Főoldal > Utazás > Ezért utazz Finnországba!

Ezért utazz Finnországba!

északFinnországMikulássarki fényutazás
0

Írta: and

Hűvös, de kedves ország Ahogy az időjárás, úgy talán az 5 millió finn is kissé hűvösebb a délebbre fekvő országok lakosainál, kedvességüket és vendégszeretetüket azonban így is biztosan érezni fogod. A szőke, vagy a sztereotípiának ellentmondva sokszor barna hajú és sápadt bőrű finnek mellett az országban jelentős, 6 százaléknyi svéd kisebbség is él, akik kedvéért […]

Hűvös, de kedves ország

Ahogy az időjárás, úgy talán az 5 millió finn is kissé hűvösebb a délebbre fekvő országok lakosainál, kedvességüket és vendégszeretetüket azonban így is biztosan érezni fogod. A szőke, vagy a sztereotípiának ellentmondva sokszor barna hajú és sápadt bőrű finnek mellett az országban jelentős, 6 százaléknyi svéd kisebbség is él, akik kedvéért az alkotmány is garantálja a kétnyelvűséget az országban. A természetet a havas tájak, észak-nyugaton magas csúcsok, általában a sok erdő és a még több tó, valamint mocsár jellemzi. Akár síelni, akár kirándulni indulsz, jó helyen jársz!

finlandcikk2.jpg ()A legészakibb főváros

Helsinki az európai kontinens legészakabbra fekvő fővárosa. Félmillió fölötti lakosságával nem sorolható a legnagyobb városok közé, kulturális és természet kincsei azonban közkedvelt turista-célponttá teszik. Területét sok kis öböl és félsziget tagolja. Rendezett északi várossal van dolgunk, nincsenek dugók, és nem találsz szemetet az utcán, az élet nyugodt mederben folyik.

Ha ahhoz van kedved körbejárhatod a várost biciklivel is. Sétálj a nemzetközi kikötő piacán, egyél sok halat és más tengeri herkentyűt! Az árakkal nem viccelnek a finnek, egy sör körülbelül 4 euróba kerül, de egy néhány napos látogatás alatt be tudod járni a várost, és talán a pénztárcádban is marad egy-két lyukas garas.

finlandcikk.jpg ()Lappföld, Mikulás és számik

Finnország északi területe a már jégkorban is lakott Lappföld, amely Norvégiába, Svédországba és Oroszországba is átnyúlik. A Mikulás és a rénszarvasok hazáját a számi (vagy más néven lapp) kisebbség lakja, akiknek közössége körülbelül 7000 főt számlál, és nyelvük szintén a finnugorok családjába tartozik.

Érdekes, hogy a 17. századig sámánhit volt az uralkodó vallás körükben. Híresek a pogány tradícióikhoz kapcsolódó énekeikről, amit a nálunk ismert ötvonalas rendszerben nem lehet lekottázni, és amely speciális hangképzést igényel. Ezt szinte lehetetlen külső személyeknek megtanulni, de hajrá, hátha te leszel az első, akinek sikerül!

Lappföld fővárosa Rovaniemi, „kapu az északi sark felé”. Itt mindenképp nézd meg az Arktikumot, a tudományos központot és múzeumot, amelynek bemutatja az Északi-sarkkör csodálatos világát. És semmiképp se hagyd ki a Mikulás-falut, ahol találkozhatsz az igazi Mikulással is!

Fehér éjszakák és sarki fény

Csodálatos élmény végigvárni egy éjszakát, és látni, ahogy nem ment le a nap. Ha júniusban, vagy júliusban utazol északra, te magad is megtapasztalhatod a finnül Kaamosnak nevezett jelenséget, amikor a nap sosem nyugszik le.

A másik különleges és szemkápráztató jelenség a sarki fény, amely a számik hitét is megihlette. Úgy tartották, hogy a holtak szellemei okozták a fényjátékot. Ma már tudjuk, hogy a csodálatos jelenség oka a Föld északi (és déli) sarkánál a légkörbe behatoló részecskék, a protonok és elektronok, valamint a magasabban fekvő atmoszferikus részecskék kölcsönhatása. Az alakzatok és formák állandóan változnak, a vöröses és kékes-zöld színek pedig lélegzetelállítóak.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X