Főoldal > Utazás > Fedezd fel Salvador Dalí szülővárosát!

Fedezd fel Salvador Dalí szülővárosát!

FiguereskatalánmúzeumSalvador Dalíutazás
0

Írta: and

Figueres Spanyolország észak-keleti részén, a francia határhoz közel helyezkedik el, Barcelonától mindössze másfél órányi útra. Különleges hangulatot árasztanak a pálmák, ciprusok és olajfák között kanyargó keskeny utcácskák. Ha Spanyolországba utazol, és a környéken jársz, mindenképp látogass el ebbe a csodás kis városba, ahol látványosságokban sincs hiány. A várost ma már inkább csak a múzeum miatt […]

Figueres Spanyolország észak-keleti részén, a francia határhoz közel helyezkedik el, Barcelonától mindössze másfél órányi útra. Különleges hangulatot árasztanak a pálmák, ciprusok és olajfák között kanyargó keskeny utcácskák. Ha Spanyolországba utazol, és a környéken jársz, mindenképp látogass el ebbe a csodás kis városba, ahol látványosságokban sincs hiány.

A várost ma már inkább csak a múzeum miatt látogatják turisták, azonban a múlt században még folyamatos volt a nyüzsgés. Akkoriban kedvelt helye volt ez a művészeknek, akik a páratlan tájnak köszönhetően itt találták meg a tökéletes helyszínt az alkotáshoz.

Dalí és a város

Dalí 1904. május 11-én született Figueresben, és egészen 1920-ig élt a városban. Szülővárosában rendezhette meg első kiállítását mindössze 15 évesen. Egészen pontosan a városi színházban, melynek helyén a mai Dalí múzeum áll. Egy évvel később hagyta el a várost, amikor egy rajza alapján felvételt nyert a Madridi Szépművészeti Akadémiára. 1984-ben egy tűzben súlyos égési sérüléseket szenvedett, ekkor tért vissza Figueresbe. 1989-ben bekövetkezett haláláig múzeuma Torre Galatea nevű részében lakott.

shutterstock_58806826.jpg ()Salvador Dalí múzeum

A jelenleg múzeumként üzememelő épület elődje Figueres színháza volt. Az 1960-as évek elején döntött úgy Dalí, hogy saját tervei alapján újjáépíti a romos épületet, így lett ez az ő múzeuma. 1974. Szeptember 28.-án nyitotta meg kapuit, épülete és kertje is igazi műalkotás, a világon egyedülálló stílusú. Különlegessége, hogy az épület párkányát körben hatalmas kőtojások díszítik.

A fantasztikus építmény körülbelül 1500 alkotásnak ad otthont, melyek között vannak festmények, fotók, rajzok és szobrok is. Itt található meg egészen korai időszakától a haláláig született legtöbb alkotása, olyan ismert művei, mint a Port alguer, A lány Figuerasból, a Délután és Este, valamint azok a művei, amelyeket külön a múzeum részére készített.

Különlegessége a múzeumnak, hogy Dalí nevét viseli, az ő munkáival van tele, de azért olyan művészek alkotásait is megtekintheted itt, akiket a művész maga is nagyra tartott. Például El Greco, Evarist Valles, Modest Urgell, Maria Fortuny és sok más művész munkáit.

A múzeum külön részét képezi a kripta, ahol Dalí sírja található. 1989-ben bekövetkezett halála óta ezt az épületrészt is látogathatják a turisták. Sírja az alagsorban kapott helyet. Alig észrevehető, mindössze egy márványlap a földön, ami jelzi nyughelyét.

Miért érdemes még Figueresbe látogatni?

Ha már bebarangoltad az egész várost, végig sétáltál a központi utcán, a Ramblas-on, gyönyörködtél a tájban és a híres múzeumot is láttad, akkor is akad még látnivaló. Érdemes ellátogatni az Empordá múzeumba, ahol a tartomány történelmét mutatják be, a Nemzeti Játékmúzeumba, ahol igazán érdekes dolgokat láthatsz, a Dalí múzeummal szemben lévő Szent Péter templomba, ahol a művészt is keresztelték. De ne hagyd ki a Szent Ferdinánd-erődöt sem!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X