Főoldal > SZÉPSÉG > Amit tudnod kell, mielőtt napszemüveget vennél

Amit tudnod kell, mielőtt napszemüveget vennél

divategészségminőségnapszemüvegszem
0

Írta: and

Az UV sugárzás ellen nem csak a bőrünket kell védeni, hanem szemünket is, ugyanis a káros sugarak különböző szembetegségeket is okozhatnak. Ezek pedig lehetnek átmenetiek, de akár maradandóak is. Az UV sugarak nagy részét a szaruhártya szűri meg. Ha magas sugárzás éri, mint amilyen a hóról vagy a vízről visszaverődő fény, az gyulladást okozhat, ami […]

Az UV sugárzás ellen nem csak a bőrünket kell védeni, hanem szemünket is, ugyanis a káros sugarak különböző szembetegségeket is okozhatnak. Ezek pedig lehetnek átmenetiek, de akár maradandóak is.

Az UV sugarak nagy részét a szaruhártya szűri meg. Ha magas sugárzás éri, mint amilyen a hóról vagy a vízről visszaverődő fény, az gyulladást okozhat, ami nagy fájdalommal jár. Bár gyorsan elmúlik, nem árt megvizsgáltatni, nehogy visszamaradjon valamilyen károsodás. Ezen kívül kialakulhat a kötőhártyát érintő betegség is, a pterygium vagy kúszóhártya, mely hosszabb idő alatt fejlődik ki, a hályogokról nem is beszélve.

szemuvegcikk1.jpg ()Ahhoz, hogy ezeket a károsodásokat elkerülhesd, napszemüvegre lesz szükséged, mégpedig nem is akármilyenre. Fontos, hogy alaposan válogass a szemüvegek közül, mert nagyon sok a bóvli, ami egyáltalán nem védi a szemet, sőt még károsabb is lehet, mint ha nem veszel fel semmit! Most eláruljuk, mire kell odafigyelned, amikor vásárolsz, hogy ne kelljen aggódnod az egészséged miatt.

Válogass a színek között!

Ma, amikor a szemüveg a divat része, nagyon nagy a hangsúly a lencse színén is. A divat mindent megenged, de nem biztos, hogy a rózsaszín vagy éppen a kék lencse a legjobb választás.

Minden szín befolyásolja a látást, azonban nem mindegy milyen irányba, és mennyire. A sárga például nagyon jól fokozza a kép élességét, tehát jól használható ködben, de nem ajánlott nagyon erős napsütésben. A barna igazi színeket ad vissza, felerősíti a kontrasztokat, és nyugtatja a szemet erős napsütésben is. A szürke hat a legtermészetesebben, a zöld pedig tompítja a fényt, de nem sötétíti a képet, így gyengébb fényben is hordható.

Erre figyelj vásárláskor!

Az első és legfontosabb, hogy szerepeljen a szemüvegen a CE jelzés, ami azt jelenti, hogy megfelel az Európai Unióban érvényes szabályozásnak.

Létezik egy másik jelzés is, az EN 1836, ami szintén európai szabványt jelez. Ez biztosít téged afelől, hogy a szemüveget bevizsgálták, és megfelelőnek találták.

Legyen feltűntetve rajta a kategóriaszám is. Ez a szám azt jelzi, hogy mennyire képes a lencse megszűrni a káros UV sugarakat. Európában erre négy besorolást alkalmaznak: 0, 1, 2, 3. Ezek közül a 0 elégtelen szűrést jelent, a 3 pedig a teljest.

szemuvegcikk2.jpg ()Ha a legjobb minőségű, legjobban szűrő napszemüveget keresed, akkor az UV 400 jelzést kell figyelned!

Csak olyan napszemüveget vásárolj, melynek van gyártói tájékoztatója, és az tartalmazza a gyártó vagy a forgalmazó nevét és elérhetőségét. A legjobb, ha megbízható helyen, lehetőleg optikai szaküzletben vásárolsz.

Ha felpróbálod a kiválasztott darabot, akkor figyelj rá, hogy ne lásd benne másként a színeket, mint napszemüveg nélkül, mert az a látás romlásához vezethet. Lehetőleg úgy illeszkedjen a fejre, hogy nem csak a szemből, hanem az oldalról és felülről érkező sugarak útját is elállja.

Ne válassz túl sötét lencséjű szemüveget, ugyanis nem attól lesz jobb UV-védő. A túl sötét szín kitágítja a pupillát, ami ettől még inkább beengedi a káros sugarakat, és károsodásokat okozhat a szemedben.

Epilálás – 8 tévhit, amit el kell oszlatnunk!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X