Főoldal > SZÉPSÉG > A zsírleszívás és a hasplasztika javítja az életminőséget

A zsírleszívás és a hasplasztika javítja az életminőséget

betegségdiétafitneszhas
0

Írta:

Egyre többen választják sikertelen fogyókúrák és makacs zsírpárnák esetén a

Egyre többen választják sikertelen fogyókúrák és makacs zsírpárnák esetén a zsírleszívást és a hasplasztikát. Vajon a kudarcos kísérletek miatt javíthatja egy-egy ilyen beavatkozás az életminőséget? Dr. Pukancsik János plasztikai sebész az eljárásról és annak következményeiről beszélt.   

Főként nők választják

A zsírleszívás és/vagy hasplasztika jelentősen növeli az páciensek önbecsülését és javítja életminőségét – számolt be egy új kutatás eredményeiről az Plastic and Reconstructive Surgery® című szaklap. A végeredmény különösen a két eljárás együttes alkalmazásakor kielégítő, bár így sokan nagyobb fájdalomról és hosszabb felépülési időről számolnak be. 

A megállapítások alapjául egy 360 fős kutatás szolgált, amely során minden résztvevő plasztikai sebészeti „has-szépítésen” esett át. A zsírleszívást 60 százalék választotta, 5 százalék csak hasplasztikát kért, míg 35 százalékban a két eljárást együtt alkalmazták. A páciensek átlagéletkora 42 év volt, 85 százalékban hölgyek feküdtek kés alá, és valamennyien nagyjából négy hónappal a beavatkozások után nyilatkoztak az állapotukról. A csupán zsírleszívást választók kevesebb kényelmetlenséget tapasztaltak, és csupán 6 napot estek ki a munkából (szemben a hasplasztika utáni 16 nappal).

has2.jpg ()Az eljárások együttes alkalmazása eredményesebb

Az elégedettségi skálán azok számoltak be a legjobb kimenetelről, akik a két módszert együtt alkalmazták: ők 99 százalékban elégedettek voltak az eredménnyel. A csupán hasplasztikát végeztetőknél ez az arány 90, míg a csak zsírleszívást választóknál 80 százalék volt. Összességében a páciensek 86 százaléka találta úgy, hogy a beavatkozás után magabiztosabb lett, és 70 százalék vélte, hogy javult az életminősége. 

Az életminőség nagyon fontos fokmérője a szépészeti beavatkozásoknak, ezért különösen fontos ez a kutatás – tekintettel arra, hogy eddig csak kevésszer fókuszáltak a zsírleszívás és hasplasztika ilyenfajta eredményére – hangsúlyozza dr. Pukancsik János. – Mindazoknak, akik ilyen műtétekre vállalkoznak, nagy valószínűséggel sok problémájuk van az önértékelésükkel. Valószínűleg már számtalan kúrán átestek, nyilván kevesebb vagy nem tartós sikerrel. Holott tudni kell, hogy a zsíreloszlás két tényezőtől függ: a genetikától és az étrendtől. Az örökletes tényezők határozzák meg az egyes zsírsejtek elhelyezkedését és azok számát, az étrenddel pedig növelhető vagy csökkenthető a zsír mennyisége a sejtekben. Vagyis ha örökletesen sok zsírsejt található a hason, és kevés zsírsejt a mellkason, akkor mindig is több zsír lesz a hason, mint a mellkason, és a fáradtságos munkával elért fogyás eredménye a vékony felsőtest és a nem változó, kerekebb has marad.

Mi várható zsírleszívás és hasplasztika után?

A zsírleszívással az aktuális zsírsejtek távolíthatók el, amelyek már nem is tudnak „visszanőni”, csak a megmaradt zsírsejtek növekedhetnek nagyobbra. Épp ezért ez az eljárás nem helyettesíti az egészséges diétát és nem alkalmazható általános testsúlycsökkentő eljárásként sem. A beavatkozás utáni megjelenést az általános egészségi állapot, a bőr rugalmassága, a kor, a súly, a hormonális hatások és más egyéb tényezők határozzák meg.

A hasplasztika leginkább akkor javasolt, ha a bőr és az alatta levő zsírréteg terhességet, szülést követően, nagyfokú fogyás után vagy előrehaladott életkorban megereszkedik és zsírszívással már nem korrigálható. Ez utóbbi esetben különösen fontos egy pontos kórelőzményt felállítani, és tájékoztatni a pácienseket azokról a tényezőkről, amelyek befolyásolhatják a végeredményt és a gyógyulási időt – ismerteti dr. Pukancsik János. – Ezek többek közt a cukorbetegség, a hegesedésre való hajlam, az előző műtétek hegei és a dohányzás.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

bőr

Atópiás, száraz gyermekbőr – tippek a téli mindennapokhoz (x)

Írta:
0

A tél különösen próba elé állítja bőrünket. A hideg, a száraz levegő, a fény hiánya és a szél meggyengíti a felhámot, különösen azokon a területeken (arc, kéz és ajkak), amelyek leginkább ki vannak téve e hatásoknak. Megjelennek a kipirosodott foltok, a bőrirritáció és a száraz bőr valamennyi egyéb tünete.

Kövess Facebook-on!
X