Fedezd fel, hogyan készítették a Piast Erzsébet királyné által használt bio parfümöt az 1300-as években, és milyen különbségeket mutat a mai vegyszerekkel teli parfümökhez képest.
A különbségek között, amelyeket a több száz éves parfüm és a modern illatok között észlelhetünk, kiemelkedő, hogy a királyné víz , amelyet Piast Erzsébet királyné használt, teljes mértékben bio volt . Az 1300-as években készített eau de cologne-t rozmaringból és kakukkfűből erős alkohollal desztillálták, így jött létre a királynői testpermet. További összetevőkkel is gazdagították, mint levendula, menta, zsálya, majoránna, narancsolaj és citrom, amelyek természetes hatásukkal nemcsak illatukban, hanem idegnyugtató és frissítő hatásukkal is érezhetők voltak.
A mai parfümök viszont sok vegyi anyagot tartalmaznak, amelyek lehetséges mellékhatásokat okozhatnak, mint például allergiás reakciók, pánikroham vagy depresszió. Amit a 21. században fontos figyelembe venni a parfüm kiválasztásánál , hogy az illatok ösztönszinten hatnak rajtunk. Míg a tinédzserek a divat vagy kortársaik véleményére támaszkodnak, addig a harminc fölötti korosztálynak már jól bevált illatai vannak.
Fontos tudni , hogy a parfümök használata nem csak a közérzetünk javítására van, de sok esetben káros lehet az egészségünkre , ezért érdemes átgondolni, mit is használunk nap mint nap.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |