Főoldal > Utazás > Barangold be az ezerarcú Tunéziát!

Barangold be az ezerarcú Tunéziát!

sivatagtengerpartTunéziautazás
0

Írta: and

A tengerparti üdülőhelyek ismét teljesen biztonságosak, kivéve Tunézia déli területei, amelyek a líbiai menekültek miatt jelenleg nem javasoltak utazásra. Az ország kiválthatatlan úti cél, nincs alternatívája, így vélhetően 1-2 hónapon belül visszaáll minden a megszokott kerékvágásba, az eddigieknél jóval kedvezőbb árakon – tájékoztat a Best Reisen Utazási Iroda. Oázisok, napfény, egzotikum Alig 2 órás repülőutat […]

A tengerparti üdülőhelyek ismét teljesen biztonságosak, kivéve Tunézia déli területei, amelyek a líbiai menekültek miatt jelenleg nem javasoltak utazásra. Az ország kiválthatatlan úti cél, nincs alternatívája, így vélhetően 1-2 hónapon belül visszaáll minden a megszokott kerékvágásba, az eddigieknél jóval kedvezőbb árakon – tájékoztat a Best Reisen Utazási Iroda.

Oázisok, napfény, egzotikum

Alig 2 órás repülőutat követően egy ellentmondásokkal teli, páratlan látványosságokban bővelkedő országba érkezel, ahol a lakók szívélyesek, mosolygósak és rendkívül vendégszeretőek.
Tunézia a sivatagi kalandok, a mediterrán élmények országa és nem csupán exkluzív szállodáival, meleg tengervizével csábít, hanem közel ezeréves történelmének ránk maradt kincseivel is. A mai Tunézia egyedülálló arcát föníciai, bizánci, római, spanyol, török, arab és francia hatások együttesen formálták, így művészete, kultúrája hűen tükrözi a múlt eseményeinek változatosságát.

Titokzatos kelet

Tunézia fővárosa izgalmas egyvelege a tradíciónak és a modernségnek. A fallal körülvett történelmi óvárosában megismerkedhetsz a Medina szűk utcáin nyüzsgő bazársorokkal. Az apró tereken titokzatos török fürdők, mecsetek, a karcsú minaretekből pedig müezzin éneke hívja imára a híveket. Tuniszban kihagyhatatlan program a híres Bardo Múzeum, amely a világ egyik legszebb mozaikgyűjteményét őrzi, valamint az Aziuna mecset vagy a Tourbet I-Bey, a néhai hercegek és miniszterek mauzóleuma.

tunezia2.jpg ()A városban sétálgatva már messziről illatozik a parfümkészítők utcája, hamisítatlan keleti hangulattal. Tradicionális tunéziai emléktárgyak a kézzel készült szőnyegek, az olajfából faragott termékek, a finom fűszerek, a réz- és bronztárgyak valamint a népszerű plüsstevék.

Innen kényelmesen átjuthatsz az egykori kereskedővárosba, Karthagoba, amely a mediterrán térség birtoklásáért zajló véres harcok, pun háború színtereként vonult be a történelemkönyvekbe. A fő nevezetességek a Karthagoi Nemzeti Múzeum, a pun kikötő és az Antonius Pius fürdő, míg a régi dicső tengerparti városrész mára szinte teljesen beépült, így az egykori Karthago pazar villanegyedeivel Tunisz „Rózsadombja” lett.

Wellness Cafe tipp:
Az arab világban megszokott alkudozás szinte kötelező, így bátran üzletelhetsz a helyi kereskedőkkel.

Mediterrán hangulat

A tunisziak Szentendréjének is szokták nevezni Sidi Bou Said-ot, amelyet macskaköves utcái és egységesen kékre festett ablakai tesznek meseszerűvé. A festői városrész csodálatos házai között te is gyönyörködhetsz a Tuniszi-öböl káprázatos panorámájában és megkóstolhatod a frissítő mentateát, limonádét. A különleges hangulat teszi Sidi Bou Said-ot művészvárossá, amely a mai napig vonzza Tunézia kortárs alkotóit.

