Főoldal > EGÉSZSÉG > Ússzuk meg szárazon a nyári fülfájást!

Ússzuk meg szárazon a nyári fülfájást!

fájdalomfertőzésfülfülcseppfülfájásúszásvíz
0

Írta:

Sokunkkal előfordult már, hogy a nyári hőségben torokfájással, lázasan nyomtuk otthon az ágyat, ahelyett, hogy a strandon sütkérezhettünk volna.

Ilyenkor pedig csak az jár a fejünkben, hogy vajon hol fázhattunk meg ennyire a nagy melegben. Pedig nem is olyan nehéz nyáron begyűjteni egy kis meghűlést, a kínzó fülfájásról nem is beszélve. Elég csak a túlságosan hidegre állított klíma, huzat az autóban, vagy a víz alatti úszás, és máris oda a jó kedvünk. Vajon mitől alakul ki, és hogyan kerülhetjük el, hogy az önfeledt szórakozást ne váltsa fel a nyári fülfájás?

A nyári fülfájást leggyakrabban a huzat és a vízben való lubickolás, búvárkodás okozza. Ha nincs klíma az autóban vagy az irodában, az állott, meleg levegőt kereszthuzattal próbáljuk felfrissíteni. A huzat miatt az orrgaratban megduzzadó nyálkahártya nem tudja megfelelően kiegyenlíteni a nyomást a középfülben, ez pedig az arra érzékenyeknél könnyen vezethet fájdalomhoz. A huzat mellett a szennyezett, vagy túlságosan klóros víz által okozott irritáció és gyulladás keserítheti meg a gondtalan nyaralást” – mondta el Dr. Székely Éva, az Év magánrendelőjének választott Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosa.

Fülfájás strandolás után

Gyakori panasz, hogy a strandon, leginkább a vízben hűsöléssel, búvárkodással eltöltött kellemes órák később kínzó fülfájás perceivé változnak. Mi ennek az oka? A kellemes pancsolás könnyen feláztatja a hallójárat érzékeny, vékony bőrét, amely ezáltal sérülékennyé válik, és könnyebben elfertőződik. Az így kialakult külső hallójárat-gyulladás okozói a baktériumok vagy gombák, amelyek viszketéssel, később váladékozással és erős fájdalommal, fülzúgással járó panaszokat okoznak.

Hogyan előzhetjük meg a nyári fülfájást?

Ha hajlamosak vagyunk a fülbetegségekre, egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük azokat. Íme, a doktornő néhány hasznos tanácsa:

●     Az uszodában és a strandon használjunk az úszásra kifejlesztett füldugót vagy úszósapkát, így elkerülhetjük, hogy víz jusson a fülünkbe.

●     Fürdőzés előtt csepegtessünk a fülünkbe paraffinolajat, amely szintén távol tartja a vizet.

●     Strandolás, hajmosás után alaposan tisztítsuk meg, és töröljük szárazra a fülünket.

FONTOS TUDNIVALÓK:

A fültisztításkor kerüljük a fültisztító pálcika használatát, mivel könnyen felsérthetjük vele a hallójáratot.

Kerüljük a tengervizes fül-spray és a fülgyertya használatát is, mivel ezek nem alkalmasak a hallójárati fülzsír eltávolítására.

A legtöbb esetben a természet megoldja ezt a feladatát is.

A normál tágasságú hallójáratból az átlagos mennyiségű fülzsír rágáskor, a rágóízület mozgása segítségével kiürül a hallójáratból a fülkagyló felé, amit fürdésnél eltávolítunk.

Ha az egyéni adottságok miatt túl sok fülzsír termelődik, vagy a hallójárat szűkebb az átlagosnál, akkor ez a tisztulási folyamat nem történik meg, felhalmozódik a fülzsír, amely dugulást, halláscsökkenést okoz. Ebben az esetben nincs házi praktika, a megoldás a szakorvosi vizsgálat és a fülmosás. Az ezt megelőző paraffinos olajozás segíti az orvos és az asszisztense munkáját.

Ha egyéni adottságok, vagy a gyakori fülpucolás miatt kevés a fülzsír a hallójáratban, akkor szinte biztos az állandó fülviszketés, a gyakran visszatérő hallójárat-gyulladás. Ez a legtöbb esetben szintén szakorvosi ellátást igényel.

Mit tegyünk, ha fáj a fül?

A fülfájás hátterében gyakran egyéb okok is állnak. Főként kisgyermekkorban jellemző a középfülgyulladás, amelyet egy korábbi nátha is okozhat, de a fájdalom hátterében akár hallójárat-gyulladás is állhat. Ezért mindenképp javasolt a szakorvos felkeresése, aki a gyógyszeres kezelés mellett, ha szükséges, a dobhártya felszúrásával biztosítja a dobüregben összegyűlt váladék távozását.

Felnőtt korban a hirtelen fellépő halláscsökkenés, fülzúgás, szédülés esetén haladéktalanul forduljunk szakorvoshoz, ugyanis a belsőfül eredetű halláscsökkenés esetén csak az azonnali kezelés biztosíthatja a hallás teljes visszanyerését.

Fotó: Morpho


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X