Főoldal > SZÉPSÉG > Veszélyes lehet a pattanások nyomkodása

Veszélyes lehet a pattanások nyomkodása

arcbőrbőrbőrápoláspattanáspórusszépségzsíros bőr
0

Írta:

Egy szakszerűtlenül, házilag kinyomott pattanás akár gennyes gyulladást is okozhat, amely súlyos szövődményekkel is járhat.

Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikusa, gyógykozmetikus az ún. veszély háromszögre és a szakszerű kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Bagatell pattanásból gennyes duzzanat

Nemrégiben egy 18 éves férfi vendégem, aki szerencsére rendszeresen jár hozzám, úgy gondolta, otthon kinyom egy közönséges kis pattanást, vagyis egy akne vulgarist. Másnap reggel feldagadt orcával és a szeme helyén csak egy csíkkal jelent meg nálam, ugyanis a kis pattanásból egy közel 4 centis, fájdalmas, puha duzzanat keletkezett, amelyben kézzel tapintható volt a genny – meséli Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikusa, gyógykozmetikus.

A szakembertől tudható, hogy az arcon létezik egy ún. veszély háromszög, amely tulajdonképpen a szem alatti, orr melletti és a száj sarkának utolsó harmada feletti terület. Vagyis az orca rész felső fele. Ez a terület gazdag- nyirok és érhálózatban, amely erek az agy felé futnak. Ha ezen a területen rosszul, szakszerűtlenül van kinyomva egy pattanás, amely eredendően egy lobgáttal határolt, lokális góc, akkor helyette egy diffúz, mély és szétterülő gyulladásos-ödémás tályogszerű képződményt alakulhat ki. Ez a gennyel teli tasak 1-5 cm átmérőjű is lehet.

Veszélyes szövődmények

Még a közönséges akne is gennykeltő kórokozók tömkelegét tartalmazza, a fertőzött faggyú pedig a nyirokerekbe is bekerülhet, ahonnan a fertőzés továbbterjedhet. Ritka, de súlyos szövődményként akár agyhártyagyulladás is kialakulhat, amelyre a hőemelkedés, láz, görcskészség, rossz közérzet, fáradtság, fokozódó fejfájás hívhatja fel a figyelmet. A pattanás kinyomása és a gyulladás megjelenése közt 4-5 nap is eltelhet, a páciens általános állapotától függően, de már az első jeleknél orvoshoz kell fordulni, és ha bebizonyosodik a gyanú, minél előbb el kell kezdeni a kezelést! Az orvosi ellátáson túl fontos a betegség ideje alatt a fizikai kímélet, pihenés és a fehérjeszegény diéta.

5627619 - a close up of a young female with spotty skin in front oif a black background. high contrast.

A szakszerű tisztítás a hegesedéstől is véd

Nem csupán a szépségünk érdekében ajánlatos szakemberre bízni a pattanások kezelését, de számos kellemetlen következménytől is megóvhatjuk így magunkat.
– A rosszul, szakszerűtlenül kinyomott aknék helyén a bőr hegesedhet és maradványtünetekkel gyógyulhat. Ezek utólagos eltüntetése közel sem egyszerű, gyakran már csak számos kezelés kombinációjával, hosszú idő alatt lehetséges a halványítás. Vagyis egyrészt a fertőző betegségek, másrészt a nem esztétikus végeredmény miatt sem érdemes otthon nekiesni a pattanásoknak – ismerteti Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikusa, gyógykozmetikus. – A kozmetikában elérhető a fertőtlenítés számos formája, mint például a mély fertőtlenítő hatású ózon- vagy plazmakezelés, valamint olyan speciális kezelések, amelyek megfelelően előkészítik még a súlyosan pattanásos bőrt is a szakszerű kezelésre. A tág pórusú, zsírosodásra hajlamos, idősebb bőr állapotán éppúgy javítani tudunk, mint a tinédzserkori pattanásokon. A lényeg, hogy elkeseredés helyett forduljunk szakemberhez a bőrproblémáinkkal!

Forrás: Dermatica


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X