Pálmafák, tengerparti sétányok

A fővárostól 160 km-re található Monastir (eredeti nevén Ruspina) a tunéziai emberek számára különleges jelentőséggel bír: az első tunéziai elnök, Habib Bourghiba szülővárosaként ismert, akinek az emlékére gyönyörű, aranykupolás mauzóleumot emeltek. Monastir fő látnivalója a 8. századi Ribat kolostor és a 9. századból való Nagy Mecset, amelyeket feltétlenül látnod kell, ha Tunéziába utazol.

Wellness Cafe tipp:
Időzz el a mediterrán hangulatot árasztó tágas tereken és kóstold meg a helyi ételkülönlegességeket.

A Földközi-tenger gyöngyszeme

Sousse az ország harmadik legnagyobb városa, egyben Tunézia legnépszerűbb nyaralóhelye. A városkép igazán sokszínű, számos népépítészeti stílus keveredik benne, amelyek kézjegyét többek között a Medina (óváros), a 13 méter magas Ribat (erőd), a Khalef al Fata világítorony  és a souk is magán viseli. Vásárolgass a bazár negyedben, sétálj végig  a Habib Bourghiba sugárúton és csodáld meg  a modernkor építészeti remekműveit.

Wellness Cafe tipp:
Látogass el a római kori, mintegy 5 km hosszú katakombákhoz, amelyek több ezer sírkövet rejtenek.

tunezia3.jpg ()Pezsgő turistaparadicsom

Hammamat, a  tunéziai „Saint Tropez” Cap Bon félszigeten fekszik, hátterében a Dorsale hegységgel. A várost szűk sikátorai és mecsetei teszik jellegzetessé, zegzugos medinájának és pezsgő éjszakai életének köszönheti egyre növekvő turistaforgalmát. Kitűnő tengerparti fekvése, csodálatos strandjai, citrusligetei valamint egész évben virágzó színpompás növényei páratlan látványt és felhőtlen pihenést garantálnak.

Wellness Cafe tipp:
Barangold be az új városrésznek számító Yasmine Hammamet-et, ahol megcsodálhatod a pazar luxusszállodákat is.

A világ öröksége

Az ókori Thysdrus néven ismert El Djem máig „őrzi” az egyik legnagyobb római kori amfiteátrumot, amely gigantikus méreteivel 30 ezer látogató befogadására volt alkalmas. A Krisztus előtt 230-ban épült római kori kolosszeum jelenleg az UNESCO Világörökség része, ahol nyaranta izgalmas gladiátorjátékokat és zenei programokat rendeznek.

Wellness Cafe tipp:
Keresd fel az arénát reggel vagy este, mert kövei ilyenkor ragyognak a legcsodálatosabb színekben.

Szent város

Kairouan-t a 8. században alapították, ahová minden évben iszlám hívek ezrei zarándokolnak. Fő vonzereje Sidi Sahab Zaoina sírhelyében, az Aglabida dinasztia által épített víztározóban,  a híres kézi szövésű szőnyegekben, valamint a nyugati arab világ leghíresebb imahelyében, a Borbély Mecsetben rejlik.

Berber történelem

A Szahara szélén fekvő kis falucska, Matmata lakói nevüket arról a berber törzsről kapták, akik az arab hódítók elől húzódtak a hegyekbe és földbe vájt barlanglakásaikban vészelték át a hódítók támadásait.  Ha erre jársz, ismerd meg a leghíresebb barlanglakást a Hotel Sidi Driss-ben, ahol A Csillagok háborúját és A Klónok támadása című filmeket is forgatták.

Életre kelt mese

A Tunézia déli partjainál fekvő Djerba valóságos üdülőparadicsom, varázsát a legenda szerint már Ödusszeusz is megtapasztalta. A zöld sziget legfőbb látnivalója a 2,5 ezer éves zsinagóga, amely a világ talán legősibb tóratekercsét őrzi. Djerba kis területe ellenére bővelkedik mecsetekben, minaretekben, ám a történelmi látnivalók mellett több mint egymillió pálmafával, kellemes klímával és finom homokos tengerparttal is büszkélkedhet.
Vegyülj el a helyiek között, legyél nyitott kultúrájukra és cserébe kedvességet,  mosolyt valamint életre szóló élményeket kaphatsz.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X