Főoldal > PSZICHÉ > 9 stressz-tévhit, amiken nem kell tovább stresszelned

9 stressz-tévhit, amiken nem kell tovább stresszelned

betegségdiétaegészségkávékoleszterinstressztévhittojásvíz
0

Írta:

Ne stresszelj tovább ezeken a dolgokon, nem éri meg!

8 pohár víz naponta: téves!

Az igazság: 1945-ben az angolszász orvostudomány képviselői kijelentették, hogy az emberi szervezetnek napi 8 pohár vízre van szüksége az egészséges életmódhoz…és punktum, ez a tévhit azóta is fennáll, folyamatosan stresszelve azokat, akik nem tudják teljesíteni az elvárást. Pedig a gyümölcslé, a tea, a tej, a gyümölcsök vagy a zöldségek mind kiváló nedvességforrások, tehát nem kell naponta erőszakkal lenyomnod a 8 pohár vizet, anélkül is meglesz az adott folyadékmennyiség, ha változatosan és egészségesen étkezel.

A stressztől megőszülsz: téves!

Az igazság: igaz, a túl sok stressz felgyorsítja a sejtpusztulást  (és ez okozza az őszülést is), de mindez hosszú évekbe telik. Tehát ne félj attól, hogy egy rossz napba rögtön beleőszülsz, arra még várni kell.

Ha kevés fényben olvasol, tönkremegy a szemed: téves!

Az igazság: A gyér fényben való olvasástól maximum csinos kis szarkalábaid lehetnek, vagy a szemed pirulhat be a megerőltetéstől, de egyik sem olyasmi, amit egy mély, kiadós alvás ne tudna megoldani. Persze a szemünknek is könnyebb, ha megfelelő mennyiségű a fény, de pár kislámpa mellett végigolvasgatott estétől még nem vakulsz meg.

A kávé egészségtelen: téves!

Az igazság: napi 2-3 csésze kávé komoly antioxidáns-tartalommal bír, segíti az emésztést, valamint jót tesz a veséknek és a beleknek, ezért ilyen mennyiségben kimondottan egészséges. Gondot, mint sok más esetben, itt is csak a mértéktelenség okoz, szóval a javasoltnál többet ne nagyon fogyassz.

A diéta káros, ha beteg vagy: téves!

Az igazság: A megfázásos megbetegedéseket vírusok okozzák, és a tünetek átlagosan 6-10 napig tartanak, bármit is csinálsz. Ezért édesmindegy, diétázol-e éppen vagy sem, talán csak arra figyelj, hogy valamennyit akkor is egyél, ha nem vagy éhes, mert a testednek szüksége van energiára a gyógyuláshoz. Na, meg persze sok-sok folyadékra!

A friss jobb, mint a fagyasztott: téves!

Az igazság: télen se foszd meg magad a vitamindús gyümölcsöktől és zöldségektől, a legújabb fagyasztási technológiáknak megfelelően ugyanis a termékeket szedés után azonnal lefagyasztják, így minden értékes vitamint és ásványi anyagot megőriznek magukban. Fogyassz bátran fagyasztottat!

A tojás magas koleszterinszintet okoz: téves!

Az igazság: ez is egy hatvanas évekbeli beidegződés, pedig azóta már sokszor kimutatták, hogy a telített- és transzzsírok azok, amik miatt igazán aggódunk kell. Egy tojásban 213 mg koleszterol van, ami abszolút nem vészes mennyiség, tehát egy jó kis rántottától tutira nem kapsz szívrohamot.

Ha hideg van, megfázol: téves!

Az igazság: betegséget csak vírus útján tudsz beszerezni, hiszen ahhoz, hogy a hidegtől fázz meg, a hypotermia fázisáig le kellene hűlnöd, ez pedig elég valószínűtlen. Télen azért vagyunk veszélyeztetettebbek, mert sok ember gyűlik össze a párás, fűtött helyeken, így a vírusok gyorsabban terjednek.

stressz2.jpg ()

A rúzsod beteggé tesz: téves!

Az igazság: szegény rúzsokra akkor került szégyenbélyeg, amikor kiderült, hogy nagy részük ólmot tartalmaz. Azonban az ólom sajnos mindenben jelen van körülöttünk, még a levegőben is, amit belélegzünk. Egyébként a penész vagy bizonyos ólomtartalmú festékek nagyobb veszélyt jelentenek, így ezekkel tényleg érdemes vigyázni.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X