Főoldal > Utazás > Síparadicsom a téli sportok szerelmeseinek: Vars

Síparadicsom a téli sportok szerelmeseinek: Vars

síeléssnowboardutazás
0

Írta: and

A síközpont A Provence-Alpok-Cote d’Azur hármasa által határolt Vars központját négy élénk, nyüzsgő falucska alkotja. A történelmi St. Marcellin, a legelső üzembe helyezett sífelvonóval büszkélkedhető St. Marie, a déli fekvésű, hegyoldalban megbúvó St. Catherine és az üdülő szíve, a régi falvak hangulatát a modern síelési lehetőségekkel vegyítő Claux. Vars hosszú ideig elsősorban belföldi úti célként […]

A síközpont

A Provence-Alpok-Cote d’Azur hármasa által határolt Vars központját négy élénk, nyüzsgő falucska alkotja. A történelmi St. Marcellin, a legelső üzembe helyezett sífelvonóval büszkélkedhető St. Marie, a déli fekvésű, hegyoldalban megbúvó St. Catherine és az üdülő szíve, a régi falvak hangulatát a modern síelési lehetőségekkel vegyítő Claux.

Vars hosszú ideig elsősorban belföldi úti célként örvendett népszerűségnek, az utóbbi években azonban a Déli-Alpok egyik legnagyobb sícentrumává nőtte ki magát, ahol az egyedülálló síelési lehetőségek mellett számos étterem és élénk éjszakai élet várja a turistákat.

A La Foret Blanche Ski Area-hoz tartozó Vars 64 saját sípályával várja a téli sportok szerelmeseit, ha azonban ez se lenne elég, akkor az egységes Lift Pass segítségével a másik közeli síközpont, Risoul is a síelők és snowboardosok rendelkezésére áll. A 33 darab sífelvonó óránként 51000 sportolót juttat fel az akár 2500 méter magas sípályákhoz, az alig 2 órányira fekvő repülőtér pedig a síközpont könnyű megközelítését teszi lehetővé.

vars2.jpg ()A pályák

A hatalmas síterület a különböző nehézségi fokozatú pályák széles választékát kínálja, így mindenki megtalálhatja a képességének, felkészültségének legmegfelelőbbet. A városka szélén napos, lankás lejtők és könnyen használható, egyszerű sífelvonók várják a kezdő síelőket. Az alaptudás megszerzése után pedig további előrelépéseket tehetünk a már a hegyekben található, de hosszú, lankás kék-és zöld pályákon. Középhaladók számára jelentenek valódi élményt és kihívást az akár 8 km hosszú, gyors, „autópálya-szerű” sípályák Risoul és Vars között. Az igazán profi síelőket pedig számos fekete pálya várja.

A síelésen kívül természetesen további lehetőségek, így például a gyorskorcsolya tanfolyamok, slalom pályák és freestyle snowboard bemutatók várják a sportolókat. A snowboardosok pedig éjszakai snowboard versenyeken mérhetik össze tudásukat.
A teljesen kezdők és a profi síelők is megtalálhatják tehát a képességüknek megfelelő pályákat, ahogyan a talán legnagyobb kihívást jelentő pályán kívüli csúszás életre szóló élménye is adott a freeride szerelmesei számára.

vars3.jpg ()A pályán kívüli csúszás – freeride

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő freeride lényege a tömegtől távol, pályán kívül történő csúszás. A tökéletes csendben, friss szűzhóban és a természettel szinte összeolvadva snowboardozni semmihez se hasonlítható élményt jelent. „Nagyon régóta csúszom pályán kívül, és a szűzhavazásnál nem tudok gyönyörűbb sportot” – mondja a többszörös kupagyőztes és magyar bajnok snowboardos, Sticzay Péter.

A pályán kívüli extrém csúszásra Vars kiváló lehetőséget teremt, nem véletlenül ad otthont Magyar Snowboard Szövetség ajánlásával és a Burn támogatásával megrendezésre kerülő Freeride magyar országos bajnokságnak február elején. A verseny lényege, hogy mindenki maga választhatja ki az útvonalat a cél és a rajt között, így a csúszás nem csak különös kihívást jelent, de a különböző ugrásokon és gyorsfordulókon keresztül mindenki megmutathatja a saját stílusát, melyet aztán 3 francia bíró pontoz.

A tábor egyébként a versenyen kívül is számos egyéb szórakoztató programmal várja a résztvevőket. Az éjszakai síelés mellett idén is megrendezésre kerül a nagy népszerűségnek örvendő tábortüzes buli, ahogyan számos túra is szerveződik a szűzhóban.

Vars tehát a hagyományos síelési lehetőségek mellett a Freeride snowboard tábor és országos bajnoksághoz hasonló különleges rendezvényekkel is várja a síelés szerelmeseit. 

Freeride snowboard tábor és országos bajnokság: 2012. február 4-11. Vars

További információ: www.naturelle.hu

Szenzációs WELLNESS szállásajánlatok a Szallas.hu-n! Klikk ide!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X