Főoldal > Utazás > Utazz Dél-Olaszországba, Santa Maria di Leuca-ba!

Utazz Dél-Olaszországba, Santa Maria di Leuca-ba!

OlaszországSanta Maria di Leucatengervilágítótorony
0

Írta: and

Dél-Olaszország Puglia tartománya hatalmas régió, mely az Adriai-tenger partján, Róma vonalától egészen a csizma sarkáig terjed. Itt található a Leuca-fok. Ez a csodás környezet minden ide kirándulót elvarázsol. A sziklás partokról nézve a tenger végtelenségébe, fantasztikus érzés kerít hatalmába, amit a finom tengeri levegő csak még erősebbé tesz. Ülj le itt egy kicsit, és gyönyörködj […]

Dél-Olaszország Puglia tartománya hatalmas régió, mely az Adriai-tenger partján, Róma vonalától egészen a csizma sarkáig terjed. Itt található a Leuca-fok. Ez a csodás környezet minden ide kirándulót elvarázsol. A sziklás partokról nézve a tenger végtelenségébe, fantasztikus érzés kerít hatalmába, amit a finom tengeri levegő csak még erősebbé tesz. Ülj le itt egy kicsit, és gyönyörködj a tájban, mielőtt tovább indulnál!

A Santa Maria di Leuca-fok az olasz csizma legvégső pontja. Nevében a Leuca szó fehéret jelent – a nap által megvilágított fehér várost nevezték el így a keletről érkező görög hajósok. A Santa Maria nevet Szent Pétertől kapta, aki Palesztinából érkezett ide, és ezen a helyen kezdte meg az igehirdetést.

Minerva istennő helye

A Santa Maria di Leuca-foknál állt az ókorban Minerva római istennő temploma. Itt áll Olaszország egyik legfontosabb világítótornya. 102 méteres tengerszint feletti elhelyezkedése és 48 méteres magassága különleges látványossággá teszi itt a szárazföld szélén. Úgy emelkedik a magasba, mintha védelmezné az egész félszigetet.

Mellette található egy kisebb bazilika, amely Minerva templomának romjaira épült. A „De Finibus Terrae”, vagyis „A Föld vége”, Szent Péter olaszországi utazásának emlékére épült, amikor ellátogatott erre a vidékre. A templom szerkezete nagyon különleges, jól megerősített, amit az is bizonyít, hogy létezése óta számtalan török kalóz támadásának állt ellen. Jelenlegi formáját 1720 óta őrzi. Igazán érdekes a 184 fokból álló lépcső, ami a templomot a kikötővel köti össze.

Két tenger találkozása

Ez a Salentói-félsziget délkeleti vége, az olasz félsziget földrajzi sarka. Egyik oldalán az Adriai-tenger terül el végig a part mentén. A hely érdekessége, hogy ezen a ponton találkozik az Adriai-tenger és a Jón-tenger is. A Leuca-fok jelöli a határt a két tenger között. Itt megállva még a választóvonalat is magad elé képzelheted, ahol a víztömegek egymáshoz érnek.

Costa Otranto – Santa Maria di Leuca e Bosco di Tricase Nemzeti Park

Ezt az igen hosszú és érdekes nevű parkot 2006-ban alapították. 32,27 négyzetkilométer nagyságú területe magában foglalja a Salentói-félsziget nyugati oldalát Otranto várostól a Santa Maria di Leuca-fokig. A park növényvilágát a mediterrán növények jellemzik, ezen kívül magyaltölgy, karmazsintölgy és molyhos tölgy. Az állatvilágot a kékes rétihéja, fakó rétihéja, mezei nyúl, halászsas és barátfóka képviseli ezen a tájon.

Ha tengerre vágysz…

Leuca környékén a partszakasz gyönyörű, hatalmas sziklákkal körülölelt. Már annyira kivájta a tenger, hogy a szélére merészkedni a látvány ellenére életveszélyes. Itt lehetetlen lejutni a tengerhez, azonban néhány kilométerre található Marina di Pescoluse, ahol egy gyönyörű strandon egész nap kedvedre fürdőzhetsz. A Jón-tenger vize itt annyira gyönyörű és áttetsző, mint sehol máshol.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X