Főoldal > PSZICHÉ > Légy önzőbb – és élj többet!

Légy önzőbb – és élj többet!

életlélekönzőstressz
0

Írta: and

Egészségmegőrzés növényi Omega-3 zsírsavakkal (x) Persze, hogy nem, de nem tehetek mást, vá

Egészségmegőrzés növényi Omega-3 zsírsavakkal (x)

Persze, hogy nem, de nem tehetek mást, válaszolhatod erre. Kérdés, hogy valóban így van-e, vagy egyszerűen csak arról van szó, hogy a saját fontossági listádon az utolsó helyen kullogsz. Hú, de rossz ezt kimondani, igaz? Pedig nem is kellene feltétlenül így lennie.

Az élet nélkülem

Úgy érzed, ha néha magadat helyeznéd előtérbe, csalódást okoznál másoknak? A párodnak, a gyerekeknek, a barátaidnak, a főnöködnek, akik mind számítanak rád. Aha. De pontosan miben is? Tényleg olyan őrült fontos, hogy épp te legyél, aki mindenhol ott van, és mindent megold? Mi lenne velük nélküled mondjuk egy fél napig? Vigyázz, a válasz kiábrándító lehet: valószínűleg nem robbanna fel a világ. Kicsit talán nagyobb lenne a káosz, de őszintén, ez tényleg annyira szörnyű volna? Egy ilyen kísérlet még jól is elsülhet, próbáld csak ki! Ja, és ami a legfontosabb, zárd ki a bűntudatot (számos nyelvben nincs is szó erre az érzésre, pedig mindenki átéli nap mint nap). Nem vagy bűnös, mert pár órán át vigyázol a saját testi-lelki egészségedre, hiszen a nap többi részében kizárólag a másokéért munkálkodsz.

Apró időnyerő ötletek

Vágd rövidre

Ha valaki hosszú emailt írt neked, nem kell feltétlenül ugyanolyan terjengősen válaszolnod. Egy-két sor, valami kedves vagy udvarias elköszönés, és kész. Így még marad időd egy fincsi tejeskávéra is.

acne2.jpg ()Ne kattogj

Hinnéd, hogy ezzel is időt veszítesz? De még mennyit! Megbántottál valakit, vagy valamit elfelejtettél? Valld be magadnak, hogy hiba volt, kérj bocsánatot, ha kell, és lépj túl rajta. Nem is hinnéd, az emberek mennyire kevéssé törődnek a másik lamentálásaival, mindenkit lefoglalnak a saját gondjai. Szóval te se kattogj feleslegesen!

Állítsd meg Terézanyut

Állandó segíthetnéked van? A rossz hír: nem biztos, hogy ez szükséges. Nem csupán időt veszítesz, de talán a másik ember sem szorulna mindig rád, ha gondja van, csak neked ült be pavlovi reflexként, hogy segítened kell. Pedig te is tudod, hogy ha magad oldod meg a gondodat, az mennyivel felemelőbb érzés tud lenni…add meg ezt másoknak is, magadnak pedig nyerj értékes szabad pillanatokat. Úgyis tudják, hogy szükség esetén számíthatnak rád.

A bizalom körei

Felnézel a párodra, becsülöd a barátaid sikereit és büszke vagy a gyerekeid talpraesettségére? Akkor  bízz abban, hogy nélküled is helytállnak, amikor kell. Nem arra buzdítunk, hogy mostantól aztán fordíts hátat mindennek, de ha bízol a körülötted lévő emberekben, nyugodtan elengedheted néha a kezüket. Megígérhetjük, hogy biztosan nem fognak elesni. 

Nem lehet minden a miénk

Ezer dolgot kellene csinálnod egyszerre, és csak szaladgálsz egyiktől a másikig, mint a mérgezett egér? Oké, akkor állj le. Most. Gondold végig, mennyire hasznos, ha kapkodva intézel mindent. Alapos lesz így a munkád, olyan, amire később is büszke lehetsz, vagy egy összecsapott katyvasz? Inkább készíts fontossági sorrendet, szánj időt és valódi figyelmet arra, amit éppen csinálsz. És ugye nem történik semmi helyrehozhatatlan akkor sem, ha bizonyos dolgok későbbre halasztódnak?

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X