Főoldal > Utazás > Tavaszi csodák: Öko-kalandok Magyarországon

Tavaszi csodák: Öko-kalandok Magyarországon

belföldutazás
0

Írta:

Tavaszi ébredés Észak-Magyarországon Hollókő és Mezőkövesd számos húsvéti

Tavaszi ébredés Észak-Magyarországon

Hollókő és Mezőkövesd számos húsvéti programot kínál. A kerékpározás megszállottjai részt vehetnek a Szilvásvárad Maratonon, de akiknek az első tavaszi napsugarak megjelenésével máris hiányzik a síelés, Európa legnagyobb műanyag sípályáján, Sátoraljaújhelyen egész évben hódolhatnak e szenvedélynek. Aggtelekre sem csak cseppkőbarlangjai miatt érdemes kirándulni, a térségben él hazánk egyetlen hucul törzstenyészete. Ha sok programban elfáradnának, pihenjenek meg egy finom pohár Egri Csillagot, vagyis Eger legújabb borát kortyolgatva.

Programajánló: 2013. május 28-június 2. – Európai Geoparkok Hete az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál. Ismerjék meg a földünket formáló erők titkait! Különlegesen izgalmas kihelyezett földrajzóra, mely a család minden tagját leköti majd.

Denevérkalandok Abaligeten

A Nyugat-Mecsek vadregényes erdeiben izgalmas túrákat tehetsz és közben megismerheted a denevérek misztikus világát, az igazi kalandokra vágyókat pedig a Mészégető-források kiépítetlen barlangja várja. A számos programlehetőség között minden korosztály megtalálhatja a számára megfelelőt.

Az abaligeti Denevérmúzeumban és a Denevér Tanösvényen közelről láthatod a Drakula figuráját is ihlető, furcsa repülő emlősök életét. A denevérek több ezer éve foglalkoztatják az emberek fantáziáját. Európában és a keresztény kultúrkörben mindig is a rossz és a gonosz megtestesítője volt, így nem meglepő, hogy a sok babona és tévhit még napjainkban is rányomja bélyegét az európai emberek denevérekhez való viszonyára. www.ddnp.hu

Vadvizeken a Boki-Duna habjaiban

Ugorj vissza 500 évet, és pillants be velünk egy ősi vízivilágba a Boki-Duna kanyarulatánál. Ezen az egzotikusnak tűnő helyszínen megismerkedhetsz a hagyományos ártéri életmóddal, gazdálkodással, számos érdekességet hallhatsz a rideg állattartásról, méhészkedésről, és ki is próbálhatod a tradicionális halászati módszereket és eszközöket (pl.vejsze, milling, kece). A kifogott zsákmány elkészítése és elfogyasztása teszi emlékezetessé a nap során szerzett élményeinket. A merészebbek kenuval is bejárhatják a környéket Kölkedről indulva, természetesen szakképzett vezető segítségével. Vigyázat, eveznie mindenkinek magának kell!

oko2.jpg ()Pihenés és kikapcsolódás a Dráva mellett

A Dráva közelében számos remek gyógyfürdőt találunk. Ajánljuk Nagyatádot, ahol a tradicionális gyógyfürdőn túl a régió legszebb termálstrandja működik; Barcsot, organikus stílusú, a közelmúltban épült gyógyfürdőjével; Csokonyavisontát, ahol páratlanul hatásos a gyógyvíz; és Szigetvárt, ahol a vár mellett megújult, megszépült gyógyfürdő a második legnépszerűbb Dél-Dunántúlon. A környékben a kirándulások is felejthetetlen emlékké válnak majd.

Kívánságvacsora a Zöld völgyben

A Zöld Völgy Pécstől alig fél óra távolságban található, legzöldebb és legapróbb települése, a 22 lelkes Gyűrűfű, ahol 2010-ben a szakemberek 3 nap alatt 3342 féle élőlényt találtak. Ez világviszonylatban is kiemelkedő eredmény. Aki e navigációs rendszerekben nem szereplő helyre eltalál, biozsákbamacskával fogadják. Az itt szabadtartásban élő elegáns, sportos és szívós kisbéri lovakon nem csak a lovaglás élvezetes, de a lovas íjászatot is ki lehet próbálni. Kívánságvacsora, kemencében sütés, biotermékek csalogatnak az asztalokhoz. Ki ne hagyd a földtégla döngölést a háziúrral! A vendégház napenergiát szív magába, fa felületei illatos méhviasszal kezeltek, szennyvizét nád tisztítja. Igazi ökökaland, amit garantáltan sosem felejtesz el, és mindig visszavágysz majd.

A Zöld Völgy része még Kán, Gorica és Bükkösd. Előbbi kettő teljesen kihalt, de az utóbbi tizenöt évben a városból kimenekülőkkel újranépesült, mesebeli kis települések. Apró fehér házaik nagy részét vendégek lakják, még télen is, a cserépkályhák melegét élvezve. Kánban a pék különleges, történelmi magyar receptek alapján készülő kenyerei, kemencében sült kelt tésztái, a lovarda, és Maci nyári kocsmájában a zsíros deszka melletti beszélgetés megér egy túrát, akár gyalog, biciklivel, vagy lóháton is.


További cikkeink a témában

kalandszörf

Hogyan kezdjünk a szörfös kalandba? Tippek

Írta:
0

A szörfözés izgalmas sport, amely lehetőséget ad arra, hogy közelebb kerüljünk a természethez, és megismerjük a tenger erejét. Ha valaki úgy dönt, hogy belekóstol ebbe a kihívásokkal teli vízi sportba, először is tisztában kell lennie azzal, mit jelent valójában a szörfözés, és milyen előkészületeket igényel. A kezdéshez nemcsak fizikai felkészültség szükséges, hanem megfelelő felszerelés és a tenger vagy óceán iránti tisztelet is elengedhetetlen.

Kövess Facebook-on!
X