Jó: joghurt A tejtermékek sok “A” vitamint tartalmaznak, így elengedhetetlenek az egészséges bőr számára. Minél több natúr joghurtot fogyasztasz (hozzáadott cukor nélkül), annál több fehérje és vitamin jut a szervezetedbe, amelyek azután fokozzák az immunrendszer védekezőképességét és a bőr szépségét. Rossz: fehér kenyér Minden magas glikémiás index-szel rendelkező étel – mint például a tészta, a […]
Jó: joghurt
A tejtermékek sok “A” vitamint tartalmaznak, így elengedhetetlenek az egészséges bőr számára. Minél több natúr joghurtot fogyasztasz (hozzáadott cukor nélkül), annál több fehérje és vitamin jut a szervezetedbe, amelyek azután fokozzák az immunrendszer védekezőképességét és a bőr szépségét.
Rossz: fehér kenyér
Minden magas glikémiás index-szel rendelkező étel – mint például a tészta, a fehér kenyér és a különböző sütemények – elősegítik az aknék kialakulását. A finomított lisztből készült ételeket cseréljük le teljes kiőrlésűre, amelyek tele vannak antioxidánssal és csökkentik a szervezetben lappangó gyulladásokat is.
Jó: feketeáfonya
A magas antioxidáns tartalmú ételek, mint amilyen a feketeáfonya is, kiemelkedő hatással vannak a bőrre. A szennyeződés és az UV sugárzás okozta szabadgyökök támadják a bőr sejtjeit és DNS károsodást okoznak. Az apró bogyók fontos fegyverek a bőr korai öregedése ellen.
Rossz: só
A só puffasztja és egészségtelenné varázsolja az arcot. A jódozott só különösen rossz, főleg nagy mennyiségben, mert fokozza a pattanások kialakulását is. Éppen ezért az előre csomagolt ételek nátrium tartalmát nem árt megnézni a csomagoláson, mielőtt megvennénk őket, illetve a tartósított, konzerv zöldségeket, húsokat és hüvelyeseket kibontás után mossuk le, így csökkenthetjük a nátrium tartalmukat.
Jó: lazac
A halak közül a lazac gazdag omega-3 és esszenciális zsírsavakban, amelyek szintén fontos elemei az egészséges bőrnek. Az omega-3 zsírsavak felelősek a sejthártya egészségéért és más sejtek működéséért is testünkben. Minél erősebb a sejtek fala, annál több vizet tart bent a szervezet, így lehet élettel teli és fiatalos a bőrünk.
Rossz: édesség
Az édességben rengeteg a cukor, és ha túl sokat fogyasztunk belőle az ráncosodáshoz és fakó arcbőrhöz vezet. Hogyan? A cukor károsítja azokat a kollagén és elasztán rostokat, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a bőr erős és fiatal maradjon. Hatására a bőr kiszárad, ráncosodik és megereszkedik.
Jó: mandula
A mandula sok E-vitamint tartalmaz és gazdag telítetlen zsírsavakban. Utóbbi “jó” zsír: csökkenti a koleszterinszintet és a sejthártyát erősen és egészségesen tartja.
Rossz: alkohol
Bár nem étel, azért került mégis a listára, mert aránylag sokat fogyasztunk belőle, nem is gondolva arra, hogy milyen nagy rombolást visz véghez a bőrben. Dehidratálja a test sejtjeit, beleértve a bőrsejteket is. Ezen kívül értágulatot okoz, amely aztán a rosaceás bőr kialakulásához vezethet.
Jó: spenót
Ezek a sötétzöld levelek tele vannak béta-karotinnal és antioxidánssal, amelyek segítenek a bőr sejtjeinek regenerálódásában, és lelassítják a rákos sejtek burjánzását. Segítenek fiatalon tartani a bőrt és megóvják az idő előtti öregedéstől. Sok lutein, kálium és rost is található bennük, melyek szintén segítenek a nap károsította bőr megújulásában.
Sport vagy sör? Jöhet mindkettő!
5 megdöbbentő tévhit a dezodorokról