Főoldal > SZÉPSÉG > Ezeket az ételeket fogyaszd a bőröd egészségéért

Ezeket az ételeket fogyaszd a bőröd egészségéért

antioxidánsbőrkollagénQ10
0

Írta:

Mi kerüljön a tányérodra a szép bőr érdekében?

Víz

A megfelelő mennyiségű vízfogyasztás a lehető legjobb, amit a bőrödnek adhatsz. Általa a bőröd is hidratáltabb lesz, így kevésbé látszanak a finom vonalak, ráncok is. Segít a tápanyagoknak eljutni a sejtekhez, és megszabadulni a méreganyagoktól. A megfelelő vérkeringést is segíti, ezáltal ragyogóbb lehet a bőröd is.

Szelénben gazdag ételek

Ez az ásványi anyag segít védeni a bőrödet azoktól a sejtektől, melyek összegyűjtik a szabad gyököket. A szabad gyökök előidézik a bőr öregedésének jeleit, a ráncosodást, a bőr szárazzá válását. Szelénben gazdag ételek a gomba, a garnéla, a halak, a bárány, a főtt marhahús, a pulyka, az osztriga, és a teljes kiőrlésű tészta is.

Antioxidánsokkal a sejtek egészségéért

Az antioxidánsok fontos szerepet játszanak a szabad gyökök okozta károsodás lassításában. Különösen gazdag antioxidáns források a színes gyümölcsök és zöldségek, főként a bogyósok, a paradicsom, a sárgabarack, a cékla, a tök, a spenót, az édesburgonya, a mandarin, a paprika, a bab. Kulcsfontosságú antioxidáns a Q10-koenzim, amely megtalálható halakban – lazac, tonhal -, baromfihús, a máj, vagy a teljes kiőrlésű gabonafélék.

A legfontosabb vitaminok

A bőröd számára az A-, a C- és az E-vitamin nagyon fontos. Az A-vitamin a bőr kiszáradása ellen fontos – a narancssárga zöldségek, gyümölcsök gazdagok A-vitaminban, akárcsak a zöld leveles zöldségek, a tojás és az alacsony zsírtartalmú tejtermékek. A C-vitamin is nagyon fontos antioxidáns, amelyre szintén szüksége van a bőrödnek – a citrusfélékben, a paprikában, a kiwiben, a zöld leveles zöldségekben is megtalálható. Szintén antioxidáns az E-vitamin, amely a gyulladásoktól is védi a bőrt – a növényi olajakban, a diófélékben, az olajos magvakban, az olajbogyóban, a spenótba, a spárgában és a zöld leveles zöldségekben is megtalálható.

Egészséges zsírok

Az omega-3 és omega-6 zsírok a bőr természetes zsírrétegének kialakításánál hasznosak, mely védi a kiszáradástól. Az olívaolajban, a repceolajban, a lenmagolajban, a dióban, a lazacban, a szardíniában és a makrélában is megtalálhatók ezek a zsírok.

(VIA)

Fotó: Getty Image


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X