrödben, miközben magazinokat lapozgatsz, szörfözöl a neten vagy t&eacute

Vajon hányszor érzed rosszul magad a bőrödben, miközben magazinokat lapozgatsz, szörfözöl a neten vagy tévét nézel azért, mert mindenhol elbűvölő hírességek képei tűnnek eléd? Hiába is próbálod, képtelen vagy megállni, hogy ne hasonlítgasd össze a saját alakodat az ő tökéletesnek tűnő vonalaikkal. Márpedig egyértelmű, hogy ezeknek az összevetéseknek nem lehet túl jó végeredménye a saját alakodra nézve.

De mi lenne, ha a mindenütt jelenlévő sztárok képei mégis tudnának segíteni abban, hogy egyre jobban érezd magad? Ennek elérésére egy egyszerű trükköt javasol egy új tanulmány a Társas Pszichológia és a Személyiségtudomány területéről, mely azt állítja, hogy a csontsovány sztárokról készült fotók is segíthetnek megszerettetni a saját tested.

ee70f65677a1b0311b134331e8bb38e8.jpg ()A kísérletek során a pszichológusok azt vizsgálták, hogy a nők, akiknek állandóan karcsú médiasztárokat kellett látniuk, jobban érzik-e magukat attól, ha tetszett a látvány, illetve, ha hasonlóságokat fedeztek fel maguk és a sztárok között.

Az egyik kísérlet során két csoportra osztották a résztvevőket. Az egyik társaságnak azt mondták, mielőtt megmutatták volna nekik a sztár képét, hogy ugyanakkor van a születésnapjuk, mint a modellnek, míg a másik csoportnak nem adtak semmilyen plusz információt. Egy másik teszt során pedig arra kérték a nőket, hogy írjanak egy kis fogalmazást bármelyik kedvelt sztárjukról vagy egy előre kiválasztott, felkapott celebről, akit nem különösebben kedvelnek. A kutatók ezt követően értékelték, hogy a nők hogyan néznek saját testükre és azt is, hogy hogyan vélekednek a hírességek testéről.

Kiderült, hogy mindkét esetben azok, akiknek ugyanakkor volt a születésnapjuk, mint a celebnek, vagy írtak egy ismertetőt az imádottjukról, jobban érezték magukat a bőrükben, mint a többiek. Ezek a nők testalkatukat is karcsúbbnak érzékelték, ráadásul bizonyos kérdésekben több hasonlóságot véltek felfedezni a sztárok és saját maguk között.  

kim.jpg ()„Azoknak sikerült jobban elfogadniuk saját kinézetüket, akik végigtanulmányozták és kielemezték a celebek alakját” – mondja a tanulmány vezetője, Aria Young a Buffaloi Egyetem pszichológiai részlegének PhD-jelöltje, a New Yoork-i állami Egyetemen. „Amikor részleteikben elemezték ezeket a személyeket, ez segített nekik abban, hogy több hasonlóságot találjanak maguk és csodált sztárjaik között. Így aztán nem véletlen, hogy azt gondolják, hogy ha a személyiségük hasonló, akkor nyilván kinézetük is jobban hasonlít” – magyarázza a kutatásvezető.   

„A felmérés eredményeit úgy tudod hasznosítani az önértékelésed növelésére, hogy figyelsz a médiasztárokkal közös jegyekre, például az azonos születésnapra, a jóga, vagy egyéb mozgásforma közös szeretetére, esetleg arra, hogy a hajatok színe ugyanolyan. Inkább tekints a celebre úgy, mint egy barátra, és ne úgy, mint egy vetélytársra”- javasolja Young. „Minél több kapcsolódási pontot vagy jegyet fedezel fel az adott médiaszemélyiséggel kapcsolatban, annál kevésbé fogsz szörnyű hatásokat társítani hozzá”- vélekedik a tanulmányvezető.

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X