Főoldal > SZÉPSÉG > 5 ok, amitől erősödik a női arcszőrzet

5 ok, amitől erősödik a női arcszőrzet

arcarcszőregészséggyógyszerhormonszépségszőrszőrzet
0

Írta:

Egyre többször veszed észre, hogy itt-ott megerősödött szőrszálak nőnek az arcodon? Ha csak néha fordul veled, ne aggódj, ám ha rendszeresen nőnek erős szőrszálak a pofidon, itt az ideje kicsit utánanézned a dolgoknak!

Teljesen természetes, ha az ajkak fölött, a szemöldökök környékén, esetleg a fülek és az orr tövénél erősebb szőrszálak jelennek meg a női arcon – azonban, ha ez az állapot rendszeresen előfordul, vagy ha nagyobb területet érintenek ezek a szőrszálak, érdemes kivizsgáltatni magad! A kóros szőrnövekedés oka (a legtöbb esetben) a férfihormonok túlzott jelenléte, ami egy velünk született állapot: megváltoztatni csak hormonkezelésekkel lehet. Arra azonban külön felhívnánk a figyelmet, hogy a kóros szőrösödés sok esetben csak ideiglenes állapot, ami egy betegség tünete vagy egy gyógyszer mellékhatása is lehet.

Neked is gyakran nőnek erős szőrszálak az arcodon? A férfihormonok megjelenésén túl a következő okok is kiválthatják a kóros szőrösség állapotát. 

PCOS (Policisztás petefészek betegség) jelenléte

Bár a nevét a petefészek elváltozásáról kapta, valójában egy összetett hormonális betegségről van szó, melynek elsődleges tünetei a fokozott szőrnövekedés, a testsúlygyarapodás, a pattanásos bőr és a petefészekben jelen lévő ciszták. A betegség pontos diagnosztizálása nőgyógyász szakorvosnál, vérvétel, valamint hüvelyi- és hasi ultrahang következtében történik.

Cushing-szindróma

A korzil hormon túltermelése miatt kialakuló betegség, amelyhez elhízás, lilás striák, cukorbetegség, izomgyengeség, csontritkulás, túlzott szőrösödés és pirosposgás arc is társul. Bár a szindróma rendkívül ritka – évente csak 2-3 embert érint 1 millió főből – nem árt kivizsgáltatni magad egy endokrinológus szakemberrel, ha az erős arci szőrösödés mellé ezeket a tüneteket is tapasztalod!

28274092 - beauty salon, mustache depilation, facial skin treatment and care

Idősödés

A kor előrehaladtával a hormonok felborulnak, a klimax, majd a későbbi menopauza megjelenésével pedig túlzott szőrnövekedéssel, hőhullámokkal, alvászavarral és érzelmi labilitással is számolnia kell a nők többségének – persze, vannak olyan szerencsések is, akiket nem visel meg a változókor.

Testsúlyváltozás

Ha jelentősebb súlyt adtál le vagy szedtél fel, tapasztalhatsz változásokat a bőröd, a körmeid, a hajad és a testszőröd tekintetében is: valakiket a hajhullás keserít el, másoknak a körmük töredezik, sok nőnek pedig megvastagodik a testszőrzete, ami viszont azonnal visszaáll a normál kerékvágásba, amikor a szervezeted hozzászokott a súlyod változáshoz.

Gyógyszerszedés

A hormonális fogamzásgátlók, az antibiotikumok, a szeroidok és az erősebb fájdalomcsillapítók is okozhatnak erős szőrnövekedést, amit csak a gyógyszerváltoztatással vagy a tabletta abbahagyásával tudsz megszüntetni – ezt a döntést viszont nem egyedül, hanem a háziorvosod és a nőgyógyászod segítségével fogod tudni meghozni.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X