Főoldal > Utazás > 5 ok, hogy miért utazz Törökországba

5 ok, hogy miért utazz Törökországba

bazármecsetTörökországutazásvendégszeretet
0

Írta: and

Egyedülálló vendégszeretet Törökországban, ha vendég vagy, te vagy az „első”. Pláne, ha helyiekkel is megismerkedsz, és alkalmad nyílik ellátogatni hozzájuk vacsorára. Amire feltétlenül számíts: terülj, terülj asztalkám, sok-sok mosolygó gyerek és felnőtt és szinte zavarbaejtő, teljeskörű kiszolgálás. A törökök méltán híresek vendégszeretetükről, ráadásul, egészen furcsa módon minket, magyarokat különösen kedvelnek. Ha pedig néhány török szót is […]

Egyedülálló vendégszeretet
 
Törökországban, ha vendég vagy, te vagy az „első”. Pláne, ha helyiekkel is megismerkedsz, és alkalmad nyílik ellátogatni hozzájuk vacsorára. Amire feltétlenül számíts: terülj, terülj asztalkám, sok-sok mosolygó gyerek és felnőtt és szinte zavarbaejtő, teljeskörű kiszolgálás. A törökök méltán híresek vendégszeretetükről, ráadásul, egészen furcsa módon minket, magyarokat különösen kedvelnek. Ha pedig néhány török szót is elsajátítasz, biztos lehetsz benne, hogy körülrajonganak majd. Eltévedtél Isztambul belvárosában? Meglátod, nem telik bele néhány másodperc, máris öt török ugrik köréd, hogy megkérdezze, miben segíthet. Azonban légy óvatos, ha nő vagy (ráadásul szőke), és teára invitálnak, mondj nyugodtan nemet. A török férfiak nagy nőcsábászok, nem teketóriáznak, ha tetszik nekik valaki.

shutterstock_32956009.jpg ()Kebab, Kumpir, Künefe

Hogy mik ezek? Olyan ételek, amelyeket mindenképp ki kell próbálnod, ha Törökországba utazol. A nevüket azután biztosan nem fogod elfelejteni. A Kebab a nálunk gyros néven elhíresült, tésztába tekert húsos-salátás finomság török megfelelője. Általában bárányhúsból vagy csirkehúsból készül (bár ez utóbbit Döner néven keresd) és a nagyobb városokban szinte minden sarkon árulják. Ha szereted a krumplis különlegességeket, mindenképp kóstold meg a Kumpirt! Az egyik legfinomabb és leglaktatóbb török étel. Egy nagyobb méretű héjában főtt krumpli belsejét, vajjal, olvasztott sajttal pépesítik, és megrakják mindenféle jóval. Kérhetsz bele salátát, gombát, olívabogyót, kukoricasalátát, uborkát, humuszt (csicseriborsó krém) és még sok mást, amit megkívánsz a pultból. Ha pedig még egy kis édességre fáj a fogad, desszertnek próbáld ki a Künefét! Isteni ropogósra sült cérnametéltes tészta, olvasztott vajjal, sajttal és mézsziruppal. Bár mennyei élményben lesz részed, az édes íz utáni vágyad egy szelet után garantáltan hosszú időre elillan.  

Azok a csodálatos mecsetek…

Törökországban megszámlálhatatlan mennyiségű mecsettel találkozik az ember, a leghíresebbet azonban mindenképp látni kell. Az isztambuli Kék mecset (más néven Ahmed szultán mecsetje) a világ egyik legnépszerűbb látványossága. Az 1609 és 1616 között I. Ahmed utasítására elkészült épület nevét arról a több mint 20 ezer kék színű csempéről kapta, melyek a belső falait borítják. A belsejében található az alapító szultán síremléke, egy iskola és egy kórház. Vele szemben a ma múzeumként üzemelő Hagia Sofia emelkedik a magasba, mely egykor a legnagyobb keresztény templom volt. A késő ókori, bizánci építészet utolsó jelentős alkotásának egyik érdekessége, hogy mivel az iszlám általában tiltja az emberábrázolást, a templom mozaikjait bevakolták. Nagy részük most is a vakolatok alatt pihen. Az isteni bölcsesség templomához egy babona is köthető, miszerint, ha a Hagia Sofia „Síró Oszlopának” nyílásába dugod a hüvelykujjad, majd megforgatod benne, teljesül egy kívánságod. Egy próbát mindenképpen megér!
 
shutterstock_5658853.jpg ()Végeláthatatlan bazárok

Ha Törökországba sodor az élet és nő vagy, biztos, hogy nem kell kétszer mondani, hogy látogass el legalább egy bazárba. Minimum annyi van belőlük, mint mecsetekből. Az arab világ legnagyobb és leghíresebbje azonban az Isztambulban található Grand (Nagy) Bazar, ami több kilométeres folyosóival és több mint 1200 boltjával várja a vásárolni vágyó érdeklődőket. A bazár mondhatni egy kis város a városban: saját mecsete, rendőrsége, éttermei és bankja van. Alkudni kötelező, üres kézzel távozni pedig egyszerűen lehetetlen. Érdemes tudni azt is, hogy ahogy általában minden bazár, így a Nagy Bazár is zárva tart vasárnap. A boltlabirintusban eltévedni nagyon könnyű, ezért még belépéskor keress egy fix pontot, ahova visszatalálsz Antik tárgyakat pedig inkább ne vásárolj szuvenírnek, hiszen tilos a kivitelük az országból.

Tánc, tánc, tánc

Ahogyan általában a déli népekre, a törökökre is jellemző a zene és a tánc szeretete. Itt a kislányok már 3-4 évesen úgy ropják, mint egy hivatásos hastáncos, ami teljesen természetes. Az ünnepek és nagyobb összejövetelek elmaradhatatlan része, hogy nők és férfiak, kicsik és nagyok együtt táncolnak. A közös tánc általában a szirtaki, ami bár eredetileg görög néptánc, egy hasonló török formáját az országban mindenki ismeri. Legyen az egy dél-törökországi falu aprócska bárja, vagy egy isztambuli közkedvelt szórakozóhely, az biztos, hogy egy pörgős török zene hallatán az emberek összekarolnak és körbetáncolják a helységet. Nem baj, ha nem ismered a táncot, az alaplépést néhány perc alatt bárki el tudja sajátítani, az élmény pedig felejthetetlen!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X