Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért ne használj többé fültisztító pálcikát!

Ezért ne használj többé fültisztító pálcikát!

egészségfülfültisztításfültisztítófültisztító pálcikafülzsírhalláshallójárat
0

Írta:

Meg fogsz ijedni, mennyire káros a fültisztító pálcika használata!

Ha rendszeresen használsz fültisztító pálcikát, nemhogy megtisztítanád, inkább csak eltömíted és megrongálod a fülkürtödet!

Hogy miért?

Egy óvatlan mozdulattal könnyen a dobhártya felé nyomhatod a felgyülemlett fülzsírt, ami hallásproblémát (súlyos esetben dobhártya szakadást) csinál, de a vattapálcika alkalmazásával még mikrosérüléseket is okozhatsz a hallójáratodban, ahogyan a védőréteget képező fülviaszt is könnyen eltávolíthatod! A védő funkciót ellátó fülzsírt egyébként sem érdemes eltávolítani, mert a fülünk ki lesz téve a baktériumok támadásának, ráadásul jelentősen hámlani fog a bőrünk tőle. Ugye nem hangzik túl jól? A fülzsír eltávolítására tehát semmiféleképpen sem vattakorongos fültisztítót használj!

Akkor most tisztítsuk vagy ne?

A test belső szervei öntisztítóak, tehát semmi szükség rá, hogy fizikailag, külső behatással tisztítsuk meg őket (ez ugyanúgy érvényes a fülre, mint a nemi szervekre). Azonban a nátha, a rossz egészségügyi állapot, a párás környezet és a genetika könnyen hozzájárulhat ahhoz, hogy a termelt fülzsír olyan mértékben csomósodjon és szaporodjon, amit a fülünk már nem tud a saját erejével kitisztítani. Ilyenkor bizony szükség van egy alapos fültisztításra!

51232989 - cotton on the wooden tray, wash the wound.

Honnan tudod, hogy jelentős fülzsírod van?

  • A füled gyakran sípol, pattog és bedugul
  • Rosszabbul hallasz rá
  • Szédülékeny és fáradt vagy
  • Ha a kisujjadat a fülbejáratod elé érinted, csomós, sárgás fülzsír tapad rá.
  • Amennyiben fehér, száraz (a korpához hasonló) bőrdarabok tapadnak a kisujjadra túl gyakran tisztítod meg a füled és a bőröd elkezdett hámlani!

Hogyan tisztítsd meg a füled?

A patikákban kapható, hallójárat tisztító fülspray tökéletes megoldás lehet – főleg azoknak, akik gyakran járnak strandra, uszodába! A paraffinolaj védőréteget képez a hallójáratban, a beleszáradt fülzsír pedig feloldja, ezért hatásosan alkalmazható!

Wellness-tipp: Olajhasználat esetén spray formában alkalmazzuk a tisztítást, hiszen így biztosan nem öntjük tele a fülünket olajjal! A túlzott alkalmazása ugyanis átmeneti hallásgyengeséget, dugulásérzetet vált ki.

Ha a nátha miatt alakult ki fülprobléma, sokat inhaláljunk és használjunk orrcseppet!

Amennyiben a fülzsír még ezek után sem csökken, illetve hallásproblémákkal küszködsz, mindenképpen keress fel egy szakorvost!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X