Főoldal > SZÉPSÉG > Minden, amit a kozmetikumok szavatosságáról tudnod kell

Minden, amit a kozmetikumok szavatosságáról tudnod kell

sminkszépségápolás
0

Írta: and

Sose vennél lejárt kozmetikumokat, de figyelsz arra is, hogy az otthon levő termékeid még használhatóak-e?

Sose vennél lejárt kozmetikumokat, de figyelsz arra is, hogy az otthon levő termékeid még használhatóak-e? Idővel változik az állaguk, illetve baktériumok kerülnek beléjük, fertőzést okozva. Figyelj az élettartamukra, és egészséges, szép bőröd érdekében ne sajnáld kidobni őket, amikor már régiek!

Ajakrúzs

Eltartható: 2 évig

Mikor dobd ki? A rúzs a legidőállóbb kozmetikum, mert olaj alapú, a baktériumok pedig könnyebben tenyésznek vízben. Az olyan természetes olajok, mint az avokádó vagy a napraforgó egy vagy két év után sajnos megavasodnak. Semmilyen egészségkárosító hatásuk nem lesz, de állaguk már nem egyenletes és az illatuk is megváltozik.

Hosszabb eltarthatóságért: keresd a természetes olaj nélküli rúzsokat, mert tovább használhatóak.

foundation2.jpg ()Alapozó

Eltartható: fél évtől 1 évig

Mikor dobd ki? Nem szabad tovább használni, amikor csíkokat, töréseket látsz benne, és megváltozik a színe vagy az állaga 6 hónap után. A folyékony formula megromlik, és a pigmentek elválnak a termék többi részétől. Ha két évnél is tovább megtartod, a baktériumok úgy épülnek fel, mint a tartósítószerek, így kevésbé lesz hatásos.

Hosszabb eltarthatóságért: keresd a szilárdabb állagú alapozókat.

Naptej

Eltartható: fél évtől 1 évig

Mikor dobd ki? Nem érdemes elővenni a tavalyi naptejet, mert megszilárdul, nem lesz kenhető az állaga, sőt elveszti fényvédő hatását is. Ráadásul az aktív összetevők ilyenkor már nem egyformán oszlanak el a flakonban, így alkalmazáskor foltosan fed.

Hosszabb eltarthatóságért: keresd a spray-ket, amelyek kevésbé érintkeznek a levegővel, így tovább használhatók, mint a tubusos fényvédők.

Néhány további kozmetikum:

Szemhéjtus: Vigyázz! Most nagy divat a feketével kihúzott cicaszem, azonban a szemhéjtusok szavatossági ideje mindössze 3 hónap.

Szempillaspirál: Fél év után elkezd beszáradni, és a baktériumok is könnyen megtelepedhetnek benne. Sminkeléskor soha ne „tunkold” a spirálkefét a festékbe, ezzel ugyanis gyakorlatilag levegőt és baktériumokat pumpálsz a szempillaspirálodba.

Szemceruza: Mivel olajtartalma alacsony, ezért akár 3 évig is eltartható.

Púder: Nem tartalmaz romlandó anyagokat, ezért nyugodtan használhatod éveken át.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X