Főoldal > SZÉPSÉG > Higiéniai bakik, amiket ne kövess el

Higiéniai bakik, amiket ne kövess el

higiénészépségápolás
0

Írta:

A következő hibákat te se kövesd el a szépségápolás során!

Fogmosás kávé után

Igaz, hogy nem csak az étkezés, de a kávé, gyümölcslé, cukros italok fogyasztása után is javasolt fogat mosni – de nem azonnal! Ha azonnal megdörzsölöd a fogad a savas ételek, italok fogyasztása után, azzal eltávolítod a meggyengült zománcot. Ehelyett öblíts alaposan vízzel, és várj egy órát a fogmosással.

Száraz hajjal úszol

A medencevíz olyan vegyi anyagokat tartalmazhat, amelyek károsíthatják a hajat – a szőkének például zöldes árnyalatot adhatnak. Ha csapvízzel benedvesíted úszás előtt, nem képes a hajad annyi medencevizet magába szívni. Amikor pedig kijössz a vízből, azonnal öblítsd le, sőt, ha lehet, samponnal mosd is meg.

Túl gyakori hajmosás

Ha túl sokszor mosol hajat, a hajad szárazzá, fénytelenné válhat. Hajtípustól függ, milyen gyakran érdemes megmosni. A vékonyabb szálú, egyenes hajat akár naponta is meg lehet mosni, ha zsírosodik, de sok szakember inkább a 2-3 naponkénti mosást javasolja. A vastagabb szálú vagy göndör hajnál a mosások között néhány nap, vagy akár egy 7 szünetet érdemes tartani. Használj minden mosás után kondicionálót is, hogy ne legyen száraz a hajad.

Nem cseréled le a borotvád

Ha az eldobható borotva már tompa, valószínűleg többször végig kell húznod egy-egy területen, hogy az sima legyen. Ez mikrovágásokat okozhat a bőrödön, amitől kiütéseid lehetnek, irritálódhat a bőröd. Ha azt tapasztalod, hogy túl sokszor kell átmenned egy területen, ideje lecserélni a borotvát.

Túl sokat vagy a forró zuhany alatt

A forró zuhany és fürdő igazán relaxáló, de nem szabad ezeket túl hosszúra nyújtani, sőt, érdemes maximum melegen tartani a víz hőmérsékletét. A forró víz ugyanis szárítja a bőrt, az ekcémára hajlamosaknál pedig a fellángolását okozhatja. Ha a bőröd vörös, és túl melegnek érződik, abból tudhatod, hogy túlzottan forró a víz.

Túl sokat radírozod a bőrödet

Nem kell minden nap bőrradíroznod, hogy eltávolítsd a szennyeződést – elegendő egy enyhe lemosó, amit a bőrödbe masszírozol. Naponta egy-két alkalommal öblítsd le az arcod langyos vagy hideg vízzel.

Az intim területek mosása

A szeméremtest és a hüvely környékét nem érdemes illatosított vagy fertőtlenítő szappannal, tisztálkodó szerekkel mosni, hiszen ezek felboríthatják a jó baktériumok, a hüvelyflóra kényes egyensúlyát. Egy egyszerű, illatmentes szappan elegendő ahhoz, hogy megmosd az intim testtájékot.

Fültisztító pálcával tisztítod a füleid

A fültisztító pálcikák csak mélyebbre tolják a fülzsírt, sőt, károsíthatják a dobhártyát. A hallójáratot ideális esetben nem kell tisztítani, hiszen képes tisztítani önmagát, a fülkagyló külső részét pedig elegendő zuhanyzáskor, hajmosáskor megmosni, majd alaposan szárazra törölni. Ha fülcsengést, dugulást tapasztalsz, akkor se nyúlj semmivel sem a füledbe, ilyenkor keress fel egy fül-orr-gégészt.

(VIA)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X