Főoldal > SZÉPSÉG > Harc a ráncok ellen – tények és tévhitek

Harc a ráncok ellen – tények és tévhitek

bőröregedésráncszépség
0

Írta: and

Míg anyáink idejében a tinilányok nemcsak, hogy nem hordtak melltartókat, de nem is használtak komolyabb arc

Míg anyáink idejében a tinilányok nemcsak, hogy nem hordtak melltartókat, de nem is használtak komolyabb arc- és szemápoló krémeket szemben a mai tizen- és huszonévesekkel, akik tudatos használói a szépészeti eszközöknek. Ennek ellenére, ha elmúltál harminc, óhatatlanul szembesülsz az első szarkalábakkal. És ezzel meg is indul a végeláthatatlan háború a korod és közted. Rengeteg trükköt bevetsz, hogy eltüntesd, vagy legalább késleltesd az idő múlását. Ám nehéz kitalálni, melyik segíthet ezek közül és melyik nem.

Próba szerencse?

Nincs mese, ha szerencsésebb vagy, akkor utóbb, ha nem, már előbb is megjelennek az első ráncok az arcodon, melyeket követ a többi, egyre mélyülőbb barázda. A folyamat elindult, és innentől kezdve bármit is csinálsz, meg nem állíthatod. Aki végképp nem tud együtt élni a gondolattal, hogy nem marad örökre rugalmas baba bőre, az számos műtéti és más gyógyszeres lehetőséggel próbálkozhat. Ilyen az arcfelvarrás vagy a különféle injekciós kezelések, amikkel ideig – óráig bőven letagadhatunk a korunkból, ám ettől illúzió azt képzelni, hogy jó negyvenesként húsznak fogunk látszani. A szépségipar azonban azok számára is számos, otthon is kipróbálható lehetőséget kínál, akik ennél természetesebb módszerekkel szeretnék az idő vasfogának nyomait enyhíteni a bőrükön. Ám ezek legtöbbjét semmiféle tudományos tény nem támasztja alá.   

1. Arctorna: Bár manapság gyakori tanács, hogy vágjunk különböző grimaszokat, amikkel elkerülhető a ráncképződés, ám félő, hogy az intenzív arcizomgyakorlatoktól nemhogy halványulnának, hanem sokkal inkább mélyülnek a ráncaink. Ráadásul az sem bizonyított, hogy gyakorlatokkal ugyanúgy megrendszabályozhatók az arc apró izmai, mint akár a kar vagy a láb izmai.  

mask2.jpg ()2. Különböző maszkok: Kifejezetten jótékony hatásúnak tüntetik fel a különböző maszkokat, amiket vagy a kozmetikusnál kérsz plusz szolgáltatásként, vagy ha erre nincs időd, sem kedved, készen is megvásárolhatsz vagy otthon te magad is elkészítheted. Az alapanyagok tárháza pedig igen széles, jöhet az uborka, a tojás, a joghurt és a méz, de akár a túró is, szóval, szinte bármit magadra kenhetsz. A kérdés, hogy hat-e. A bőrgyógyász szakorvosok többsége szerint ezeknek ugyanis nincs meg a tudományosan megalapozott hátterük. Ugyan a szakemberek szerint valóban eltávolítja az elhalt sejteket az ananászos hámlasztás, ám ha ezt követően olajjal kenjük be arcunkat, azzal eltömítjük a pórusokat, ami pedig nem jó a bőrünknek.  Persze azért nyugodtan kipróbálhatod a különböző javallatokat, mert egyénenként változhat a hatás, így akár jól is járhatsz.   

3. Elektromos kezelések: Szintén népszerűek az arcizmot serkentő elektromos impulzust keltő kezelések, ám a hatásuk csupán rövid ideig hat. Így hosszú távon nem hoz számunkra megfelelő eredményt.

4. E-vitaminos krémek: a kozmetikai ipar jobbnál jobb krémek ígéretével igyekszik levenni minket a lábunkról, illetve kivenni a sokszor nem kevés pénzösszeget a pénztárcánkból. A ma divatos krémek közül talán a favoritnak az E- vitaminban gazdag krémek tekinthetők. Sajnos azonban a ráncképződést ezek a tuti krémek sem bírják megállítani, viszont van, akinél akár komoly allergiás kiütéseket is okozhatnak.

Egyáltalán van, ami tényleg segít?

Azért nem kell rögtön a plasztikai sebészhez rohannunk, ha szeretnénk kevésbé ráncosak lenni, mert van egy-két jó tanács, amit hasznosíthatunk.

1. Táplálkozz egészségesen, kerüld az alkohol, a kávé fogyasztását, de igyál bőségesen folyadékot, hogy belülről hidratálj, aludj mindig eleget, és lehetőleg ne cigizz. Ezek azok az alapvető jó tanácsok, amiket megfogadva már sokat tettél azért, hogy az arcbőröd egészségesebb színű és szebb maradjon. És mint minden más területen, itt is fontos a megelőzés: használj mindig megfelelő védőkrémet, legalább 30-as faktorszámút, hiszen az UVA-sugárzás igen erős mértékben öregíti a bőrt.

2. C-vitaminos és aminosavas készítmények: A bőrünk akkor veszít rugalmasságából, feszességéből, ha egyik alkotóelemében, a kollagén szerkezetében változás áll be. Ilyenkor a kollagén rostnyalábjai szétesnek, a különálló rostok pedig gyengék, ami a bőr megereszkedését és ráncosodását eredményezi. Ugyanakkor, mivel a C-vitamint és aminosavakat tartalmazó krémek fokozzák a kollagén termelődését, így hatásosak a ráncképződés megelőzésében vagy csökkentésében.

3. A jótékony tretinoin: A bőrgyógyászok a Retin A vagy Renova néven forgalomba kerülő tretinoint tartalmazó készítményeket ajánlják. Ezek a készítmények vény nélkül kisebb, vényre felírva nagyobb koncentrációban is kaphatók. Emellett hatásosak lehetnek még az alfa-hidroxilsav felhasználásával készült kencék, mivel ezek hámlasztják a bőrt és serkentik az új rostok kialakulását.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X