Főoldal > SZÉPSÉG > Furcsa bőrpanaszokkal küzdesz? Ne hagyd annyiban!

Furcsa bőrpanaszokkal küzdesz? Ne hagyd annyiban!

bőrproblémaszépség
0

Írta:

Megmagyarázhatatlan bőrpanaszok Amennyiben valakinél kellemetlen bőrtünetek – viszketés, hámlás, ki&uuml

Megmagyarázhatatlan bőrpanaszok

Amennyiben valakinél kellemetlen bőrtünetek – viszketés, hámlás, kiütések jelentkeznek, akkor leggyakrabban semmilyen komolyabb mögöttes okot nem sejtenek mögötte. Persze az esetek többségében valóban egy múló kellemetlenségről van szó, ám ha hosszú idő múlva sem szűnik meg, akkor érdemes jobban utána járni a problémának, ugyanis lehet, hogy komolyabb betegség húzódik a hátterében.

Cukorbetegség tünetei is lehetnek

Bár a cukorbetegség gyakran alattomosan alakul ki, feltűnő tünetek nélkül, ennek ellenére előfordulhatnak olyan jelek, melyek figyelmeztetőek lehetnek: ilyenek például a bőrviszketés, mely mögött csak kevesen sejtenek komolyabb bajt. Pedig a cukorbetegség esetén a magas vércukorszint miatt gyakori ez a probléma, mivel fokozódik a vizeletürítés, aminek következtében a bőr dehidratálódik, így az húzódik, hámlik és viszket.

Ezen kívül a visszatérő bőrfertőzések és gyulladások is diabétesz gyanúját kelthetik, ugyanis a betegség miatti cukros verejték kiváló táptalajul szolgál különböző kórokozóknak- így gyakoriak ekkor a gombás és a bakteriális fertőzések (furunkulusok, szőrtüszőgyulladás, gennyes pattanások).

„A bőrtünetek a test bármely részén megjelenhetnek, de leggyakrabban a szemérem tájék és a láb az a terület, ahol a tüneteket észlelik a betegek. Ezt azért is fontos tudni, mert ezek a részek döntő többségében ruhával fedettek és előfordul, hogy már csak előrehaladottabb állapotban kerül felismerésre az elváltozás, és fordul szakorvoshoz a beteg” figyelmeztet dr. Bibok György.

problema2.jpg ()Szabadulj meg a zavaró bőrproblémáktól!

Amennyiben a bőrpanaszokat diabétesz okozza, úgy azoktól tüneti terápiával – krémek, kozmetikus  hosszú távon megszabadulni nem lehet, tehát a probléma csakis a vércukorszint normalizálásával orvosolható. Ez egyrészt életmódváltással, másrészt gyógyszeres kezeléssel érhető el, azonban hogy pontosan milyen terápia szükséges, ahhoz szakemberrel való előzetes egyeztetés szükséges.

Dr. Bibok György szerint a bőrtünetek a cukorbetegség bármely stádiumában előfordulhatnak, de közös jellemző, hogy ilyenkor a vércukorszint általában magas, és kezelés vagy terápiamódosítás szükséges. Súlyosabb esetben akár azonnali inzulinkezelés elkezdése is indokolt lehet, de lehetséges, hogy még szájon keresztül szedhető készítményekkel is rendezhető a magas vércukorszint.

„A megfelelő, a normálishoz leginkább közelítő vércukorszint elérése ilyen esetekben mindenféleképpen javasolt, mert segíthet a bőrtünetek megszüntetésében azzal, hogy a kórokozók számára megszűnik a túlélésükhöz szükséges hyperglikémiás környezet. A kezelésben a bőrgyógyász és a diabetológus együttes munkája segítheti leginkább a beteget, hogy megszabaduljon a kellemetlen bőrjelenségektől” teszi hozzá a szakember.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X