Főoldal > SZÉPSÉG > Így tudod meg, milyen típusú az arcbőröd

Így tudod meg, milyen típusú az arcbőröd

arcbőrbőrápolásbőrtípuskozmetikai kezeléskozmetikumszépség
0

Írta:

Ha arckrémek, folyékony alapozók és egyéb kozmetikumok közt válogatunk, minden alkalommal találkozunk azokkal a feliratokkal és ábrákkal, melyek a bőrtípust jelzik.

Nem kellenek különösebb vizsgálatok, hogy meg tudjuk állapítani, melyik csoportba tartozunk, de érdemes ezzel tisztában lenni: a táplálás, sminkelés, arcápolás akkor lesz tökéletes, ha a bőrtípusnak megfelelő szereket használjuk. Hogy miért fontos ez, arról Dr. Széchenyi Kornél orvos-esztétikai specialista, a Budai New Beauty Orvos-Esztétikai Központ vezetője mesél.

Bár arcbőrünk állagát számos külső és belső tényező befolyásolja, tudnunk kell, hogy alapvetően milyen típusú: létezik normál, zsíros, száraz és vegyes bőr, illetve a problémás és érzékeny, ami már inkább az utóbbiak kísérője, velejárója. Első lépésként vegyünk a kezünkbe egy tükröt, ha lehet, nagyítósat, és vizsgáljuk át alaposan az arcunkat: nézzük meg, hol helyezkednek el kisebb bőrhibák, pattanások, mitesszerek, vannak-e szárazabb, pirosas színű területek, esetlek pikkelyes részek, és merre alakulnak ki ráncok.

Miért fontos tudni, hogy milyen típusú az arcbőrünk?

“Alapvetően bőrünk típusa határozza meg, hogy melyik a számára legmegfelelőbb bőrápolás. Régen csak nagyon kevés kozmetikai készítmény közül lehetett választani, hiszen a különféle szappanokon, vagy a zsíros krémeken kívül nem nagyon álltak rendelkezésre bőrápolási termékek. Manapság azonban a lehetőségek száma végtelen, így minden bőrtípusra találunk készítményeket. Ezek csak akkor működnek hatékonyan, ha tudjuk, hogy bőrünknek melyikre van szüksége. Rossz választás esetén akár még rosszabbodhat is bőrünk állapota, a nem megfelelő termék akár irritációt is okozhat” – mondja Dr. Széchenyi Kornél orvos-esztétikai specialista.

Ha száraz a bőrünk, jobban látszanak a ráncok, a bőr pedig érdesebb, durvább tapintású, a pórusok alig látszanak. Ha viszont zsíros, akkor a pórusok nagyon, szemmel is jól láthatóak: ekkor a bőr enyhén csillog, olajosnak tűnik, és mitesszerek jelenhetnek meg az orr és az áll környékén. Vegyes bőr esetén mindkettő megfigyelhető egyszerre, a T-vonal, vagyis a homlok, orr, áll vonala zsírosabb, míg az orcák szárazabbak. Problémásnak akkor nevezzük a bőrtípust, ha rendszeresen jelentkeznek rajta gyulladások, pirosas foltok, érzékenynek pedig akkor, ha nagyon száraz, gyakran hámlik.

Miért változik az arcbőrünk, és mi befolyásolhatja?

Nagyon fontos megkülönböztetni a bőrtípust a bőr állapotától, amikor bőrápolásról vagy kezelésről esik szó. „A bőr állapotába olyan dolgokat is beleértünk, mint a ráncok, öregségi foltok, hiperpigmentáció vagy átmeneti szárazság. Ezek minden bőrtípusnál előfordulhatnak. Sokan úgy gondolják, hogy a pattanásos bőr egy bőrtípusra jellemző, holott bármilyen bőrtípusú ember lehet pattanásos.

Bőrünk állapota az idővel változhat, amelyet környezeti tényezők, kor vagy hormonális változások is befolyásolnak. Például lehet, hogy a bőröd nyáron zsírosabb, télen viszont testápolóra van szükséged. Tinédzser korban jellemző módon a hormonális változások miatt a legtöbb embernek pattanásos a bőre, felnőtt korra ez a probléma viszont elmúlik” – mondja a szakember.

Mi határozza meg bőrünk típusát?

Genetika – a leginkább génjeidtől függ, amiket szüleidtől örökölsz, hogy mennyire lesz száraz vagy zsíros vagy érzékeny a bőröd.

Időjárás – Ha valaki új helyre költözik, az adott helyre jellemző klíma hatására megváltozhat bőrének típusa. Ha szerencsés, akkor kedvező módon.

Hormonok – hormonszintünk nem állandó, időnként életünk során ingadozásokat mutat – beleértbe a terhességet is –, ami befolyással van bőrünk viselkedésére.

Gyógyszerek – a receptre felírt gyógyszerek egy része bőrszárazságot okozhat, vagy mellékhatásként irritálhatja a bőrt.

Diéta/Allergia – bizonyos élelmiszerek, mint a csokoládé hatására közismerten rosszabbodhat a pattanásos bőr állapota. Kialakulhat ételallergia is, amelyek többek között gyulladásos bőrpanaszokhoz vezethetnek.

Bőrápolás – ahogy azt már említettük, nem mindegy, hogy a bőrünknek megfelelő kozmetikumot használjuk-e.

Milyen kezeléseket vehetünk igénybe, ha túl száraz, túl zsíros, vagy gyakran problémás, gyulladt az arcunk?

Manapság már számos készítmény és kezelés áll rendelkezésre akár kozmetikai szalonokban, akár otthonra, amelyek megoldást nyújtanak minden bőrtípusra. Problémás bőr esetén érdemes szakemberhez fordulni, aki a bőrünk típusa és a meglévő probléma alapján pontosan meg tudja mondani, hogy milyen kezelésre van szükség, illetve milyen készítményt használjunk otthon bőrünk ápolásához.

Az orvosi szakirodalom ma már 16 bőrtípust különböztet meg, ami egy egyszerű, pár perces teszttel könnyen meghatározható. A legtöbbször az ez alapján kiválasztott kozmetikumok vagy kozmetikai kezelések segítségével gondoskodhatunk bőrünk megfelelő állapotáról. Súlyos, makacs esetben azonban forduljunk bőrgyógyászhoz.

Forrás: New Beauty, purecom
Képek: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X