Főoldal > Utazás > Az inkák misztikus világa, Peru

Az inkák misztikus világa, Peru

hagyományinkakultúraPerutermészet
0

Írta: and

A csodálatos Peru Peru lakossága az ősi idők óta itt élő indiánokból és a 16. századtól rájuk települő főként spanyol telepesekből, bevándorlókból, valamint a két csoport keveredéséből született meszticekből áll. Vannak még kultúrájukat és hagyományaikat őrző indián csoportok, így belepillanthatsz a régi idők életmódjába is. Az izgalmas kultúrán túl pedig az óceán, az Andok vonulatai, […]

A csodálatos Peru

Peru lakossága az ősi idők óta itt élő indiánokból és a 16. századtól rájuk települő főként spanyol telepesekből, bevándorlókból, valamint a két csoport keveredéséből született meszticekből áll. Vannak még kultúrájukat és hagyományaikat őrző indián csoportok, így belepillanthatsz a régi idők életmódjába is. Az izgalmas kultúrán túl pedig az óceán, az Andok vonulatai, és az Amazonas-medence teszi különlegessé a természetet és változatossá a tájat. Sivatagok, magas hegycsúcsok, esőerdő és óceánpart, mind egy országban!

peruterkep.jpg ()Az örök tavasz városa, Lima

Peru fővárosa egy gyorsan növekvő, tipikus dél-amerikai nagyváros. Több mint 8 millióan lakják, és számuk egyre csak növekszik. A társadalmi különbségek igen nagyok, így Lima éppúgy tele van szegénynegyedekkel, mint luxusvillákkal. Habár nagyon közel fekszik az egyenlítőhöz, nem trópusi az éghajlat, mert a Humboldt-áramlat miatt hideg óceán folyamatosan hűti a levegőt. A városban a riksák, taxik és autók tömkelege teszi forgalmassá az utakat. A földrengés miatt régi épületeket csak elvétve látni. Mindenképp érdemes ellátogatni a limai katedrálishoz, az elnöki palotához és a Szent Ferenc Kolostorhoz.

Machu Picchu

Az ország legnagyobb turisztikai vonzerejét az inka indiánok jó állapotban megmaradt ősi hagyatéka jelenti. A Machu Picchu egyszerre része a kulturális és a természeti világörökségnek, hiszen az Urubamba hegytetőn fekvő romváros egyszerre enged bepillantást több ezer év történetébe, illetve nyújt csodálatos látványt hegyvonulataival és természeti szépségével. A 13. században alapították az Inka Birodalmat a kecsua nyelvet beszélő inka indiánok. A spanyol hódítók sosem találtak rá a hegyekben rejtőző városra, amely így a nyugati kultúrától érintetlenül maradt meg. A huszadik század elején fedezték fel a misztikus város romjait, ahova azóta turisták ezrei látogatnak el. Megcsodálhatod itt a teraszos földművelés nyomait, és az évszázadokkal ezelőtt létrejött birodalom megmaradt épületeit. Királyi temetkezési helyek, templomok, fürdők és paloták romjai találhatók még mindig az „elveszett városban”.

A Titicaca-tóperucikk.jpg ()

A földrajz órán is megtanítják, hogy a világ legmagasabban fekvő, még hajózható tava Dél-Amerikában fekszik, és Titicacának hívják. A tó tizenháromszor nagyobb, mint a Balaton, a bolíviai határon fekszik, 3811 méterrel a tengerszint fölött. Épp ezért a vize elég hideg, általában 10 °C körüli és kristálytiszta. A háttérben felsejlik az Andok 6000 méter magas vonulata. Csodálatos világgal találkozhatsz, ha ellátogatsz ide. Az inka birodalom idején központi szerepet játszó tó partján nagyobbacska városok vannak, úszó szigetein pedig a helyi indiánok nádból készült kunyhókban, vagy kis kőépületekben laknak.

Kiutazási szabályok

Ha Peruba szeretnél utazni, nincs szükséged vízumra, amennyiben nem maradsz 3 hónapnál hosszabb ideig az országban. Érvényes útlevél természetesen kell. A beutazásnál majd ki kell töltened egy űrlapot a perui bevándorlási hivatal részére. Ajánlott az utazás előtt a diftéria, tetanusz, hepatitis A és B, tífusz, veszettség, sárgaláz és a malária elleni oltás.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X