Főoldal > Utazás > Fedezd fel a világ hét új csodáját!

Fedezd fel a világ hét új csodáját!

0

Írta: and

1. Kínai Nagy Fal; Kína A legnagyobb ember építette létesítményt még az űrből is lehet látni. A 4000 mérföld hosszú falat határvédelem céljából építtették, és tizenhét tartományban, illetve régióban, Belső Mongóliától Pekingen át a tengerig húzódik. Az átlagosan 10 méter magas fal építését Csin Si Huang-ti, az egyesített Kína első császára Kr..e. 220-ban, a mongol […]

1. Kínai Nagy Fal; Kína

A legnagyobb ember építette létesítményt még az űrből is lehet látni. A 4000 mérföld hosszú falat határvédelem céljából építtették, és tizenhét tartományban, illetve régióban, Belső Mongóliától Pekingen át a tengerig húzódik. Az átlagosan 10 méter magas fal építését Csin Si Huang-ti, az egyesített Kína első császára Kr..e. 220-ban, a mongol hordák, nomád törzsek elleni védekezésül rendelte el, és egészen a 17. századig, a Ming dinasztia végéig építették, egészítették ki újabb elemekkel.

csodak2.jpg ()2. Petra sziklaváros; Jordánia

Az Arab sivatag peremén, az izraeli határtól 25 kilométerre keletre, a Holt-tengertől délre húzódó hegyláncok közt rejtőzik az ókori sziklaváros, Petra. A települést IV. Aretas király építtette valamikor a Kr.e. 8 és 1. század között. A város fő jellegzetessége a hellenisztikus stílusú 138 láb magas templom. A görög stílusú paloták, sírkamrák napszaktól függően más-más színárnyalatban, rózsaszín, vagy vörös színben pompáznak. A kőbe vájt épületek eredeti funkciójáról nem maradtak feljegyzések, a régészek szerint feltehetőleg sírkamráknak használták őket a város lakói.

3. Megváltó Krisztus szobra; Brazília

A 124 láb magas Jézus szobor a Corcovado hegy tetején áll, karjait pedig Rio de Janeiro felé tárja szét. Az 1145 tonna súlyú szobor 1931-ben készült el, és a brazil emberek habitusát, kedvességét hivatott szimbolizálni. A szobrot közelről is meg lehet tekinteni, húszperces vonatozás után még 222 lépcsőfokot kell megtenni a szobor talapzatánál lévő kilátóteraszig, hogy aztán gyönyörködhessünk a rioi panorámában.

csodak3.jpg ()4. Machu Picchu; Peru

Három évszázadnyi „bujkálás” után 1911-ben fedezték fel a tengerszint felett 2430 méteren elterülő, több mint ötszáz éves inka várost Peruban. A romváros a Vilcanota-folyó bal partján, Urubamba tartomány Machu Picchu-i kerületében, egy trópusi esőerdő közepén terül el. Nevének jelentése „öreg település”, maga a titokzatos város pedig a 15. századból, Pacsakutek király idejéből származik. Valószínűleg vallási, csillagászati és közigazgatási központként funkcionált

5. Chichen Itza piramis; Mexikó

A Chichen Itza piramis a legfontosabb politikai és gazdasági központnak számított a maya civilizációban. A Közép-Amerikában, a Yucatán-félsziget hatalmas dzsungelének közepén elterülő síkság szent templomvárosa a maja-tolték birodalom egyik utolsó fennmaradt építészeti együttese. A kőpiramis négyzetes alaprajzú, mind a négy oldalán lépcső vezet a tetején lévő szentélyhez, ahol a legyőzött ellenséget szívét kivágva mutattak be győzelmi áldozatot a mayák.

6. Colosseum; Róma

Az egyetlen európai építmény, amely bekerült a hét csoda közé. Minden mai sportstadion őse Kr. E. 82 és 70 között épült Róma központjában, és mind a mai napig az olasz főváros szimbóluma. Az amfiteátrumban 50000 néző foglalhatott helyet, hogy megtekintse a híres gladiátorjátékokat. Az épület ma is nyitva áll a látogatók előtt.

7. Taj Mahal; India

A fehér márványból készült mauzóleum az egyik legcsodálatosabb képviselője az indiai muszlim építészetnek. Az ötödik mogul, Jahan császár szeretett felesége, Mumtaz Mahal emlékére emeltette a rendkívüli építményt. A mogul felesége 1631-ben halt meg szülés közben, az uralkodó pedig egyedülálló csodak4.jpg ()sírt építtetett neki. Ustad Ahmad Lahori tervezte a fehérmárvány mauzóleumot, húszezer munkás dolgozott rajta, huszonkét éven keresztül. Az építkezés befejezésekor a sah megvakíttatta az építészt, hogy soha többé ne tervezhessen hasonló szépségű építményt. A legenda szerint a sah egy fekete Taj Mahal-t is szeretett volna építtetni a fehérrel szemben, az épület azonban sohasem készült el.

+1. Gízai piramisok

Az egyetlen ókorból fennmaradt építmények ráadásként kerültek fel a listára. Kheopsz fáraó piramisa már az ókori világ hét csodája közé is bekerült, most azonban a gízai piramisok már együtt szerepelnek. AKr.e. 2600 és 2500 között épített három piramis, Kheopsz, Khephrén és Mükerinosz fáraók síremlékei 4500 éve állnak rendíthetetlenül az egyiptomi sivatag közepén.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X