Főoldal > SZÉPSÉG > Tényleg veszélyes a szőrtelenítés?

Tényleg veszélyes a szőrtelenítés?

szépségápolásszőrszőrtelenítés
0

Írta: and

Vajon mennyire egészséges ez az eszeveszett nyirbálás?

Mr. és Mrs. Jeti

A mai húszas-harmincas korosztály nagyszüleinek, sőt még a szüleinek idejében sem vetődött fel komolyan ez a kérdés: tudták, hogy vannak egyes elvetemültek, akik nyugati divat szerint lenyúzzák a szőrt a hónaljukról és a lábukról, de őket különcöknek tartották, és ami még fontosabb, a másik nem képviselői sem találták vonzónak ezt a módit. Ma már azt szólják meg, aki nem hajlandó behódolni az egész világon (és az egész testen) végigsöprő csupaszságnak: szegény Julia Roberts is kapott a sajtótól hideget-meleget, amikor szőrös hónaljjal jelent meg egy filmbemutatón. A férfiak nagy része egyenesen undorítónak tartja a testszőrzetet egy nőn, a legtöbbjük pedig azt is elvárja, hogy párja a fanszőrzetét is rendszeresen szőrtelenítse. Sőt ma, a virágzó metroszexuálitás korában a férfiak is borotválják vagy gyantáztatják a mellkasukat, a hátukat és igen, a legintimebb tájaikat (egyes rosszmájú vélekedések szerint részben azért, mert akkor impozánsabbnak tűnik az, amit a szőr egyébként elrejtene). De vajon mennyire egészséges ez az eszeveszett nyirbálás?

Borotva és önfertőzés

Az egyik legújabb francia kutatás szerint egyáltalán nem: Dr. Francois Desruelles, a nizzai Archet kórház bőrgyógyásza tanulmányában a csupasz nemi szervet fenyegető fertőzésekre hívja fel a figyelmet. Egész pontosan a molluscum contagiosum nevű, szexuális úton megkapható bőrbetegségre, aminek a terjedési aránya azóta nőtt meg ugrásszerűen, amióta a szőrtelenítés különféle válfajai végleg teret hódítottak, azaz az elmúlt egy évtizedben.

A molluscum contagiosum baktériumai eddig elsősorban gyerekekre és legyengült immunrendszerű felnőttekre voltak veszélyesek, de a szőrtelenítés miatt egyre kiterjedtebbé válik a fertőzöttek köre. 2011 és 2012 között 30 beteget vizsgáltak meg ezzel kapcsolatban, akik mind egy nizzai magánklinikán kezeltették magukat, és kiderült, hogy kivétel nélkül mindannyian szőrtelenítették intim testtájaikat, a legtöbben borotva, néhányan gyanta segítségével. A páciensek zömének egyéb bőrbetegsége is volt, szemölcs, bakteriális fertőzés, hegek, ciszta vagy begyulladt szőrtüsző, a molluscum contagiosumot kiváltó poxvírussal pedig részben a szőrtelenítés utáni vakarózás útján fertőződtek meg „önkezűleg”.

És ami mellette szól

Persze megijedni azért felesleges: igaz, hogy a szőrtelenítés következtében növekedhet a fertőzésveszély, de általában nem súlyos fertőzésekről van szó, a molluscum contagiosum által okozott bőrkiütések például maximum egy éven belül, különösebb kezelés nélkül is elmúlnak, de az egyéb fertőzések is legtöbbször könnyen kikezeltethetőek. Viszont hathatós érvek a „pucérkodás” mellett – az esztétikai nézőponton túl persze -, hogy érzékeny testtájaink így kevésbé izzadnak, valamint hogy a szőrtelenítés elterjedése óta a lapostetű-fertőzések száma is jelentősen csökkent. Ha tehát csupaszon szereted, használd a borotvát vagy a gyantát bátran: a lényeg, hogy az intim részeidet és a többi testtájadat ne ugyanazzal a borotvával nyírd, és mindig csak megfelelő higiéniai körülmények között szőrteleníts.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X