Főoldal > PSZICHÉ > Hárpia vagy csak fáradt?

Hárpia vagy csak fáradt?

egészségfáradt
0

Írta: and

„Mi bajod van? Kész hárpia vagy!”- hangzik sokszor a vád ellened, te pedig annak ellenére, hogy valój&

„Mi bajod van? Kész hárpia vagy!”- hangzik sokszor a vád ellened, te pedig annak ellenére, hogy valójában hulla fáradt vagy, megpróbálsz minden szinten maximálisan teljesíteni. Gondoltál már arra, hogy nem csak a szeretteiddel és közeli ismerőseiddel tennél jót, hanem saját magaddal is, ha ilyenkor inkább kialudnád magad, minthogy éjt nappallá téve dolgozol azon, hogy kiborítod magad a felhalmozódott feladatok miatt? 

Aludd magad egészségesre!

Ma már komoly kutatások igazolják, hogy az emberi szervezet ciklikus működésének zavarát (amit elsősorban a sötét és világos időszakok váltakozása, valamint egyéb olyan tényezők, mint a testmozgás, a szociális aktivitás, vagy különböző pszichoaktív szerek szedése befolyásol) mutathatja az alvászavar, márpedig ez bizony komoly egészségügyi kockázatokat rejt. A szakemberek arra is igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy nem is az alvás mennyisége a fontos elsősorban, hanem a minősége. Az alvászavar és a rossz alvásminőség nappali árulkodó jelei a fáradtság, a kedélyzavarok és a koncentrációs képesség csökkenése.

Kimutatták, hogy az alvászavar terjedésének oka egyebek mellett az is, hogy a modern társadalmakban a népesség többsége napjai nagy részét zárt térben tölti, ahol, bár kiváló a megvilágítás, az embert mégis kevesebb fény éri, mint egy ködös novemberi napon a szabadban. Depresszióban szenvedő páciensek vizsgálatakor kiderült, hogy a betegség megjelenésével az alvásminőség is jelentősen romlik, mint ahogy arra is fény derült, hogy a kezeletlen alvászavar depresszióhoz vezet. 

harpia2.jpg ()Amerikai kutatók pedig arra figyeltek fel, hogy az Egyesült Államokban, ahol az emberek átlagosan egy órával kevesebbet alszanak, mint az Európában jellemző hét és fél óra, magasabb az elhízottak száma. Az összefüggést úgy bizonyították, hogy egészséges orvostanhallgatókat hat napon keresztül részleges alvásmegvonásnak tettek ki, aminek a következménye az lett, hogy megváltozott a szénhidrát-anyagcseréjük. Az sem titok ma már, hogy az alvászavar önmagában rizikófaktora az elhízásnak és a kettestípusú cukorbetegségnek is. Nem is csoda ezek után, ha a kialvatlan nő enyhén szólva morózus…

És amikor valóban fáj a reggel

Az észak-kalorinai Duke Egyetem kutatói szerint az alváshiány a gyengébb nem körében növeli a szívbetegség, a stroke és a depresszió kialakulásának kockázatát, ám a férfiaknál ezek a következmények nem jelentősek. Ugyanakkor a szívbetegségek, a depresszió és más pszichés problémák kialakulásának magasabb kockázata mellett az érintetteknél több véralvadást elősegítő összetevő is található a vérben, ami pedig a stroke-hoz vezethet. Ráadásul még a gyulladást jelző vérképértékeik is magasabbak, amelyek összefüggnek a fájdalomérzettel. Márpedig ezek miatt a nőknek sokszor szó szerint fájdalmas lehet a korán kelés – állítja dr. Michael Breus. Az alvásszakértő ugyanakkor azt tapasztalta, hogy az erősebb nem képviselőinek egészségi állapota és alvásuk mennyisége között nincs szoros összefüggést, mert a férfiaknál, a kevés pihenés ellenére sem jelentkeztek a nőknél tapasztalt tünetek.

Egy korábbi brit tanulmány már azt is kimutatta, hogy a nőknek 20 perccel több pihenésre van szükségük, amit a tudósok az egyszerre több feladatot megoldó agyműködésre vezetnek vissza.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X