Főoldal > PSZICHÉ > 5 dolog, amit a haldoklók leggyakrabban megbánnak

5 dolog, amit a haldoklók leggyakrabban megbánnak

egészségélethalálhaldoklómegbánás
0

Írta:

Bronnie Ware, aki hospice házban ápolt betegeket életük utolsó néhány hetében, arról sz&

Bronnie Ware, aki hospice házban ápolt betegeket életük utolsó néhány hetében, arról számolt be, meglepő, milyen sok haldokló bánja meg halálos ágyán ugyanazokat a dolgokat. Az talán nem újdonság, hogy leginkább az élet egyszerű részleteire gondolunk megbánással, például arra, miért nem tartottuk a kapcsolatot a barátainkkal, vagy miért nem voltunk őszinték önmagunkhoz. A volt ápolónő arról is beszámolt, hogy a férfiak többsége sajnálta, hogy túl keményen dolgozott, sokan pedig azt bánták meg, hogy nem volt bátorságuk gyakrabban kimutatni az érzelmeiket.

Bronnie Ware a munkája során átélt élményektől megihletve írta meg könyvét The Top Five Regrets Of The Dying: A Life Transformed By The Dearly Departing (Az öt dolog, amit a haldoklók leggyakrabban megbánnak: hogyan változtatja meg az elmúlás az életet) címmel.

Az ápolónő így írt betegeiről: „Én azokat az embereket láttam el, akik hazamentek meghalni, és rendkívül értékes időszakot osztottak meg velem. Az emberek hatalmasat nőnek a halál árnyékában, és néhány változás egyszerűen fenomenális. Mindenki érzelmek egész sorát tapasztalja meg, a tagadástól a félelmen, a dühön, a megbánáson, a még több tagadástól a legvégén bekövetkező elfogadásig. Végül azonban minden egyes betegem megtalálta halála előtt a lelki békéjét.”

„Amikor arról kérdeztem őket, mit bántak meg, vagy mit tettek volna másképp az életükben, újra meg újra ugyanazok a témák merültek fel” – mondta Ware.

Az ápolónő szerint az idősek a következő öt dolgot bánták meg a leggyakrabban:

„Bárcsak lett volna bátorságom, hogy önmagamhoz hűen éljem az életemet, ne mások elvárásai szerint!”

„Bárcsak ne dolgoztam volna olyan sokat!”

„Bárcsak lett volna bátorságom kifejezni az érzelmeimet!”

„Bárcsak tartottam volna a kapcsolatot a barátaimmal!”

„Bárcsak hagytam volna, hogy boldogabb lehessek!”

Fotó: Profimedia – Red Dot

Forrás: Medipress.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X