Főoldal > SPORT > Máskor hatékonyabb az edzés a nőknek és a férfiaknak

Máskor hatékonyabb az edzés a nőknek és a férfiaknak

edzésedzéstipptestmozgás
0

Írta:

Egy friss kutatás szerint sokat dobhat az edzésünk hatékonyságán, ha célzottan egy bizonyos időben végezzük azt. Ez az időpont azonban nem ugyanaz a férfiaknál és a nőknél.

Új tanulmány jelent meg a Frontiers in Physiology szaklapban, ami azt taglalta, hogy a különböző napszakokban elvégzett testedzés előnyösebb hatásokkal jár-e. A kutatás arra az eredményre jutott, hogy a nemek között fennálló hormonális különbségek, az alvás-ébrenlét ciklusok és biológiai órák miatt a férfiaknak és a nőknek máskor előnyösebb a testmozgás.

A résztvevők

30 férfit és 26 nőt vizsgáltak a kutatás keretein belül: ők 12 héten keresztül különböző feladatokat végeztek a nyújtástól kezdve, a sprinten keresztül, az állóképességi edzésig. Az első csoport reggel (8:30 előtt, egy órán keresztül), a másik 18:00 és 20:00 között tartotta az edzést, a gyakorlatok ugyanazok voltak mindenkinek.

A vizsgálatok

Minden edzés előtt és után megmérték a kutatást végző szakemberek az alanyok vérnyomását és testzsírját, hajlékonyságát, erejét és aerob teljesítményét. Általánosan elmondható, hogy minden résztvevőnek javult az egészségi állapota és a tevékenysége, mindegy, hogy este vagy reggel edzett.

Az eredmények

Persze voltak eltérések a vizsgált csoportok között. A nőknél kifejezetten látványos különbségek mutatkoztak. Akik reggel edzettek, csökkentették a felsőtestükön lévő zsírréteget és lejjebb vitték a vérnyomásukat. Az este mozgók ezzel szemben a felsőtest izomerejét növelték, javítottak a táplálkozásukon és közérzetükön, hangulatukon.

A férfiak esetében az volt kiemelkedő, hogy az este végzett edzések pozitívabban hatottak a szívműködésükre, az anyagcseréjükre és a hangulatukra.

Forrásunk volt. 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X