Főoldal > Utazás > Tudtad? 5+1 érdekes hír a nagyvilágból

Tudtad? 5+1 érdekes hír a nagyvilágból

érdekesség
0

Írta: and

Ha az interneten te is vadászol az érdekességekre, akkor kicsit megkönnyítjük a dolgod: összeszedtük

Ha az interneten te is vadászol az érdekességekre, akkor kicsit megkönnyítjük a dolgod: összeszedtük az elmúlt napok izgalmas híreit, eseményeit, rekordjait, melyek közül néhány mosolyt is csalhat az arcodra. Hallottad például, mi lett a kiselefánt neve, vagy azt, hogy macskakávézó nyílt Budapesten? Olvass tovább még több érdekességért! 

1. Elkészült a világ legnagyobb panorámafotója

320 gigapixel. Ekkora a világ legnagyobb panorámaképe, ami Londont ábrázolja, és a város szívében álló BT Torony tetejéről készült. A fotó hihetetlen részletességgel mutatja be Londont 360 fokos, teljes szögben. A képet a fotózásban nagy szakértelemmel bíró 360Cities vállalat készítette: Jeffrey Martin és kollégái, Holger Schulze és Tom Mills 2012 novemberében több mint három napon át dolgoztak, hogy a BT Torony 29. emeletéről 48 640 felvételt készítsenek. Érdekesség, hogy most először kísérleteztek ilyen hatalmas méretű fotó létrehozásával. Ez a felvétel tükrözi ez idáig leginkább, hogy milyen volt a brit főváros az olimpiai és paralimpiai évben.

A képet te is megnézheted ezen az oldalon. Jó nézelődést!

katzenkaffe2.JPG ()2. Macskakávézó Budapesten

Annyira szereted a cicákat, vagy épp a saját macsekjaidat, hogy a barátnőddel való találkozás közben sem szeretnél elszakadni kedvenc kis szőrmókjaidtól? Akkor van egy jó hírünk számodra: macskakávézó nyílt Budapesten, ahol kávézgatás közben akár 15 doromboló jószágot is simogathatsz. A cicák közül többen is különleges fajtának számítanak, de van köztük olyan is, akit menhelyről fogadtak örökbe. A kávézó ötlete Japánból származik, de Bécsben is nyílt hasonló.

További információkat és fotókat itt találsz.

3. Asha lett a kiselefánt!

Az idei Valentin-nap nemcsak a szerelem és a szeretet ünnepe volt Magyarországon, hanem valami egész másé is: több mint 50 év után elefántbébi született az Állatkertben. A kicsi szinte attól a pillanattól kezdve igazi sztár, hogy a világra jött, cikkek és tévés híradások tucatjai szólnak róla. Az Állatkertben február 25-étől ott szervezett csoportokban már látogatható, sőt a nevét is aznap árulták el: a weboldalon szavazók döntése után Asha lett.

Még több infó és érdekesség az elefántbébiről itt.

asha.jpg ()4. Rekordra készülnek a BBC-nél

Különleges rekordra készülnek Nagy-Britanniában: a BBC Comic Relief című talk show-jában azt tervezik, hogy a műsor fennállásának 25. évfordulója alkalmából annyi kérdést tesznek fel, amennyi még sosem hangzott el egy adásban. A rekorddöntésre készülő adás március 7-én este 7 órakor kezdődik, és a tervek szerint csak másnap reggel ér majd véget.

Itt még több friss hírt találsz a műsorról. 

5. Siker a bénulás kezelésében

A svájci École Polytechnique Fédérale de Lausanne kutatói olyan módszert dolgoztak ki, amely a sérült gerincvelő kémiai és elektromos serkentésével visszaadja a gerincsérült állatoknak az akaratlagos és koordinált mozgás képességét. A kutatók az eredményekről először tavaly adtak hírt a Science című folyóiratban, de idén már annak lehetőségeit vizsgálják, hogyan lehetne a módszert embereknél is hatékonyan alkalmazni.

Még több érdekességet olvashatsz itt.

+1. Visszaadja a látást az új találmány

Csoda helyett egy új találmányban bízhatnak azok, akik nem látnak. Az Argus II Retinaprotézis Rendszer nevű eszköz ugyanis képes részlegesen visszaadni a látást: már több mint hatvan embernek segített, akik egy ritka genetikai betegségben, retinitisz pigmentózában szenvednek. Ez a kór a retina fényreceptorainak leépülését okozza, a protézis viszont éppen ezeknek a fényreceptoroknak a működését pótolja.
Az Argus II a retinába beültethető 60 elektródából és egy speciális minikamerával felszerelt szemüvegből áll. Az európai hatóságok már jóváhagyták, amit hamarosan az USA Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA) is követni fog, így a bionikus szem az első világszerte hozzáférhető, ilyen jellegű eszközzé válik.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X