Főoldal > Utazás > A 3 legcsodálatosabb, eldugott görög sziget

A 3 legcsodálatosabb, eldugott görög sziget

görögpihenésszigettenger
0

Írta: and

Amikor Görögországi utazást tervez valaki, általában a nagyvárosok, mint Athén, és a nagyobb és ismertebb szigetek jutnak először eszébe.

Azonban érdemes jobban körülnézni, hiszen az apró szigetek is különleges élményt nyújthatnak egy nyaralás alkalmával, és talán itt még közelebb is kerülhetsz a görög hagyományokhoz, ételekhez, és emberekhez.

Hydra

A sziget neve az ókorból származik, édesvízi forrásaira utal. A vizet ógörögül ydornak hívták, abból keletkezett az Hydra név. Sajnos a forrásai mára már eldugultak a földmozgások hatására, így teljesen szárazzá vált.
Manapság rendkívül népszerű turistacélpont, elsősorban festői tájainak és romantikus környezetének köszönhetően. Csodás úti cél, ha pihenni szeretnél, de egy rövid kirándulást is megér ez a csodás kis sziget. Legnagyobb érdekessége, hogy nem lehet autóval és motorral közlekedni, csak és kizárólag szamárháton, és gyalog, így biztos lehetsz benne, hogy tökéletesen tiszta levegő vár rád.

A sziget látnivalói a kikötő közelében vannak. Amikor hajóval megérkezünk, azonnal látható a vár, melyből csodálatos kilátás nyílik a tengerre. Érdemes még megnézni az Alja Panagia kolostort is, melynek óratornya a 18. század óta áll, és a Profitisz-Iliasz kolostort, melyből szintén fantasztikus látvány tárul elénk. Ha vásárolni is szeretnél valami helyi tárgyat, akkor az Efpraxaiasz zárdához kell elmenned, ahol az ott élő apácák nagyon szép szőtteseket készítenek. Visszatérve a kikötőbe, látogass el a sziget múzeumába, ahol hajózási tárgyakat, és portrékat is láthatsz.

Pórosz

A szigetet régebben nagyon sok földrengés sújtotta, ennek ellenére sok régi ház épen maradt, ezek az épületek teszik olyan különleges hangulatúvá a kis sziget fővárosát, Póroszt. Mivel nagyon közel van a szárazföldhöz, kedvelt kirándulóhely, de kellemes szállodáiban nyugodtan megpihenhetsz néhány napra, ha nyugalomra vágysz.
Ez az aprócska sziget tulajdonképpen két részből áll. A Szféria nevű félszigetből, és a főszigetből, Kalavriából. Ezt a két szigetrészt egy földnyelv köti össze, ami olyan mintha egy híd lenne. A sziget déli részén sűrű mandulafenyő-erdő a jellemző, ami egészen a tengerpartig ér, északon pedig olajfák és citrusfélék termelésével foglalkoznak, valamint halat tenyésztenek. Itt található a Fúszasz-fennsík is, ahol szőlőt termelnek.
Ha ide látogatsz, érdemes megnézni a Kalavrián található Poszeidon templom romjait, és a kis régészeti múzeumot, ahol az ókori Troica, a mükénéi akropolisz és a methánai szentély leletei is megtekinthetők.

Agistri

Egy aprócska sziget az igazi pihenésre vágyóknak. Hosszúsága mindössze öt és fél kilométer, szélessége pedig három és fél, és összesen négy falu található rajta. Valószínűleg a legideálisabb hely, ha szeretnél egy kicsit elbújni a mindennapoktól, a nyüzsgő utcáktól és a turisták hadától. A fenyőerdők és a sétautak mindenki számára vonzóak, akik szeretik a természetet, a gyönyörű, homokos strandok és a kristálytiszta tenger pedig a víz kedvelőinek nyújthat különleges élményt, akár fürdeni, akár búvárkodni szeretnél. Ha pedig mégis egy kis életre vágysz, akkor látogasd meg a kikötő tavernáit és kávézóit.

Ha a természet csodáit már mind végignézted, remek kirándulási lehetőségek várnak rád a közeli szigeteken és a szárazföldön egyaránt, például Athén mindössze 30 kilométernyi hajóútra van.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X