Főoldal > SZÉPSÉG > A leghatásosabb csodaszer a pattanások ellen: a benzoil-peroxid

A leghatásosabb csodaszer a pattanások ellen: a benzoil-peroxid

aknearcbőrbőrbőrápolásgyulladáspattanásszépség
0

Írta:

Mondj búcsút a fájdalmas, gyulladt arccsúfítóknak!

Régóta küzdesz problémás, pattanásos arcbőrrel? Nem használ semmi? Több réteg alapozóval sem tudod eltüntetni a gyulladt göböket? Legszívesebben már ki se mennél az utcára? Ismerd meg a benzoil-peroxidot, és szerezd vissza az önbizalmad!

A benzoil-peroxid nem más, mint egy igen hatásos baktériumölő. Elpusztítja a P. acnes baktériumot, amely a leggyakoribb okozója a pattanásoknak. Fontos tudni, hogy az Európai Unióban, így hazánkban is, a benzoil-peroxid tartalmú krémek gyógyszernek minősülnek, tehát kizárólag patikában szerezhetők be. Vény nélkül 5 és 10 %-os erősségben kaphatók.

A benzoil-peroxid hatása

A P. acnes baktérium terjedő, makacs és fájdalmas pattanásokat okoz az arcon, de különösen az áll környékén. Ezért javasolják a kozmetikusok is leggyakrabban a benzoil-peroxidot, amely hatékonyan felveszi a harcot a baktériumokkal és csökkenti a gyulladást. Használata segít, hogy az eltömődött pórus ne váljon elfertőződő rémálommá. Nagy előnye, az antibiotikumokkal ellentétben, hogy a bacik sosem válnak ellenállóvá vele szemben, így bármikor újra bevethető.

Benzoil-peroxid vs. szalicil sav

A benzoil-peroxid és a szalicil sav egyaránt nagyon fontos hatóanyag a pattanásokkal folytatott küzdelemben. A különbség az erejükben rejlik. A benzoil-peroxid antibakteriális hatásával indít támadást a pattanások ellen. Baktériumellenes tulajdonsága miatt leginkább a pattanások és a cisztás akné leküzdésében hasznos. A szalicil sav ezzel szemben hámlasztó, megtisztítja a kosztól és az olajtól eltömődött pórusokat. A fekete- vagy a fehér mitesszerek ellen vethető be nagy sikerrel. Természetesen, ha mindkét bőrproblémával meg kell küzdened, nyugodtan használhatod őket együtt, a szalicil savas arclemosást követően jöhet a benzoil-peroxid kezelés.

34939102 - ugly problem skin girl, teen girl having pimple

A benzoil-peroxid használata

A benzoil-peroxidot este, arcmosás után ajánlott használni. Fontos, hogy csak és kizárólag tiszta arcbőrre vidd fel. Válassz 2,5%-os tartalmú terméket, ha csak mértékkel jelennek meg a bőrödön a pattanások és a mitesszerek, krónikus gyulladás esetén pedig vesd be a 10%-os változatát. Mivel erősen szárítja a bőrt, naponta csak egyszer használd. Ha úgy érzed, így is túlságosan szárít, akkor minden második este alkalmazd. Fontos, hogy ne csak a gyulladt pattanásokat kend be vele, hanem a környező területet is, hogy kifejthesse baktériumellenes hatását, és a pattanások ne tudjanak tovább terjedni. Várj 10 percet, amíg beszívja a bőr, utána pedig érdemes egy könnyű hidratálót bevetni, amely táplálja, de nem nehezíti el a bőrt. Azonban semmiképp se zsíros bőrre való, mattító krémet használj, mert a BP szárít és öregít. Ráadásul fényérzékennyé is teszi a bőrt, így a fényvédő használatát sem szabad mellőzni. További jó tanács, hogy ne vesd be egyidejűleg C-vitamin tartalmú termékekkel, mert a benzoil-peroxiddal gyengítik egymás hatását. Nem árt tudni, hogy a ruházat, az ágynemű, a törölköző vagy más textília színét a hipóhoz hasonlóan kifehéríti.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X