Főoldal > PSZICHÉ > 7 lépés az álommelóhoz

7 lépés az álommelóhoz

állásálomkarriermunka
0

Írta: and

Fantasztikus nyeremények egy kattintásra! Nem érdemes halogatnod, mert az élet előbb-utóbb úgyis megsü

Fantasztikus nyeremények egy kattintásra!

Nem érdemes halogatnod, mert az élet előbb-utóbb úgyis megsürget. Cselekedj most!

1. Álmodd meg az ideális napot!

Milyen is lenne egy ideális nap számodra? Mekkora részt kapna benne a munka, a magánélet, a pihenés, a töltődés? És milyen lennél te ebben az új életben? Ha olyan karrierre vágysz, amelyben kiteljesedhetsz, ki kell alakítanod a számodra kedvező arányokat. Kicsit olyan, mint a kedvenc ételed elkészítése: minden összetevőből éppen annyi van benne, amitől a végeredmény ízletes lesz.

2. Írd meg a szakmai történeted!

Az írás nagyon hatékony eszköze az önismeret fejlesztésének. Ülj le és kezdj el írni mindenféle előzetes koncepció nélkül. Csaj hagyd, hogy feléledjenek az emlékeid. Hívj elő régi élményeket a szakmai életedből! Melyek szolgáltak a legnagyobb tanulsággal számodra? Voltak-e ismétlődések? Mikor ért hasonló öröm vagy megrázkódtatás? A sorok között gyakran ott bújnak a továbblépést szolgáló felismerések.

alommelo2.jpg ()3. Koncentrálj a sikerekre!

Ahhoz, hogy ezekre helyezd a fókuszt, el kell engedned a kudarcaid miatt érzett keserűséget. Senki nem válaszol az álláspályázatodra? A remélt ismerősök sem nyújtanak segítő kezet? Sebaj! Ezek a kis pofonok útjelzőtáblaként szolgálnak, és minél inkább kikristályosodik benned, mit szeretnél, annál biztosabb, hogy végül annak tudatában dőlhetsz majd hátra, hogy minden út ide vezetett.

4. Nézd meg, mi hajt téged!

Pörgesd végig, eddig milyen területeken dolgoztál és ezekben a munkakörökben mi volt számodra a legfontosabb tényező. (Pl.: a biztonság, az őszinteség, a csapatmunka, a kreativitás, a szabadság, a fejlődés, stb.) Gyűjts minél többet, majd ha készen vagy a listával, rendezd fontossági sorrendbe ezeket a vezérértékeket. Különösen az első 5 helyen álló szolgálhat értékes támpontként a jövőbeni álommunkádra vonatkozóan.

5. Építs erős alapra!

A jelenlegi munkád rátelepedett a magánéletedre? Stressz kínoz, netán már meg is betegített a túlhajszoltság? Meglazultak a családi, baráti kapcsolataid? És mi a helyzet a meggyőződéseiddel? Mit súg a belső hangod? Mennyire bízol magadban és a képességeidben? Életünk olyan, mint egy torta, és ennek csak egy szelete a karrier. Fontos, hogy a többi terület is rendben legyen, hiszen csak stabil alapokra lehet építkezni. Nézd meg, hol akad még javítani való!

6. Légy konkrét!

Csak abban vagy biztos, hogy ideje váltani, de azt nem tudod, inkább egyedül dolgoznál, vagy társulnál, multi vagy kisvállalkozás, rész- vagy teljes munkaidő? A határozott elképzelések megszilárdítják a magabiztosságodat, és feltételes mód (ez is lehetne, ez is jó volna), nem elegendő!

7. Fejleszd énmárkád!

“Az énmárka nem más, mint amit mások mondanak rólunk, amikor kilépünk a szobából.” Ha újrakezdésről, régóta halogatott terveid megvalósításán gondolkodsz, sokat segít, ha tisztában vagy azzal, hogyan hatsz a környezetedre. Faggasd ki kollégáidat, ismerőseidet, szerintük miben rejlik az erősséged? A másoktól kapott visszajelzések is fontos támpontot szolgáltatnak ahhoz, hogy merre érdemes továbbmenned!

Szeretnél közelebb kerülni az álommelóhoz? Jelentkezz szakértőnk Karrierfrissítő csoportjába!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X